Internasjonal politikk

Oslos internasjonale strategi: Fattigdomsbekjempelse, menneskerettigheter og sosial rettferdighet

Oslos internasjonale strategi: Fattigdomsbekjempelse, mennesrettigheter og sosial rettferdighetOslo, som hovedstad, i et av verdens aller rikeste land, ligger vel egentlig her og vasser i rikdom og overflod. For svært mange av oss. Det er ikke da nødvendigvis en god internasjonal strategi å måle alt vi skal gjøre med hvordan vi kan karre til oss ennå mer, på bekostning av andre. Eller som byrådet legger inn i hovedmålet: hva som fremmer ”Oslo interesser som storby og hovedstad”. Det kan hende vi i solidaritetens navn også bør ha globalt medansvar.

Jeg er derfor svært fornøyd med at bystyrebehandlingen i stor utstrekning ga meg medhold i det, bl.a. at det som en del av strategien for Oslo kommunes internasjonale arbeid skal være "å bidra til bekjempelse av fattigdom, ivaretakelse av menneskerettigheter, demokrati, sosial rettiferdighet og bærekraftig utvikling."

Les mer fra bystyrebehandlingen
Les mitt innlegg i bystyredebatten under, og de endringer jeg fikk flertall for



Oslo bystyre 17. februar 2009
Ivar Johansen, SV

Sak Strategi for Oslo kommunes internasjonale arbeid

Ordfører;

Det er viktig at Oslo kommune i globaliseringens tid har et sterkt internasjonalt engasjement, og at dette er basert på en gjennomtenkt strategi og bevisste prioriteringer.

Oslo, som hovedstad, i et av verdens aller rikeste land, ligger vel egentlig her og vasser i rikdom og overflod. For svært mange av oss. Det er ikke da nødvendigvis en god internasjonal strategi å måle alt vi skal gjøre med hvordan vi kan karre til oss ennå mer, på bekostning av andre. Eller som byrådet legger inn i hovedmålet: hva som fremmer ”Oslo interesser som storby og hovedstad”. Det kan hende vi i solidaritetens navn også bør ha globalt medansvar.

Fra SVs side synes vi finanskomiteens arbeid med strategiplanen har vært bra, i den forstand at det har vært enstemmighet om at perspektivet må utvides. SV har fått, og får, flertall for mange initiativer.

En enstemmig komite understreker det globale medansvar, både i forhold til miljøpolitikk, og kampen for menneskerettigheter og menneskeverd. Flertallspartiene i komiteen ønsker også ta dette lenger, ved å opprette et nytt delmål i strategiplanen.

En nesten enstemmig komite – alle partier unntatt Fremskrittspartiet – ønsker at Oslo skal være en åpen og inkluderende hovedstad, og at det derfor er viktig å bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering. I en internasjonal strategi er det selvsagt også svært viktig hvordan vi opptrer på hjemmearenaen i forhold til folk fra andre deler av verden. Hvordan vi møter dem, og ikke minst hvordan vi bruker deres viktige kompetanse og entusiasme i utvikling av byen. At Fr.P. her svikter, og stemmer mot at dette skal inn som et nytt delmål, er alvorlig.

Flertallspartiene i komiteen ønsker å bruke den muligheten Oslo har som vertsby for utdeling av Nobel Fredspris til å ha ambisjoner og et nytt delmål om Oslo som en internasjonal fredshovedstad. Det fokus verdenssamfunnet har for fredsprisutdelingen gir oss mulighet til å bli byen hvor initiativer tas, parter samles, løsninger utmeisles og kunnskap formidles, både overfor egne innbyggere og verdenssamfunnet. Ikke minst i samarbeid med våre nasjonale myndigheter.

Så ordfører, har det vært en diskusjon og noe uenighet i finanskomiteen, når det gjelder hvorvidt Oslos politiske og administrative ledelse skal prioritere å reise til land med regimer som i stor utstrekning bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Når Høyre og Fr.P. nå markerer at Oslo ikke skal prioritere å reise til land som bryter grunnleggende menneskerettigheter, ja, da går jeg ut fra at byrådslederen tar signalet og avlyser sin planlagte reise til Shanghai og Kina. For legges byrådslederens reise til alle de tidligere reiser byens politiske ledelse tidligere har foretatt til Shanghai, framstår det som om byrådslederen på vegne av byen prioriterer å reise til land som står for svært alvorlige brudd på menneskerettighetene. Høyres bystyregruppe taler vakkert om prinsipper, mens byrådslederen operasjonaliserer dette ved å gjøre det stikk motsatte.

Dette er de endringer jeg fikk flertall for:

1. Hovedmål (endring)

Oslo kommune skal gjennom sitt internasjonale arbeid profilere og fremme Oslos interesser som storby og hovedstadsregion. En attraktiv by for besøkende og næringsliv er også en god by for byens befolkning. Å bidra til bekjempelse av fattigdom, ivaretakelse av menneskerettigheter, demokrati, sosial rettferdighet og bærekraftig utvikling skal være en del av Oslos internasjonale engasjement.

2. Delmål 2 (endring)

Oslo kommune skal delta internasjonalt for å medvirke til at beslutninger og initiativ på overnasjonalt nivå blir fattet i tråd med Oslo kommunes interesser. I tillegg skal kommunen også arbeide for internasjonal bærekraftig utvikling, demokrati og menneskerettigheter.

3. Delmål 5 (tillegg)

Oslo kommune skal være en åpen og inkluderende hovedstad med rom for mangfold og livsutfoldelse. Gjennom holdningsskapende og målrettet arbeid skal en sikre mangfold og bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering.

4. Delmål 6 (tillegg)

Oslo kommune skal utnytte vertsbyrollen Nobels Fredspris har gitt Oslo til å bli en aktiv aktør som kan etablere og markedsføre Oslo som en internasjonal fredsby.

Kommentarer   

#1 Jacqueline Zuleta 21-02-2010 12:32
Tenker at rapporten er meget viktig og nødvendig, men savner en bindestrek i satsingen, dvs. at arbeidet bør være glokalisert, dvs. å ha som mål å også gjøre noe med de problemer vi har som hovedtad:

1. økt avstand mellom fattige og riker
2. etnisk segregering pga manglende sosial boligpolitikk
3. manglende strategier og langsiktige planer om å gjøre noe med gethoifiseringe n av byen, inkludert den hvite ghetoisering som skjer fordi hvite mennesker flytter til hvitere områder.
4. håndtering av klmautfordringe r i egen by, for eksempel så har flere bydeler ingen kildesorteringsopplegg/plan.

Sett i fra et glokalt perspektiv synes jeg det er viktig å feie for egen dør og samtidig samarbeide om felles interesser med andre land. Å bare skryte av seg selv uten å inngå likeverdige samarbeidsavtal er med byer i andre land vil bare fortsette å lage en kløft mellom rike og fattige. Med få ord:
1. Gjøre noe konkret me de problemer Oslo har, og som belyses ovenfor.
2. Etablere likeverdig samarbeid med mennesker i andre byer som har greidd å løse noen av utfordringene vi har.
3. Gjøre synlige det samarbeidet og de impulsene vi mottar fra andre byer.
#2 CMØ 21-02-2010 14:01
Knallbra!
Veldig viktig å se utenfor sin egen nese!
Takk for god innsats.
#3 peder giertsen 21-02-2010 23:25
takk for stor innsats, solid arbeid og fremfor alt gode holdninger og tankegods som må ligge bak vedtakene om ansvarlighet og menneskerettigh eter.
foran ligger det nå mange viktige saker å ta tak i.
i forhold til menneskerettigh eter i oslos sfære er nok byens vennskap med shanghai en av de viktige sakene. her handler det bl a om å bidra til at overgrep mot uskyldige åndelige og religiøse utøvere, hvorav mange tortureres til døde, skal opphøre. dette er viktig for ofrene, i tillegg nok også for historiens dom over byens styre og stell.
#4 TMS 22-02-2010 00:23
Ivar Johansen gjør en veldig bra og viktig job. Bystyret må feje for egen dør før de må dra til utlandet for og hjelpe andre. Oslo Kommune har ansvar for areal-planleggi ng for minoriteter i Oslo. Kommunen er ansvarlig for at Muslimske minoriteter i utkant av byen har mulighet for religionsutøvel se, kulturelle og sosiale aktiviteter. Kommunen må ta ansvar og hjelpe den muslimske trossamfunnet og ble kastet ut av lokalene sine nylig på Mortensrud av Oslo Kommune.
#5 Trond Gunnar Rasmussen. ifor.no 22-02-2010 13:40
Johansens initiativ er prisverdig og responsen lovende. I innspurtåret av FNs tiår for fredskultur 2001 - 2010, er dette gledelig. Jeg ser for meg at anliggender i flere av delmålene kan konkretiseres hvis man lokalt kan fremme fred mellom fraksjonerte innvandrergrupp er, for deretter å bruke dem som ressurspersoner i konfliktene i deres hjemland. Slik det er nå, er flere innvandrerorgan isasjoner som mottar kommunal støtte oppdelt etter konfliktlinjer i hjemlandet. I noen norske byer har grupper klart å samle seg, så det er mulig. Gjennom pisk: strupe støtte til kulturforeninge r som virker politisk ensrettende og eksluderende, og gulrot: støtte til samlende foreninger og tilrettelegge for forsoningsprose sser, kan Oslo bygge en fredskultur i miljø etter miljø lokalt, for deretter å bruke disse erfaringene og ressurspersoner i utlandet.
#6 Ole Bøckman 23-02-2010 16:13
Utmerket. Helt enig. Jeg mener det er feil at kommunale politikkere bare skal bry seg om lokale saker og ikke ha en holdning til de store internasjonale problemene. Slagordet
"Tenke globalt og handle lokalt" bør ikke bare gjelde for miljøpolitikken .

You have no rights to post comments