Internasjonal politikk

Oslos internasjonale strategi: Fattigdomsbekjempelse, menneskerettigheter og sosial rettferdighet

Oslos internasjonale strategi: Fattigdomsbekjempelse, mennesrettigheter og sosial rettferdighetOslo, som hovedstad, i et av verdens aller rikeste land, ligger vel egentlig her og vasser i rikdom og overflod. For svært mange av oss. Det er ikke da nødvendigvis en god internasjonal strategi å måle alt vi skal gjøre med hvordan vi kan karre til oss ennå mer, på bekostning av andre. Eller som byrådet legger inn i hovedmålet: hva som fremmer ”Oslo interesser som storby og hovedstad”. Det kan hende vi i solidaritetens navn også bør ha globalt medansvar.

Jeg er derfor svært fornøyd med at bystyrebehandlingen i stor utstrekning ga meg medhold i det, bl.a. at det som en del av strategien for Oslo kommunes internasjonale arbeid skal være "å bidra til bekjempelse av fattigdom, ivaretakelse av menneskerettigheter, demokrati, sosial rettiferdighet og bærekraftig utvikling."

Les mer fra bystyrebehandlingen
Les mitt innlegg i bystyredebatten under, og de endringer jeg fikk flertall for



Oslo bystyre 17. februar 2009
Ivar Johansen, SV

Sak Strategi for Oslo kommunes internasjonale arbeid

Ordfører;

Det er viktig at Oslo kommune i globaliseringens tid har et sterkt internasjonalt engasjement, og at dette er basert på en gjennomtenkt strategi og bevisste prioriteringer.

Oslo, som hovedstad, i et av verdens aller rikeste land, ligger vel egentlig her og vasser i rikdom og overflod. For svært mange av oss. Det er ikke da nødvendigvis en god internasjonal strategi å måle alt vi skal gjøre med hvordan vi kan karre til oss ennå mer, på bekostning av andre. Eller som byrådet legger inn i hovedmålet: hva som fremmer ”Oslo interesser som storby og hovedstad”. Det kan hende vi i solidaritetens navn også bør ha globalt medansvar.

Fra SVs side synes vi finanskomiteens arbeid med strategiplanen har vært bra, i den forstand at det har vært enstemmighet om at perspektivet må utvides. SV har fått, og får, flertall for mange initiativer.

En enstemmig komite understreker det globale medansvar, både i forhold til miljøpolitikk, og kampen for menneskerettigheter og menneskeverd. Flertallspartiene i komiteen ønsker også ta dette lenger, ved å opprette et nytt delmål i strategiplanen.

En nesten enstemmig komite – alle partier unntatt Fremskrittspartiet – ønsker at Oslo skal være en åpen og inkluderende hovedstad, og at det derfor er viktig å bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering. I en internasjonal strategi er det selvsagt også svært viktig hvordan vi opptrer på hjemmearenaen i forhold til folk fra andre deler av verden. Hvordan vi møter dem, og ikke minst hvordan vi bruker deres viktige kompetanse og entusiasme i utvikling av byen. At Fr.P. her svikter, og stemmer mot at dette skal inn som et nytt delmål, er alvorlig.

Flertallspartiene i komiteen ønsker å bruke den muligheten Oslo har som vertsby for utdeling av Nobel Fredspris til å ha ambisjoner og et nytt delmål om Oslo som en internasjonal fredshovedstad. Det fokus verdenssamfunnet har for fredsprisutdelingen gir oss mulighet til å bli byen hvor initiativer tas, parter samles, løsninger utmeisles og kunnskap formidles, både overfor egne innbyggere og verdenssamfunnet. Ikke minst i samarbeid med våre nasjonale myndigheter.

Så ordfører, har det vært en diskusjon og noe uenighet i finanskomiteen, når det gjelder hvorvidt Oslos politiske og administrative ledelse skal prioritere å reise til land med regimer som i stor utstrekning bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Når Høyre og Fr.P. nå markerer at Oslo ikke skal prioritere å reise til land som bryter grunnleggende menneskerettigheter, ja, da går jeg ut fra at byrådslederen tar signalet og avlyser sin planlagte reise til Shanghai og Kina. For legges byrådslederens reise til alle de tidligere reiser byens politiske ledelse tidligere har foretatt til Shanghai, framstår det som om byrådslederen på vegne av byen prioriterer å reise til land som står for svært alvorlige brudd på menneskerettighetene. Høyres bystyregruppe taler vakkert om prinsipper, mens byrådslederen operasjonaliserer dette ved å gjøre det stikk motsatte.

Dette er de endringer jeg fikk flertall for:

1. Hovedmål (endring)

Oslo kommune skal gjennom sitt internasjonale arbeid profilere og fremme Oslos interesser som storby og hovedstadsregion. En attraktiv by for besøkende og næringsliv er også en god by for byens befolkning. Å bidra til bekjempelse av fattigdom, ivaretakelse av menneskerettigheter, demokrati, sosial rettferdighet og bærekraftig utvikling skal være en del av Oslos internasjonale engasjement.

2. Delmål 2 (endring)

Oslo kommune skal delta internasjonalt for å medvirke til at beslutninger og initiativ på overnasjonalt nivå blir fattet i tråd med Oslo kommunes interesser. I tillegg skal kommunen også arbeide for internasjonal bærekraftig utvikling, demokrati og menneskerettigheter.

3. Delmål 5 (tillegg)

Oslo kommune skal være en åpen og inkluderende hovedstad med rom for mangfold og livsutfoldelse. Gjennom holdningsskapende og målrettet arbeid skal en sikre mangfold og bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering.

4. Delmål 6 (tillegg)

Oslo kommune skal utnytte vertsbyrollen Nobels Fredspris har gitt Oslo til å bli en aktiv aktør som kan etablere og markedsføre Oslo som en internasjonal fredsby.