Internasjonal politikk

Libya: Bombet uten å bestemme

Libya: Bombet uten å bestemmeNorge slapp nesten 600 bomber over Libya. Burde vi ikke vært med og bestemt hvordan de ble brukt? Det spørsmålet stiller oberstløytnant og forsker Dag Henriksen ved Luftkrigsskolen i en ny analyse i tidsskriftet Internasjonal Politikk.

Da norske jagerfly deltok i de militære operasjonene i Libya i 2011, overrasket Forsvaret både seg selv og andre med hvor ivrige vi var, skriver Henriksen.

Norge sto for rundt 15 prosent av alle bakkeangrepene i begynnelsen av operasjonen, og vi tok på oss oppdrag som mange andre land ikke ville ha.

Likevel var vi ikke med og bestemte hvilke mål de internasjonale styrkene skulle konsentrere seg om.

– Det er et hav av forskjellige ting du kan gjøre innenfor et slikt mandat som det vi hadde i Libya. Du kan ta ut mål i store byer, du kan rette angrep mot enkeltmennesker eller mot kjøretøy, og så videre, sier Henriksen til forskning.no.

– De tingene ble i hovedsak diskutert på det operasjonelle militære nivået, men der deltok ikke Norge. Man kan spørre seg om det var riktig, gitt at det norske bidraget var så stort.

Mitt svar er krystallklart: Vi skulle aldri deltatt i Libya-operasjonen, selv om vi hadde fått innflytelse på valg av bombemål.

Les mer om saken