Internasjonal politikk

Forsvarsveteraner: Hjelpearbeidere trenger samme oppfølging

Forsvarsveteraner: Hjelpearbeidere trenger samme oppfølging

Thor Lysenstøen, leder for Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, sier til avisa  Bistandsaktuelt at han er helt enig i at hjelpearbeidere kan ha behov for samme oppfølging som militære. - Spørsmålet er om likhetene eller forskjellene er størst. Jeg synes nok likhetene er størst, sier han til avisa, og støtter derfor forslaget jeg på vegne av SV har fremmet i bystyret.

Jeg uttaler selv: Hjelpearbeidere i konfliktområder bør få den samme oppfølgingen som militære veteraner, mener SV-politiker Ivar Johansen. – Ute i felt jobber ofte hjelpearbeidere og forsvaret ofte i de samme områdene, møter de samme trusslene og opplever mange av de samme tingene. Faren for senskader og behovet for oppfølging vil være mye av det samme. Det kan hende hjelpearbeidere har større behov enn forsvarets personell – de opererer i større grad alene, uten den samme sikkerheten og støtteapparatet rundt seg som soldater har, sier Johansen til Bistandsaktuelt.

I gårsdagens møte i bystyrets finanskomite ville flertallet ikke ta standpunktet til forslaget,og hadde behov for utsettelse. Forslaget ligger derfor til et senere møte.

Kommentarer   

#1 Randi Oliv 21-08-2014 07:26
Jeg er til en viss grad enig med deg, men ikke helt. Har noen års erfaring fra dette feltet, men vil hevde det er vesentlige forskjeller på og være i situasjoner hvor liv skal reddes og man må gi opp og det og faktisk måtte drepe for å forsvare seg feks. Vi har fått noen tendenser til å ville sykeliggjøre alt det vonde vil opplever i livet, det er ikke nødvendigvis en positiv tendens.
#2 Åse-Kari Kobbersletten 21-08-2014 07:27
Man snakker her om forebyggende helsetiltak. Unngå å bli syk(ere) av de traumer man er påført. Det er ikke sykeliggjøring, men klokskap. På samme måte som vi får stivkrampesprøy te ved hundebitt...
#3 Kim Clausen 21-08-2014 07:47
Kjempebra forslag , men maa si at opfolgingen jeg faar etter oppdrag med Leger uten grenser er utrolig mye bedre en den jeg har faat etter tjeneste paa balkan.
Dog er oppfolgningen fra Leger uten grenser sin side og ikke Norske myndigheter sin side
#4 Frode Dieter Ursin 21-08-2014 07:48
Har selv alternert mellom militære og humanitære oppdrag og jeg håper oppfølgingen er bedre i dag enn tidligere. Samtidig er det riktig å ha et system som følger opp senskader hos bistandsarbeide re på lik linje med forsvarets.
#5 Trine Eklund 22-08-2014 08:41
Støtter Ivar Johansens forslag til Bystyret og mener at "senskader" er et sentralt punkt - også hva angår hjelpearbeidere

You have no rights to post comments