Internasjonal politikk

Nei til ny kald krig!

Nei til ny kald krig!

I dag tar Jens Stoltenberg over som NATOs nye generalsekretær.

I den forbindelse arrangerer Norges Fredsråd/Norwegian Peace Council, Forby atomvåpen nå (ICAN), Nei til Atomvåpen og Fredsinitiativet markering på Eidsvolls plass onsdag 1. oktober kl. 16:00!

Atom­vå­pen er det eneste masse­øde­leg­gel­ses­vå­pe­net som ennå ikke er for­budt. Til tross for mye fokus på atom­ned­rust­ning de siste årene fore­tar nå USA en opp­gra­de­ring av NATO-atomvåpen på euro­pe­isk jord til en sam­let sum av 70 mil­li­ar­der kro­ner. Gjennom Ukraina-konflikten har Russland truet med sine atomvåpen, hvor flere også er utplasserte på europeisk jord. Et fornyet våpenkappløp må vi unngå for enhver pris.

Atomvåpen har inngått som en del av NATOs forsvarsdoktrine siden 1949. Stoltenberg uttalte tid­li­gere i høst at atom­vå­pen all­tid har vært, og fort­satt er, en del av deres stra­tegi. Selv om NATO selv mener dette bidrar til å skape fred og sta­bi­li­tet i ver­den, er det flere av oss som sna­rere under­stre­ker at NATOs atom­vå­pen­po­li­tikk bidrar til økte spen­nin­ger inter­na­sjo­nalt. Den eneste varige løs­nin­gen på atom­vå­pen­pro­ble­ma­tik­ken er et ver­dens­om­fat­tende for­bud som ikke favo­ri­se­rer NATO-landene. En ame­ri­kansk opp­rust­ning på euro­pe­isk jord er sna­rere et skritt i ret­ning av et for­nyet våpen­kapp­løp, og i stikk mot­satt ret­ning av hvil­ken vei USA og NATO med Stol­ten­berg i spis­sen burde gå!

Paroler: - Nei til ny kald krig! - Stopp modernisering av atomvåpen! - Nei til atomvåpen på europeisk jord!

Appellanter: bl.a. Theo Koritzinsky (Sosialistisk Venstreparti),  Anne Gerd Grimsby Haarr (Nei til atomvåpen), Anne Marte Sundnes Skaland (ICAN Norge), Ingeborg Breines (IPB), Thore Vestby, ordfører i Frogn (Høyre) og Mayors for Peace

Tilsluttede organisasjoner: International Peace Bureau, Norske leger mot atomvåpen, Oslo SV, Norges Kristelige Studentforbund, Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet.

Still opp du også!

Kommentarer   

#1 Haakon 01-10-2014 10:28
Russland er nå i gang med opprustningspro grammet for 2012-2020 hvor 4000 milliarder skal brukes på militær opprustning.

Hva gjør Ivar Johansen? Jo- han kritiserer de som vil bruke 70....
#2 Haakon 03-10-2014 18:21
Er du oppdatert, Ivar, eller bare blendet av ditt partis hat mot NATO og USA?

nettavisen.no/.../8493662.html
#3 Haakon 04-10-2014 02:26
Nå provoserer Russland Sverige og snitter Svenske fly ved grensen, kun med meter.

Noen kommentar om hvem som hisser, Ivar?
#4 Ivar J 04-10-2014 05:36
Haakon:

Jeg synes SVs landsstyre har to kloke vedtak om dette:

sv.no/.../...

sv.no/.../...

Løsningen på den russiske aggresjon ikke er mer militær opptrapping.

Theo Koritzinsky sa noe klokt om situasjonen i sin appell foran Stortinget torsdag:

"Vladimir Putin og Jens Stoltenberg: Ikke bruk milliarder av rubler, euro og dollar til å «modernisere», dvs oppgradere, atomvåpnene. Avskaff strategien om mulig førstebruk av atomvåpen. Ikke provoser hverandre. Ikke gi haukene hos motparten argumenter for ny «kald krig» mellom øst og vest. Prøv å forstå motpartens opplevde sikkerhetsbehov . Lær av prosessene fram mot vedtakene om folkerettsforbu d mot kjemiske , biologiske og klasevåpen – og arbeid for det samme mot atomvåpen,"
#5 Haakon 04-10-2014 12:00
Takk for svar, Ivar.
Det er jo bare å snu det på hode å si at løsningn på NATOs opptrapping for Russland er ikke å ruste opp.....
#6 Haakon 04-10-2014 22:07
Du vet det, Ivar, at Putins unnskyldning for å ta Krim og gå inn i Ukraina er at det er stor del russisk befolkning der.

Det er stor del russisk befolkning i Polen, Estland, Latvia, og Litauen også.
Det er klart at vi må ha en styrke som er større enn det Ukraina har.....
#7 Haakon 05-10-2014 02:11
Jeg har et spørsmål til deg, Ivar.
Det har ikke så mye med tråden din å gjøre, men for mange er dette viktig :

Ubaydullah Hussain ble i dag frikjent for sine trussler, oppfordring til drap og terror.
Og... det kan man kanskje forstå.

I disse dager blir sanger av Alf Prøysen og barneprogrammer med Pippi Langstrømpe sensurert pga deres innhold.

Har du noen tanker om dette?
#8 Ivar J 05-10-2014 10:22
Haakon:

Jeg sloss for ytringsfrihet, også for ytringer med innhold jeg intenst bekjemper - med ord, ikke ved at jeg ønsker fengsling av meningsmotstand ere. Det er nettopp ved å møte ytringer med motytringer en kan rydde opp i grumset. Derfor mener jeg tingrettens dom er riktig.

Så betyr ikke det at media (aviser, forlag m.v.) ikke har et moralsk ansvar for det de trykker/utgir. Enhver redaktør har jo en etisk grunnholdning for sitt virke. Og den kan være forskjellig fra avis A til avis B. Og denne forskjellighet er vel en del av demokratiet.For ingen redaktør har naturligvis noen publiseringspli kt.
#9 Anita 05-10-2014 20:18
Du, Haakon: til det med okkupasjon. det er mulig jeg har oversett det, men jeg savner ditt syn på Israels okkupasjon av palestinsk land.
#10 Haakon 05-10-2014 22:20
Anita :
Om Russland gang på gang hadde blitt angrepet fra de østlige deler av Ukraina og også bli erklært krig på av stater som bruker dette området i krigføring hadde jeg hatt større forståelse for det Putin driver med.
#11 Anita 06-10-2014 05:06
Men Haakon, jeg spurte deg ikke om Russland og Ukraina. Der er vi enige. Jeg spurte deg om en annen okkupasjon: Israels okkupasjon av palestinske områder. Hva mener du om det?
#12 Haakon 06-10-2014 13:01
Jeg prøver å forklare at Israel har blitt angrepet og erklært krig på flere ganger gjennom de områdene.

You have no rights to post comments