Internasjonal politikk

SV skal være et tydelig fredsparti

SV skal være et tydelig fredsparti

SV skal være et tydelig fredsparti. Som vår store dikter Nordahl Grieg sa: Krig er forakt for liv. Fred er å skape. Kast dine krefter inn. Døden skal tape.

"Angrepskrig og «out of area»-operasjoner har preget norsk NATO-deltakelse. Krigføring på Balkan, i Afghanistan, Irak og Libya har kostet Norge, våre allierte og de angrepne enorme lidelser og ressurser. Og for bare å avlegge en liten visitt til Libya-krigen, som SV selvsagt aldri skulle støttet. Det ble argumentert for at vi var der for å støtte det libyiske folk. Men etter at bombeflyene trakk seg tilbake overlot Norge og resten av vesten libyerne til seg selv. Et land i ruiner, bokstavelig talt. Et land uten infrastruktur. Militarismen Norge er en del av skaper store miljø-ødeleggelser og ødelegger infrastruktur det vil ta generasjoner å gjenoppbygge," sa jeg blant i mitt innlegg på SVs landsmøte i dag.

I går vedtok et klart flertall på landsmøtet at det skal vedtas en fredspolitiske uttalelse, med basis i innspill fra Oslo og Hordland.

Les hele innlegget under "les mer."

 

Her er hele innlegget mitt:

Jeg skal snakke for fredspartiet SV.

I dette spørsmålet er SVs største fylkeslag, Oslo, tydelige. Jeg vil sitere fra en uttalelse fra vårt årsmøte i fjor: "Som fredsparti må SV motarbeide all militær opprustning som styrker norsk deltakelse i offensive NATO-operasjoner og knytter oss enda sterkere til et langsiktig militær-industrielt samarbeid med USA.

Oslo SV vil jobbe for at Stortinget revurderer utgangspunktet for Forsvarsplanen fra 2012, trekker seg fra kjøp av flere offensive F35 kampfly og utvikler en forsvars- og sikkerhetspolitikk, herunder dimensjonering av et defensivt luftforsvar, i samsvar med de prinsippene som ble vedtatt på landsmøtet i 2013."

Den norske forsvarsminister har vært tydelig: «Med anskaffelsen av F-35 kommer nemlig også en forpliktelse. Vi kommer til å ha det mest moderne flyet i alliansen og kan derfor få et ekstra påtrykk fra allierte både når det gjelder deltakelse i fredstidsoperasjoner og krisehåndtering.» Norge trenger et små­stats­for­svar. I stedet har vi kjøpt inn en super­makts for­svars­fly for en glo­bal stra­tegi.

Angrepskrig og «out of area»-operasjoner har preget norsk NATO-deltakelse. Krigføring på Balkan, i Afghanistan, Irak og Libya har kostet Norge, våre allierte og de angrepne enorme lidelser og ressurser. Og for bare å avlegge en liten visitt til Libya-krigen, som SV selvsagt aldri skulle støttet. Det ble argumentert for at vi var der for å støtte det libyiske folk. Men etter at bombeflyene trakk seg tilbake overlot Norge og resten av vesten libyerne til seg selv. Et land i ruiner, bokstavelig talt. Et land uten infrastruktur. Militarismen Norge er en del av skaper store miljø-ødeleggelser og ødelegger infrastruktur det vil ta generasjoner å gjenoppbygge.

Vi er i opprustningens tid. Verdens militære forbruk beløper seg allerede årlig til 1 750 milliarder dollar. Nå økes igjen militærbudsjettene betydelig. Våpenprodusentene får enda bedre driftsvilkår. Men mer militærmakt møter slett ikke dagens komplekse trusselbilde. Ikke en eneste islamistisk terroristorganisasjon har i blitt utslettet etter at «krigen mot terror» ble lansert. Reell sikkerhet oppnås ikke gjennom mer militær avskrekking, men økt politisk samhandling.

Økt kapprustning i NATO- landene vil bidra til ytterligere polarisering mellom Russland og Vesten. Det øker sjansen for ny storkrig i vår egen verdensdel. Og det er med et NATO som nylig har bekreftet at NATOs atomvåpen og rakettskjold også i framtiden skal utgjøre en avgjørende del av alliansens «forsvar».

Det er nødvendig at vi skifter fra NATO og militarisme, til FN og bærekraftig utvikling. Verdenssamfunnet har de økonomiske og menneskelige ressursene som trengs for å håndtere de store utfordringene vi står overfor, og da tenker jeg særlig på de globale miljøtruslene. Men da må en større del av de enorme ressursene vi bruker på militarismen kanaliseres til fredsfremmende og bærekraftige tiltak, som fremmer demokrati og verdighet for verdens befolkning.

Uttalelsesforslagene U34 fra Oslo og U35 fra Hordaland er gode veivisere til hvordan en slik politikk skal formes.

SV skal være et tydelig fredsparti. Som vår store dikter Nordahl Grieg sa: Krig er forakt for liv. Fred er å skape. Kast dine krefter inn. Døden skal tape.