Internasjonal politikk

SV-landsmøtet: Libya-krigen viste at FN-mandat ikke er garanti for at krigsdeltakelse er riktig

SV-landsmøtet: Libya-krigen viste at FN-mandat ikke garanti for at krigsdeltakelse er riktig

To kloke vedtak på SVs landsmøte stadfester at SV skal være et fredsparti.

Sammen med delegatene Steinar Nørstebø og Frode Ersfjord, og med bred støtte i Oslo og Hordaland-delegasjonene, foreslo jeg - og fikk vedtatt - to viktige punkter i en fredspolitisk uttalelse:

"FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libya-krigen ble et eksempel på."

og

"For å bidra til nedrustning og sikkerhet bør Norge stoppe kjøpet av JSF-jagerfly."

Les hele uttalelsen under "les mer," og kommenter gjerne i kommentarfeltet.

 

Landsmøtets vedtatte uttalelse

Nedrustning for sikkerhet og fred

NATO er en pådriver for militær opprustning i Europa. Dette skjer samtidig med at de sosiale utfordringer er store som følge av den økonomiske krisen fra 2009. NATO-landene har forpliktet seg til å bruke 2 % av BNP på sitt forsvar, hvorav 20 % av forbruket skal være til nyanskaffelser av våpensystemer. Norge følger denne politikken. I mange NATO-land kommer kravet om opprustning samtidig med at innbyggerne opplever kutt i pensjoner og offentlige ytelser.

NATO har fortsatt førstebruk av atomvåpen som en del av sin strategi, og forbeholder seg retten til å bruke militærmakt utenfor sine egne områder, også uten FN-mandat. Samtidig har NATO over tid presset sitt interesseområde stadig lenger øst. Å være medlem av NATO øker faren, og sannsynligheten, for at Norge blir dratt med i folkerettsstridige angrepskriger. I framtiden vil presset på Norge for å delta i krigsoperasjoner i utlandet øke. Utenfor Europa bidrar vestens bombing og droneangrep til religiøse og etniske konflikter, fanatisme og borgerkrig.

Erfaringene fra krigene i Afghanistan, Pakistan og Midt-Østen viser at slik innblanding ikke fører til fred eller bedre sikkerhet og levekår for sivilbefolkningen. SV tar avstand fra all bruk av militærmakt som ikke er hjemlet i FN-pakten. Samtidig kan det ikke være noen automatikk i at Norge må delta dersom FN stiller seg bak en krig. FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libya-krigen ble eksempel på.

SV ønsker en alternativ politikk for sikkerhet og fred i Europa. Norge må søke andre sikkerhetspolitiske allianser, for eksempel i et nordisk forsvarssamarbeid. SV er mot norsk medlemskap i NATO. Så lenge Norge er medlem, vil vi arbeide også innad i alliansen for nedrustning og avspenning.

For å bidra til nedrustning og sikkerhet bør Norge:

- Stoppe kjøpet av JSF-jagerfly

- Etablere sluttbrukererklæring med reeksportklausuler ved eksport av våpen og ammunisjon som også gjelder NATO-land

- Gå i spissen mot NATOs atomvåpenstrategi og arbeide for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

- Være tydelig i kritikken av alle lands folkerettsbrudd.

- Bruke NATO-medlemskapet til å arbeide for nedrustning, og spesielt gi fritak for investeringskrav til militære formål for alle NATO-land som er rammet av økonomisk krise.

- Styrke OSSEs rolle som konfliktdempende institusjon for å fremme politiske løsninger på militære konflikter.

- Ta opp igjen forhandlinger om nedrustning, for eksempel etter mønster fra Treaty on Conventional Armed Forces in Europe (CFE) hvor også listen over materiell oppdateres i tråd med militærteknologisk utvikling.

- Ta avstand fra krigføring med angrepsdroner og følge dette opp internasjonalt.

- Styrke folk-til-folk-samarbeidet mellom Norge og Russland.

- Motvirke den militære opprustning ved å avstå fra å holde NATO-øvelser i Finnmark

Kommentarer   

+2 #1 Stian Oen 15-03-2015 16:42
Men ledelsen har jo allerede rukket å avlyse punktet om at jagerflykjøpet skal stoppes. Det er så useriøst at det nesten ikke er til å tro.
#2 Stein Ørnhøi 15-03-2015 17:31
Dette ble bra
+1 #3 Torgeir Salih Holgersen 15-03-2015 19:09
Det er symbolsk veldig viktig at SV med dette indirekte tar selvkritikk på det fatale landsmøtevedtak et for fire år siden. Det var vel så mye som det var realistisk å få til, men det hadde vært enda bedre for SVs framtidige troverdighet som fredsparti om selvkritikken hadde vært direkte, og knyttet til tendensen i SV til ikke å forstå i tilstrekkelig grad hvor løgnaktig Vestens retorikk for å legitimere krig er, og bedre om det ikke hadde skrevet feilaktig at krigen mot Libya hadde FN-vedtak bak seg, for det eksisterte ikke noe FN-vedtak for den krigen for regimeendring som NATO hadde igangsatt allerede, og klargjort intensjonene for allerede, da SVs landsmøte var i gang. Likevel syns jeg det er grunn til å ha håp om at det ligger mer reell læring i vedtaket enn hva som eksplisitt kommer til uttrykk. Retninga er bedre og mer entydig for en fredslinje enn jeg har sett fra SV på svært lenge.

At kritikken av Russlands folkerettsovert ramp settes i sammenheng med andre lands folkerettsovert ramp, og at SV med dette også markerer avstand til den endimensjonale Russlandsdemoni seringa som ellers har prega norsk offentlig debatt, er også svært viktig, og gledelig.

For fredsvenner som har gått ut av partiet de seineste årene, og som ikke i mellomtida har etablert noe forhold til noe annet antiimperialist isk fredsparti, ser jeg ikke noe i veien for å returnere til SV etter dette.
+2 #4 ingeborg breines 15-03-2015 19:17
Det er på tide at SV kommer på banen igjen som et fredsparti, så dette er et godt skritt, men å tro på NATO for nedrustning er vel "a contradiction in terms".
+1 #5 Ragnhild N. Lund 15-03-2015 19:39
Ved forrige valg var det en alvorlig mangel på eksplisitt politikk angående våpeneksport og fredsarbeid fremfor deltagelse i angrepskrig. Dette var et godt fremstøt for en bedre verden. Stor takk til de som støttet dette framlegget.
#6 Bjørg Ofstad 15-03-2015 22:54
Bra!Nå må vi komme i gang med aktivt arbeid som følger opp dette også!
Jeg ville gjerne hatt med noe om å arbeid for en konvensjon mot voldtekt av kvinner og barn i krig og konflikter, men det hører kanskje hjemme et annet sted i programmet.
#7 Terje Enger 15-03-2015 23:05
Bravo Ivar,dette viser at fredspolitikk har vært mangelvare og at landsmøtet vil reparere skaden.
#8 Susanne Urban 16-03-2015 06:39
Gledelige og viktige toner fra SV med en god oppsummering av viktige fakta. Det trenges virkelig en stor omprioritering av ressurser fra militarisme til fred, miljø og urvikling. Når det gjelder våpensystemer, så er det også på tide å komme i mål med et forbud mot våpen med utarmet uran - som skaper tragiske helseproblemer, bl.a. i Irak. Budsjettet til fredsbevegelsen må mangedobles - og fredsekspertise må brukes: Norge trenger et fredsdepartemen t!
+1 #9 svein tore aspelund 16-03-2015 07:44
Endelig et forsøk på å finne tilbake til SV's røtter. SV burde først og fremst profilere seg som et kritisk fredsparti og dermed ha en nisje som ingen andre , istedet for å satse på saker der man kjemper med andre partier med samme profil. Større fokus på internasjonale spørsmål og fredspolitikk er en vinnersak som vil trekke nye velgere
#10 John Atle Krogstad 16-03-2015 08:19
Positivt.Dette må ledelsen i SV følge opp.
+1 #11 Mons Lie 16-03-2015 11:17
Utrolig gledelig at SV gjenfinner sin antikrigs profil. Ved å markere sin NATO motstand, erkjenne at det det var feil å støtte bombingen Libya og å kjøpe F35 kampfly sammen med kampen for forbud mot atomvåpen er det som kan bringe oppslutning om SV tilbake og forhåpentlig vis redde partiet. Stå På!
+1 #12 Øystein Moe 16-03-2015 13:18
støtter utalelsen til Mons Lie ,men å bruke Natomedlemskape t til arbeid for nedrustning og kampen mot Dronekrig ,har jeg liten tro på at vi får til .Ihvertfall ikke som medlem av Nato .Jeg innser at Norge er relativt avhengi av ett forsvarssamarbe id ,men Natoland presser på for å få alle Natoland til å bruke 20 prosent av Bruttonasjonalp rodukt til forsvar .Penger som kunne vært brukt på opprustning av skoler Aldershjem ol Medlemskap i Nato øker faren for at Norge blir dratt med i folkeretsridige anngrepskriger i andre land . Kanskje bør man på ny ta opp debatten om ett Nordisk Forsvarssamarbe id ,og vi må være kritiske til Nato og stille krav,selv om vi kanskje ikke sier nei til medlemskap . Men Diskusjonen om ett Nordisk Forsvarssamarbe id mener jeg absolutt bør opp igjen . Si nei til Dronekrig ,nei til Natos Atomvåpeupprust ning og Nei til F35 kampfly .

You have no rights to post comments