Internasjonal politikk

Israel: Overgriperen som går fri

Israel: Overgriperen som går fri

Israelske sikkerhetsstyrker begår jevnlig overgrep mot palestinske barn. Hvorfor reagerer ikke Norge?

"De siste ti årene har rundt 7 000 palestinske barn blitt arrestert og satt i israelske fengsler. Grove overgrep fra israelske sikkerhetsstyrker mot palestinske barn er en av flere grunner til at den palestinske fangedagen ble markert i går,  17. april.

Internasjonal lov gjelder i både Israel og Palestina. I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov. Israel er det eneste landet som bedriver systematisk fengsling av barn. UNICEF har konkludert med at palestinske barn utsettes for systematisk mishandling gjennom hele rettsprosessen.

Utenriksminister Børge Brende har uttalt at han er bekymret over israelske myndigheters arrestasjoner av palestinske barn. Men det er grunn til å være mer enn bekymret. Israels fengsling av barn, og måten dette skjer på, er et overgrep mot barna det gjelder. Norske myndigheter har derfor et moralsk og politisk ansvar for å reagere på overgriperens kriminelle handlinger. Skjer ikke det, er det grunn til å bekymre seg over utenriksminister Brendes og den norske regjeringens unnfallenhet," spør Øyvind Sagedal og Magnus Utseth Christoffersen fra Palestinakomiteen blant annet.

Les hele artikkelen nedenfor.

 

Israelske sikkerhetsstyrker begår jevnlig overgrep mot palestinske barn.

Hvorfor reagerer ikke Norge?

Av Øyvind Sagedal, fungerende leder i Palestinakomiteen i Norge

Magnus Utseth Christoffersen, nestleder i Palestinakomiteen i Oslo

De siste ti årene har rundt 7 000 palestinske barn blitt arrestert og satt i israelske fengsler. Grove overgrep fra israelske sikkerhetsstyrker mot palestinske barn er en av flere grunner til at den palestinske fangedagen markeres 17. april.

Angrepet av hund

I desember 2014 arresterte israelske soldater 16 år gamle Hamzeh Abu Hashem i nærheten av Hebron på Vestbredden. En video fra hendelsen ble senere lagt ut på nettet. Den viser en hund som biter gutten mens soldater holder ham fast. I bakgrunnen høres en mannlig stemme som hoverer, trolig en soldat: «Hvem er kylling nå?», «hvem er kylling nå, din fordømte dritt?». Samtidig hører man en annen mannsstemme som beordrer hunden om å «ta ham».

Den ultranasjonalistiske politikeren Michael Ben Ari la selv ut videoen på nettet, mens han forklarte at «soldatene lærte terroristen en liten lekse». Ifølge Ben Ari var formålet med å publisere videoen å «gjøre det klart for alle terrorister at det er en pris å betale for å ramme israelske soldater».

En traumatisert gutt

Noen måneder senere besøkte journalister fra den israelske avisa Haaretz Hamzeh.  De møtte en skremt og skjelvende gutt, som flere måneder etter hendelsen fortsatt ikke har vendt tilbake til sitt gamle liv. Han skvetter når han hører gatehunder bjeffe utenfor. Fremdeles er frykten sterk for at soldater fra Israel Defense Force (IDF) skal hente ham om natta. Han stirrer tomt ut i lufta, fortsatt uten den psykologiske hjelpen han sårt trenger.

På kroppen har Hamezh store arr. Han var så ille tilredt etter angrepet at han måtte tilbringe flere dager på sykehus, lenket til sengen med håndjern, og med besøksforbud. Etter sykehusoppholdet ble han overført til et ungdomsfengsel og plassert på en liten celle med ti andre. Her satt han i tre måneder før han ble sluppet fri.

Soldatene kommer om natta

Hamzehs historie er ikke unik. Pr 1.februar satt 163 palestinske barn i israelske fengsler uten lov og dom. 13 av disse barna er under 16 år. De fleste av barna sitter inne for steinkasting, som ifølge israelsk lov i teorien kan straffes med opptil 20 års fengsel. Svært mange av barna opplever å bli arrestert om natten. Dette er en vanlig metode IDF benytter seg av for å terrorisere den palestinske befolkningen.

Metoden med nattlig arrestasjoner foregår som regel på følgende måte: Dersom det har skjedd steinkasting eller lignende i landsbyen, skaffer de israelske soldatene seg ei liste over hvem som kan være involvert. Om lista stemmer er ikke så viktig.

Den påfølgende natta kjører militære kjøretøyer inn i landsbyen en masse, mens de lager en voldsom støy. Soldatene hamrer på døra til huset de har pekt seg ut, og drar gutten (eller i mer sjeldne tilfeller, jenta) ut av senga. Foreldre og søsken er hjelpeløse vitner til hendelsen. De vet ikke når de får se barnet sitt igjen.

Grove overgrep mot barn

UNICEF har samlet en rekke vitnesbyrd fra palestinske barn som viser hvilke overgrep IDF og det israelske politiet utsetter barna for under arrestasjonen og i avhørssituasjonen. I denne rapporten kommer det fram at mange av barna får bind for øynene mens de blir deportert til politistasjonen. Hendene blir bundet sammen ved hjelp av stramme plastremser. Av og til får de på fotlenke. I løpet av transportetappen blir barna ofte tvunget til å ligge på bilgulvet.

Nesten 200 av barna som UNICEF intervjuet opplyste at de hadde blitt utsatt for fysisk vold i forbindelse med arrestasjonen og avhørene. Mange opplevde å bli snakket til fra soldatene eller sikkerhetstyrkene på en nedrig og spottende måte.

Et stort antall av barna ble tvunget til å bli kroppsvisitert av soldatene, og noen opplevde å bli kastet i isolasjon under oppholdet. Samtidig rapporterte flere av barna til UNICEF at de måtte underskrive et dokument på hebraisk, et språk de fleste palestinske barn ikke forstår.  Disse barna fengsles, ikke bare for en dag eller to, men i opptil to år. De er mindreårige, men blir behandlet som voksne.

Hvorfor går Israel straffefri?

Internasjonal lov gjelder i både Israel og Palestina. I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov.

Israel er det eneste landet som bedriver systematisk fengsling av barn. UNICEF har konkludert med at palestinske barn utsettes for systematisk mishandling gjennom hele rettsprosessen.

Utenriksminister Børge Brende har uttalt at han er bekymret over israelske myndigheters arrestasjoner av palestinske barn. Men det er grunn til å være mer enn bekymret. Israels fengsling av barn, og måten dette skjer på, er et overgrep mot barna det gjelder. Norske myndigheter har derfor et moralsk og politisk ansvar for å reagere på overgriperens kriminelle handlinger. Skjer ikke det, er det grunn til å bekymre seg over utenriksminister Brendes og den norske regjeringens unnfallenhet.

(publisert i Klassekampen 18. april 2015)

Kommentarer   

-1 #1 Rune Fardal 18-04-2015 17:56
Tabbe og bruke et foto av en araber på gaza til å illustrere slikt …
99999.no/fakepic.jpg
#2 Jorunn Gulbrandsen 18-04-2015 20:46
For så vidt, si Boko-Haram og jeg grøsser. Men Guantanamo er også ille og dette siste nye om sulting til døde av ulovlige innvandrere er en forbrytelse. Også politivold og drap å åpen gate av svarte ungdommer.
+3 #3 Zuhayr Hussein Abdi 18-04-2015 20:48
Alle er jo redd til å bli stemplet som antisemitt. Til og med folk i Norge. Det er jo veldig trist for de som lider og ytringsfriheten .
#4 Dag Bjørkmann 18-04-2015 20:49
Norge har vel reagert mer enn de fleste, når en tar i betraktning hvor mye Norge har vært innblandet i diplomatiet mellom israelerne og palestinerne.
-2 #5 Pedro Mariano Iglesias Montana 18-04-2015 20:51
Det er rart at bare de Israelske overgrep blir nevnt. Aldrig terrorhandlinge ne som Palestinere utfører blir så stort slått opp som "overgrep" fra Israel? Snakkes her om å være partisk ?
-2 #6 Ole Johnny Hammerstad 18-04-2015 20:52
Mulig israelske politimenn tar steinkastera litt i øra noen ganger. Handler litt om oppførsel til barn også.
#7 Arild Holta 18-04-2015 20:54
Krig er helvete. For å skjønne det hele må årsakene bak erkjennes. Kun slik kan problemer løses.
+1 #8 Samah Ghannam 18-04-2015 21:02
Alle frykter ordet antisemittisme.
+3 #9 Abdiweli Mahamoud 18-04-2015 21:04
Norge reagerer ikke fordi det er billigere å se bort.
+1 #10 Fauzi Azouar 18-04-2015 21:06
verdensamfunnet har mange korrupte ledere og de tenker mer på penger enn på rettferdighet.
+6 #11 Karin Irene Thillgren 18-04-2015 21:16
Godt spørsmål. Kan det ha en sammenheng med at en viss stormakt "eier" hele den vestlige verden. Samme stormakt forer overgriperne med penger og våpen, og gir dem klapp på skuldra. Og vi andre sitter på gjerdet og holder kjeft. Det er absolutt forferdelig å se at Palestinerne blir behandlet så grusomt. På tide å stå opp for rettferdigheten og folkeretten.
+6 #12 Bodil Bjørberg 18-04-2015 21:44
Hva slags menneskesyn har de opparbeidet i Israel? De gråter over Holocost og så gjør de nesten det samme mot palestinerene. Mot barn - det er lavmål!
-3 #13 Solveig Steien 19-04-2015 06:52
IS er nå i Gaza, i Jordan og muligens på Vestbredden. Et herlig scenario? Selv om Israel er "tapt", p.g.a. beliggenhet og historie og dagens dårlige Netanahu-politi kk, er dette landet det eneste demokratiet i regionen (på størrelse med Hedmark fylke), og vi bør heller støtte Meretz (israelsk SV) framfor å gi IS mer selvtillit i regionen.
+6 #14 Trine Eklund 19-04-2015 07:58
At Israel er et demokrati er en myte.Et demokrati arresterer ikke vilkårlig, trakkaserer ikke befolkningen på det groveste, torturerer barn og lammer deler av befolkningen med sin terror. Selv om Israel har frie valg og ytringsfrihet, har deres Apartheid styreform overfor palestinere ingen ting med demokrati å gjøre. Ethvert annet land hadde blitt sanksjonert for årtier siden av USA,EU - og Norge, men ikke Israel. Hvorfor ??
+4 #15 Carina Rose Abrahamsen 19-04-2015 09:07
Det er horribelt at Israel ikke har blitt stoppet og dømt for det de har gjort for lenge siden.
+2 #16 Romy Rohmann 19-04-2015 09:15
Det bør gå an å ha flere tanker i hue samtidig. USA støtter israel samma hva. Norge gjør som USa og ville aldri sagt storebror imot...
-3 #17 Hallvard Sandvik 19-04-2015 09:16
Ikke tro alt dere ser araberne bruker barn i propagandaen mot jødene
+2 #18 Jorunn Gulbrandsen 19-04-2015 09:17
Har en sterk mistanke om at noe er propaganda , men jeg kjenner en palestinsk flyktningfamlie som forteller meg om daglig undertrykking og krenkelser .
+5 #19 Marianne Sunde 19-04-2015 09:40
Eg las feil, eg las jævlige overgrep - men dette er jævlige jevnlige overgrep. Grusomt. Israel må isolerast politisk på linje med apartheidregime t i Sør-Afrika.
+1 #20 Ruth Sakshaug 19-04-2015 11:57
Ja, tenk at palestinske barn er "farlige" fiender av Israel, skremmer vettet av israelere med steiner. Godt de har soldater med skytevåpen til å forsvare seg,( israelerne altså )
#21 arne espelund 19-04-2015 15:17
Jeg er så gammel at jeg husker Israel som et forbilde med kibbutzer og like retter for kvinner. Kanskje derfor er skuffelsen over maktbruken med USA i ryggen særlig stor. Men Norge følger jo også med, som ern lydig hund.
#22 synnøve Larsen 19-04-2015 18:10
Ak!Verden græder i disse tider. Forråelsen og smerten overgår enhver forestilling. Disse børn fyldes med vad og bliver uungåeligt fjender af Israel. Også gerningsmændene må også blive ødelagte i deres sind.
Jeg håber/beder til at magthaverne,på begge sider indser at denne ondskab aldrig fører til fred.
+1 #23 Arild Langemyr 19-04-2015 19:16
Alle regimer som okkuperer og undertrykke et folk vil uunngåelig utvikle metoder og holdninger som bryter med menneskeverdet. Det gjelder kristne, muslimer eller jøder. Stopp okkupasjonen av Palestina
+1 #24 Peder O. Ellingvåg 19-04-2015 19:18
Israels politikk er aggressiv og menneskefiendtl ig. Har sagt det før, men gjentar gjerne: mennesker av jødisk avstamning er ålreite folk, det er politikken som er feil. Soldater reagerer vel som soldater gjør i mange trefninger, uten at jeg er enig. Man legger igjen noe av menneskelighete n i kaserna.
#25 Geir Alsvik 19-04-2015 19:20
Aldri rett å behandle barn som voksne. Og hva har barn å stille opp med i møte med tungt bevæpnet militært personale - svært lite er jeg redd...
+1 #26 Wenche Gaska 19-04-2015 19:27
Palestinerne har ikke fått sitt eget land godkjent som sitt. Det er det viktigste som må skje før det skal bli fred. Vi ,Norge og andre land må godkjenne dette.Trist men sant.
#27 Tove Kristiansen 20-04-2015 10:44
Det er forferdelig hvordan Israel kan holde på med Verden og Norge må nå våkne Derfor må Norge anerkjenne Palestina Palestinere har jo rett og krav på ett eget land
#28 Tove Kristiansen 20-04-2015 10:46
Israel okkupere Vestbredden ulovlig det er en del av Palestina
+1 #29 Bjørn Erik Østby 20-04-2015 20:34
Hamas er en terrororganisas jon på linje med IS.
Fatah er en korrupt røverbande.
Israel okkuperer ingenting.
Israel er et demokrati som tar vare på innbyggerne sine.
Alle palestinaaraber ne er ofre for sine ledere.
Israel er en blomstrende oase i en fiendtlig arabisk ørken.
Tenk på dette før dere begynner å skrike om boikott av poteter eller hva slags andre latterlige påfunn dere måtte finne på!
#30 Ivar Gammelmo 21-04-2015 06:39
Okkupasjon fører uvergelig til brutalitet og voldelig undertrykkelse. At det også går ut over uskyldige barn er en tragisk konsekvens. Den israelske hæren er en okkupasjonshær, desverre med klare rasistiske trekk.
#31 Abdul 22-04-2015 05:48
Terrorister er Israelere. Det verste er at ingen i vesten son kaller dem terrorister.

You have no rights to post comments