Internasjonal politikk

Israel: Overgriperen som går fri

Israel: Overgriperen som går fri

Israelske sikkerhetsstyrker begår jevnlig overgrep mot palestinske barn. Hvorfor reagerer ikke Norge?

"De siste ti årene har rundt 7 000 palestinske barn blitt arrestert og satt i israelske fengsler. Grove overgrep fra israelske sikkerhetsstyrker mot palestinske barn er en av flere grunner til at den palestinske fangedagen ble markert i går,  17. april.

Internasjonal lov gjelder i både Israel og Palestina. I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov. Israel er det eneste landet som bedriver systematisk fengsling av barn. UNICEF har konkludert med at palestinske barn utsettes for systematisk mishandling gjennom hele rettsprosessen.

Utenriksminister Børge Brende har uttalt at han er bekymret over israelske myndigheters arrestasjoner av palestinske barn. Men det er grunn til å være mer enn bekymret. Israels fengsling av barn, og måten dette skjer på, er et overgrep mot barna det gjelder. Norske myndigheter har derfor et moralsk og politisk ansvar for å reagere på overgriperens kriminelle handlinger. Skjer ikke det, er det grunn til å bekymre seg over utenriksminister Brendes og den norske regjeringens unnfallenhet," spør Øyvind Sagedal og Magnus Utseth Christoffersen fra Palestinakomiteen blant annet.

Les hele artikkelen nedenfor.

 

Israelske sikkerhetsstyrker begår jevnlig overgrep mot palestinske barn.

Hvorfor reagerer ikke Norge?

Av Øyvind Sagedal, fungerende leder i Palestinakomiteen i Norge

Magnus Utseth Christoffersen, nestleder i Palestinakomiteen i Oslo

De siste ti årene har rundt 7 000 palestinske barn blitt arrestert og satt i israelske fengsler. Grove overgrep fra israelske sikkerhetsstyrker mot palestinske barn er en av flere grunner til at den palestinske fangedagen markeres 17. april.

Angrepet av hund

I desember 2014 arresterte israelske soldater 16 år gamle Hamzeh Abu Hashem i nærheten av Hebron på Vestbredden. En video fra hendelsen ble senere lagt ut på nettet. Den viser en hund som biter gutten mens soldater holder ham fast. I bakgrunnen høres en mannlig stemme som hoverer, trolig en soldat: «Hvem er kylling nå?», «hvem er kylling nå, din fordømte dritt?». Samtidig hører man en annen mannsstemme som beordrer hunden om å «ta ham».

Den ultranasjonalistiske politikeren Michael Ben Ari la selv ut videoen på nettet, mens han forklarte at «soldatene lærte terroristen en liten lekse». Ifølge Ben Ari var formålet med å publisere videoen å «gjøre det klart for alle terrorister at det er en pris å betale for å ramme israelske soldater».

En traumatisert gutt

Noen måneder senere besøkte journalister fra den israelske avisa Haaretz Hamzeh.  De møtte en skremt og skjelvende gutt, som flere måneder etter hendelsen fortsatt ikke har vendt tilbake til sitt gamle liv. Han skvetter når han hører gatehunder bjeffe utenfor. Fremdeles er frykten sterk for at soldater fra Israel Defense Force (IDF) skal hente ham om natta. Han stirrer tomt ut i lufta, fortsatt uten den psykologiske hjelpen han sårt trenger.

På kroppen har Hamezh store arr. Han var så ille tilredt etter angrepet at han måtte tilbringe flere dager på sykehus, lenket til sengen med håndjern, og med besøksforbud. Etter sykehusoppholdet ble han overført til et ungdomsfengsel og plassert på en liten celle med ti andre. Her satt han i tre måneder før han ble sluppet fri.

Soldatene kommer om natta

Hamzehs historie er ikke unik. Pr 1.februar satt 163 palestinske barn i israelske fengsler uten lov og dom. 13 av disse barna er under 16 år. De fleste av barna sitter inne for steinkasting, som ifølge israelsk lov i teorien kan straffes med opptil 20 års fengsel. Svært mange av barna opplever å bli arrestert om natten. Dette er en vanlig metode IDF benytter seg av for å terrorisere den palestinske befolkningen.

Metoden med nattlig arrestasjoner foregår som regel på følgende måte: Dersom det har skjedd steinkasting eller lignende i landsbyen, skaffer de israelske soldatene seg ei liste over hvem som kan være involvert. Om lista stemmer er ikke så viktig.

Den påfølgende natta kjører militære kjøretøyer inn i landsbyen en masse, mens de lager en voldsom støy. Soldatene hamrer på døra til huset de har pekt seg ut, og drar gutten (eller i mer sjeldne tilfeller, jenta) ut av senga. Foreldre og søsken er hjelpeløse vitner til hendelsen. De vet ikke når de får se barnet sitt igjen.

Grove overgrep mot barn

UNICEF har samlet en rekke vitnesbyrd fra palestinske barn som viser hvilke overgrep IDF og det israelske politiet utsetter barna for under arrestasjonen og i avhørssituasjonen. I denne rapporten kommer det fram at mange av barna får bind for øynene mens de blir deportert til politistasjonen. Hendene blir bundet sammen ved hjelp av stramme plastremser. Av og til får de på fotlenke. I løpet av transportetappen blir barna ofte tvunget til å ligge på bilgulvet.

Nesten 200 av barna som UNICEF intervjuet opplyste at de hadde blitt utsatt for fysisk vold i forbindelse med arrestasjonen og avhørene. Mange opplevde å bli snakket til fra soldatene eller sikkerhetstyrkene på en nedrig og spottende måte.

Et stort antall av barna ble tvunget til å bli kroppsvisitert av soldatene, og noen opplevde å bli kastet i isolasjon under oppholdet. Samtidig rapporterte flere av barna til UNICEF at de måtte underskrive et dokument på hebraisk, et språk de fleste palestinske barn ikke forstår.  Disse barna fengsles, ikke bare for en dag eller to, men i opptil to år. De er mindreårige, men blir behandlet som voksne.

Hvorfor går Israel straffefri?

Internasjonal lov gjelder i både Israel og Palestina. I krig og konfliktsituasjoner har barn krav på særskilte rettigheter. Barn skal ha beskyttelse, og de skal ikke være mål for krigføring. Israel bryter dermed internasjonal lov.

Israel er det eneste landet som bedriver systematisk fengsling av barn. UNICEF har konkludert med at palestinske barn utsettes for systematisk mishandling gjennom hele rettsprosessen.

Utenriksminister Børge Brende har uttalt at han er bekymret over israelske myndigheters arrestasjoner av palestinske barn. Men det er grunn til å være mer enn bekymret. Israels fengsling av barn, og måten dette skjer på, er et overgrep mot barna det gjelder. Norske myndigheter har derfor et moralsk og politisk ansvar for å reagere på overgriperens kriminelle handlinger. Skjer ikke det, er det grunn til å bekymre seg over utenriksminister Brendes og den norske regjeringens unnfallenhet.

(publisert i Klassekampen 18. april 2015)