Internasjonal politikk

TTIP og TISA: KS krever åpne prosesser og konsekvensutredning

TTIP og TISA: KS krever åpne prosesser og konsekvensutredning

Godt vedtak i KS hovedstyre i går.

I KS sitt hovedstyre behandlet vi i går spørsmålet om lokaldemokrati og det kommunale handlingsrom i TTIP og TISA-forhandlingene. Hovedstyret vedtok å anmode regjeringen om å arbeide for å sikre den lokale og regionale handlefriheten i de pågående forhandlingene om TTIP og TISA. Særlig understreker KS retten for lokale folkevalgte organer til å velge hvordan tjenester som vann- og energiforsyning, renovasjon og avløp, redningstjeneste, de offentlige helse- og sosialtjenester, offentlig transport, boligbygging og tiltak innen byplanlegging, byutvikling og utdanning skal organiseres.

KS forventer at potensielle negative resultater for kommunenes og fylkeskommunenes handlefrihet diskuteres åpent, og ber regjeringen organisere rådgivende grupper, med deltakelse fra KS/kommunesektoren. KS ber om en konsekvensutredning av TTIP og TISA-avtalene knyttet til spørsmål om lokaldemokratiet, og påfølgende åpen høringsprosess, før regjeringen signerer en endelig avtale.

KS-administrasjonen hadde en god saksframstilling og innstilling til møtet. Alle tilleggsforslag jeg fremmet ble vedtatt av hovedstyret.

Lese hele vedtaket under "les mer."

Vedtak i KS hovedstyre 22. juni 2015:

KS støtter posisjonene som europeisk kommunesektor gjennom CEMR og Regionkomitéen har vedrørende forhandlingene om en frihandels- og investeringsavtale mellom EU og USA, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Det samme gjelder TISA-forhandlingene.

KS forventer at potensielle negative resultater for kommunenes og fylkeskommunenes handlefrihet diskuteres åpent. KS ber regjeringen organisere rådgivende grupper, med deltakelse fra KS/kommunesektoren. KS ønsker seg også en konsekvensutredning av TTIP og TISA-avtalene knyttet til spørsmål om lokaldemokratiet, og påfølgende åpen høringsprosess, før regjeringen signerer endelig.

KS anmoder regjeringen v/ Utenriksdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet om å arbeide for å sikre den lokale og regionale handlefriheten i de pågående forhandlingene om TTIP og TISA. Det gjelder særlig:

- Retten til å velge hvordan tjenester som vann- og energiforsyning, renovasjon og avløp, redningstjeneste, de offentlige helse- og sosialtjenester, offentlig transport, boligbygging og tiltak innen byplanlegging, byutvikling og utdanning skal organiseres. Det omfatter lokale og regionale myndigheters mulighet til å reversere en markedsåpning av lokale og regionale offentlige tjenester.

- Mulighetene som anskaffelsesregelverket gir for å unnta tjenester (terskelverdier, egenregi, interkommunalt samarbeid, sektorer som er unntatt vann eller redningstjenester).

- At eventuelle regler for å sikre utenlandske investorer utenfor det ordinære rettssystemet ikke begrenser regionale eller lokale myndigheters mulighet til å vedta restriksjoner/tiltak for å beskytte folkehelse, miljø, forbrukerinteresser og arbeidstaker-/arbeidsgiverinteresser innenfor rammen av nasjonal lovgivning.

- Når det gjelder TISA vil KS, i likhet med europeisk kommunesektor, gå i mot at det forhandles med basis i et negativ-liste-system.

Kommentarer   

+4 #1 Sara Bell 23-06-2015 08:08
Glad vi har Ivar i KS styret
+2 #2 Bjørg Gunnerud 23-06-2015 08:10
Endelig noe fornuft!
+2 #3 Christian F Holst 24-06-2015 21:42
Meget Bra at KS kommer med dette utspillet. KS bør følge dette opp og kreve at regjerinen enten offentliggjør hva det er de forhandler om. Dersom regjeringen fortsatt står fast på sitt hemmelighold, må KS kreve at Norge trekker seg fra forhandlingene.
+1 #4 Odd Tarberg 25-06-2015 09:10
Det at KS her faktisk også omtalar det kritikkverdige "negativ-liste- systemet", viser at KS har sett seg skikkeleg inn i det som er tilgjengeleg frå TiSA-forhandlin gane. Dette viser at vi har rikeleg med informasjon om dette til å vere ytterst skeptiske. Ikkje slik tilhengarane hevdar: at vi må vente til avtalener ferdigforhandla . Denslag unnamanøver er ikkje anna enn ansvarsfråskriv ing - i beste fall...
+1 #5 Truls W. Gedde-Dahl 25-06-2015 10:01
Bravo - det skulle bare mangle for ifølge Ludvigsen et co i den ferske NOU 2015:8 er samarbeid essensielt fpr vår framtid - og da kan vi ikke gå rundt å gjette hva andre montro går å lurer på
+1 #6 Hege Rimestad 25-06-2015 10:16
Takk! Dette trenger vi. Særlig at det skal være mulig å reversere markedsåpning. Vi står nå i fare for å miste folkestyret bakveien. Lykke til med bra initiativ.

You have no rights to post comments