Internasjonal politikk

De er vårt ansvar

De er vårt ansvar

Libya: I realiteten bombet NATO og Norge frem en flyktningerute som har kostet tusener av liv.

"De har dominert nyhetsbildet totalt de siste månedene. Selv den norske kommunevalgkampen handlet mest om dem. De titusener av mennesker som er villige til å sette alt på spill for å komme seg i sikkerhet. Nå kommer de hit til oss. Til Europa og Norge. Fordi vi ikke forsøkte å stanse krigen i Syria, og fordi vi ikke lyktes med å sørge for sikkerhet for sivilbefolkningen i Afghanistan og Irak før tilbaketrekkingen.

Jeg har møtt dem underveis og sett hvordan politi og soldater har skutt sjokkgranater og tåregass mot ubevæpnede barn og voksne for å hindre dem i å komme seg i trygghet. Jeg har sett hvordan små barn legges på papplater i buskaset for natten. Hvordan de skjelvende og våte klamrer seg til hverandre mens regnet bøtter ned. Alt de ønsker seg er et godt liv. De er vårt ansvar nå.

I mars 2011 gikk Norge og flere av våre allierte til angrep på Libya. Norge var blant de mest aktive i bombingen av Muammar Gaddafis styrker. Diktatoren ble drept, og vi overlot libyerne til seg selv. Erfaringene fra Irak burde lært oss at det ikke holder å fjerne en diktator hvis målet er å øke sikkerheten for sivilbefolkningen. Erfaringene fra Irak og Afghanistan burde lært oss at når vi først påtar oss oppgaven med å fjerne makthavere vi ikke liker, bør vi også forplikte oss til å hjelpe til med gjenoppbyggingen. I Libya gjorde vi nesten ingenting etter å ha bombet landet, og sikkerhetssituasjonen er i dag langt dårligere enn den var under Gaddafis brutale regime.

I realiteten bombet NATO frem en flyktningerute som har kostet tusener av liv. Fra Midtøsten og Afrika reiser folk til Libya for å kjøpe seg plass på ubrukelige farkoster som kanskje kan frakte dem til et bedre og tryggere liv. Nå må vi ta ansvar for våre feilgrep," skriver TV2-journalist Fredrik Græsvik i Forsvarets Forum.

Kommentarer   

+2 #1 Pål Steigan 27-10-2015 05:51
Norge har et betydelig ansvar for ødeleggelsen av Libya, og dermed også et erstatningsansv ar. Prisen for gjenoppbygging vil løpe opp i minst et par hundre milliarder dollar totalt.
De menneskelig lidelsene kan ikke måles i penger, men de må kompenseres.
Det er også et juridisk ansvar. En aggresjonskrig er en forbrytelse mot menneskeheten.
Det trengs et nasjonalt oppgjør. steigan.no/.../...
+2 #2 Trine Eklund 27-10-2015 13:01
Enhver angrepskrig bør kriminaliseres. USA/NATOs mange kriger de siste 15 årene trenger et nasjonalt og internasjonalt oppgjør. Verden inkl.Europa trenger en generelle nedrustning,ikk e opprustning.
0 #3 Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug 27-10-2015 23:07
Hvorfor er de diktatorer, muligens de ser faren for IS og liknende grupper vil overta om de slipper grepet sitt, slik er det nok med Assad i Syria og Sadam i Irak og Libya da Gadaffi falt, nå får de ekstreme grupperingene gro og de gror fort. Hvem klagde på disse lederne mulig det var de ekstreme Islamistene som klagde mest og den vestlige verden gikk til aksjon også med sterk støtte fra Norge. Jeg var mot disse krigene før de ble iverksatt, krig fører intet godt med seg. slike ledere har en grunn til å være strenge om ikke sterke islamistiske krefter og andre ekstremistet grupperinger skal overta. Hva hadde ikke Norge gjort om vi kommer så langt som å få for mange ektreme islamister til landet, vil ikke også vi måtte ty til sterke virkemiddler ang straff for at det skal være avskrekkende.
0 #4 Mogens Iuel 27-10-2015 23:48
Så lenge vi lar psykopatene sitte ved maktens bord kommer dette til å fortsette.
0 #5 Ingunn Walsøe 29-10-2015 07:55
Gaddafi og S. Hussein prøvde vel å få til en afrikansk valuta enhet til bruk i oljehandel (gulldinaren). Hadde det blitt virkelighet hdde vel US dollaren kollapset helt. Nå har jo BRICS landene (Brasil, Russland, India, Kina og sør Afrika) satt i gang det samme. Ikke rart at Russland blir demonisert i alle fora

Legg til kommentar