Internasjonal politikk

De er vårt ansvar

De er vårt ansvar

Libya: I realiteten bombet NATO og Norge frem en flyktningerute som har kostet tusener av liv.

"De har dominert nyhetsbildet totalt de siste månedene. Selv den norske kommunevalgkampen handlet mest om dem. De titusener av mennesker som er villige til å sette alt på spill for å komme seg i sikkerhet. Nå kommer de hit til oss. Til Europa og Norge. Fordi vi ikke forsøkte å stanse krigen i Syria, og fordi vi ikke lyktes med å sørge for sikkerhet for sivilbefolkningen i Afghanistan og Irak før tilbaketrekkingen.

Jeg har møtt dem underveis og sett hvordan politi og soldater har skutt sjokkgranater og tåregass mot ubevæpnede barn og voksne for å hindre dem i å komme seg i trygghet. Jeg har sett hvordan små barn legges på papplater i buskaset for natten. Hvordan de skjelvende og våte klamrer seg til hverandre mens regnet bøtter ned. Alt de ønsker seg er et godt liv. De er vårt ansvar nå.

I mars 2011 gikk Norge og flere av våre allierte til angrep på Libya. Norge var blant de mest aktive i bombingen av Muammar Gaddafis styrker. Diktatoren ble drept, og vi overlot libyerne til seg selv. Erfaringene fra Irak burde lært oss at det ikke holder å fjerne en diktator hvis målet er å øke sikkerheten for sivilbefolkningen. Erfaringene fra Irak og Afghanistan burde lært oss at når vi først påtar oss oppgaven med å fjerne makthavere vi ikke liker, bør vi også forplikte oss til å hjelpe til med gjenoppbyggingen. I Libya gjorde vi nesten ingenting etter å ha bombet landet, og sikkerhetssituasjonen er i dag langt dårligere enn den var under Gaddafis brutale regime.

I realiteten bombet NATO frem en flyktningerute som har kostet tusener av liv. Fra Midtøsten og Afrika reiser folk til Libya for å kjøpe seg plass på ubrukelige farkoster som kanskje kan frakte dem til et bedre og tryggere liv. Nå må vi ta ansvar for våre feilgrep," skriver TV2-journalist Fredrik Græsvik i Forsvarets Forum.