Internasjonal politikk

Ottar Brox: Hva må gjøres?

Ottar Brox: Hva må gjøres?

"Klasseforskjeller er et sikkert middel til å sikre generalene kanonføde, som det alltid har vært. Lordene jagde leilendingene bort fra den jorda som de hadde stjålet fra de egalitære skotske klanene, slik at det var lett å verve ungdom til de «skotske» regimentene, som f.eks. kunne settes til undertrykkingsoppgaver i koloniene.

De som eier det meste av USA, der 1 prosent tjener 20 % av dollarene, sørger for å skape så mye ulikhet som mulig – nå særlig gjennom skolevesenet og sosial dumping. Utdannelse koster så mye at arbeiderungdom må verve seg for å kunne studere. De heldigste har måttet gjøre tjeneste i Afganistan i flere livsfarlige perioder, men mange har kommet heim i rullestol, i svarte plastposer eller psykologisk ødelagt. Det er bra for helsa å sørge for å ha velstående foreldre, slik at en slipper å risikere livet.

Slik vil det nødvendigvis bli når vi avskaffer verneplikta: Det er farlig å leve i et samfunn uten verneplikt, der makthaverne kan begynne eller risikere krig uten å risikere sine egne barns liv og lemmer.

Og en stat som avskaffer obligatorisk verneplikt har gjort en irreversibel beslutning, som ikke kan gjøres om igjen i et samfunn som Norge i dag. Noen vil stemme mot verneplikt fordi de er for en profesjonell hær, mens alle vi andre vil stemme mot fordi tida «på moen» er et brudd i utdannelsen, fravær fra kjæresten eller for mye fysisk aktivitet," skriver Ottar Brox blant annet.

 

Hva må gjøres?

Av Ottar Brox

Om noen spurte meg, Snåsamannen, M. Kolberg eller Obama om hva «vi» burde gjøre med IS, måtte svaret bli: -- Ha’kke peiling!

Bombing? Det er det som foregår – i dette øyeblikk. Og alle ser hvordan det virker: Vi kan få avlivet noen hjernevaska ungdommer, men samtidig drepes og lemlestes folk som bare vil være i fred. Slik blir hatet mot «Vesten» -- og lysten til å reise vestover – stadig sterkere.

Soldater på bakken? Det kunne vel tenkes at om NATO ville satse like massivt som USA gjorde i Vietnam, kunne «vi» kanskje få drept mange nok, og sende resten uten lov og dom til livsvarig tortur i konsentrasjonsleiren Guantanamo. Men mange vil nok heller ha Syria, med alle sine kulturminner ødelagt, og risikere terror-massakrer i alle Natos byer, enn å leve med «kalifatet» som en permanent trussel. Men ingen har noen praktisk gjennomførlig løsning å foreslå.

Sett at «vi» blir enige om å sende nok infanterister, tanks, sykebærere og store svarte plastsekker til Syria, for å skape «fred i vår tid». Er det noen gyldige innvendinger mot det?

Vel. Det er ikke mange år siden det satt en stor europeisk FN-styrke musestille og så på mens kristne serbere massakrerte muslimer i tusenvis.

Men det er ikke religionen som er problemet her. Det er «moderne ungdoms forhold til vold». Soldater har vel aldri hatt motforestillinger mot å drepe folk, om de får ordre om det. Det er god rekruttering til den jobben å sitte tørt og trygt i bombesikre rom og styre droner med bomber og granater mot landsbyer, der det kanskje er en opprører blant de bryllupsgjestene som går med i slaktetida.

Nei, problemet er at dagens ungdom – som nederlenderne i Bosnia – har sterke motforestillinger mot å bli drept. Det er jo ikke lenge siden tyskere og franskmenn jublet og sang på vei til fronten, der millioner av dem ofret livet for keiserens og republikkens «ære». Men det var den gongen det, og itte nå, sang Alf Prøysen

Kampvilje kunne generalene for 300 år siden være sikre på at soldatene hadde. De som eventuelt ville ha snudd og trukket seg tilbake for overmakt, visste at de kunne rammes av bajonetter eller kuler bakfra, om de prøvde å redde det eneste livet de hadde. Og vi nordmenn slapp lett unna Hitlers Europavisjoner fordi Stalin var enda verre enn de adelige generalene til å straffe dem som ikke gikk på med dødsforakt.

USA kan vel som vanlig brukes for å illustrere våre egne framtidsmuligheter: Under Hitlerkrigen hadde nordamerikanerne verneplikt, og 1000 krigsfilmer har vist oss hvordan sønner av toppfolk i business og politikk og svart slumungdom ble venner for livet og døde i skyttergravene, «bravely, of course» (e.e.cummings). Men hvordan får Uncle Sam motiverte soldater nå?

Klasseforskjeller er et sikkert middel til å sikre generalene kanonføde, som det alltid har vært. Lordene jagde leilendingene bort fra den jorda som de hadde stjålet fra de egalitære skotske klanene, slik at det var lett å verve ungdom til de «skotske» regimentene, som f.eks. kunne settes til undertrykkingsoppgaver i koloniene.

De som eier det meste av USA, der 1 prosent tjener 20 % av dollarene, sørger for å skape så mye ulikhet som mulig – nå særlig gjennom skolevesenet og sosial dumping. Utdannelse koster så mye at arbeiderungdom må verve seg for å kunne studere. De heldigste har måttet gjøre tjeneste i Afganistan i flere livsfarlige perioder, men mange har kommet heim i rullestol, i svarte plastposer eller psykologisk ødelagt. Det er bra for helsa å sørge for å ha velstående foreldre, slik at en slipper å risikere livet.

Slik vil det nødvendigvis bli når vi avskaffer verneplikta: Det er farlig å leve i et samfunn uten verneplikt, der makthaverne kan begynne eller risikere krig uten å risikere sine egne barns liv og lemmer.

Og en stat som avskaffer obligatorisk verneplikt har gjort en irreversibel beslutning, som ikke kan gjøres om igjen i et samfunn som Norge i dag. Noen vil stemme mot verneplikt fordi de er for en profesjonell hær, mens alle vi andre vil stemme mot fordi tida «på moen» er et brudd i utdannelsen, fravær fra kjæresten eller for mye fysisk aktivitet.

Hva var det som motiverte Alta bataljon i 1940, eller de som gjorde livsfarlig motstand under okkupasjonen?

(publisert i Klassekampen 22. des 2015)

Kommentarer   

#1 Askild Antonsen 26-12-2015 08:16
når forsvaret nå innfører spesialistkorps et reetableres klasseskillet på nytt i Norge. Noe å tenke på...
+1 #2 Nils Otto Eriksen 26-12-2015 09:01
Det blir vel som i The British Army hvor det kan syntes som de fleste høyre offiserene kom fra riktig sosialt nivå...
#3 Laila Kongerød 26-12-2015 10:53
Jo mer sikker posisjon til å slippe aktiv deltagelse i en krig, jo større kan viljen være til å starte en -
Verneplikten kan nok være viktig for alle land, og bør nok også gjelde for alle samfunnslag - om vi følger refleksjonene til Ottar Brox -
#4 Gunnar Øyro 26-12-2015 11:33
Vi har allerede no ei profesjonell grein av "forsvaret" som vi bruker til angrepskrig. Resten er irrelevant mhp Brox sin problemstilling . Og dei rikaste klarar alltid å frita sine uansett. Ein annan ting er at for å driva ein lavintensiv kontinuerlig krig i dag så treng ein ikkje mange pilotar og droneførarar. Og disse risikerer heller ikkje mykje. Kombinert med rakett- og atomtrussel så trur eg at makten har fint lite som hindrar dei i å kriga i dag. Så det som MÅ (i forhold til krig) til er styrking av demokratiet, folkeretten og FN systemet.
#5 Eilev Groven Myhren 26-12-2015 12:17
Det kan vera klokt å minnast korleis debatten om verneplikt utvikla seg for 130 år sidan her i landet. Merk serskilt Johan Sverdrups sluttord i denne sendinga.
tv.nrk.no/.../17-03-1985
#6 Inger Marie Kyle Frogner 26-12-2015 18:53
Klasseskille er grunnlag for opparbeidelse av sinne . Det samme er undertrykkelse ..Undertrykkels e er å holde andre nede for å vokse i egen makt posisjon . Makt krever den aller største etiske dyd
#7 Öystein Eek 26-12-2015 18:55
Gamle menn erklärer krig, men det er de unge som må kjempe og dö.
#8 Inger Spein 26-12-2015 19:03
Likhet for loven, også i krig.Ingen grunn til at noen skal kunne kjøpe seg fri pga. høy status,nettverk eller penger.Hvis sønnen til Jørgen hattemaker må i fronten,så må arvingen til kong Salomon likeså...Eller vil vi en tilsvarende Bill Clinton eller Bush Jr. som kan unndra seg dette?Nei, da fortrekker jeg heller at man gjorde som i Finland:General Ruben Lagus gjorde ikke forskjell på sin egen sønn Ole og de andre «bondesoldatene ».Hans sønn Ole måtte også i fronten i Tali Ihantala, på Det karelske neset i 44, hvor faren selv var general (det største slaget i Skandinavia per dags dato).Tommelen opp for Lagus.Likhet for alle, uansett stand og lommebok!
#9 Thomas Lutro 26-12-2015 19:05
Jeg kan ikke se noe galt i dette. Så langt jeg kan se er dette meget fornuftig, og velkjent fra det jeg har tenkt om temaet selv.

Jeg synes også det griper inn i balansen mellom militærmakt i form av effektive profesjonelle avdelinger som egner seg for deployering utenlands. Avdelinger med stor grad av profesjonalitet vil også operere med mye lavere tapstall, kanskje er dette til og med de største forskjellen mellom en anstendig trent vernepliktsbase rt avdeling og en profesjonell avdeling.

På den annen side vil ikke en liten stat som vår kunne levere et troverdig profesjonelt forsvar med tilstrekkelig volum til å møte den 'gammeldagse' eksistensielle trusselen mot vårt eget land.

Profesjonalisering av forsvaret gir oss ingen veier utenom å fylle kontoen med velvilje og forpliktelser hos våre allierte. Vi vil på denne måten få ytterst små muligheter til å si nei til eventuelle NATO- eller USA-lededet operasjone etter selvstendig vurdering av hva som er rett og galt. Vi vil rett og slett få mindre utenrikspolitis k selvstendighet og frihet. Det kan vel ikke være noen tvil om at dette er en utvikling som allerede har pågått 'noen' år. Samlokalisering av all jagerflyaktivit et på Ørlandet, stadige reduksjoner av HV, i praksis en nedleggelse av mobhæren, og så videre.

Dette er en spiral som det er vanskelig å komme ut av, og jeg har ingen god magefølelse.
#10 Jan Atle Ramsli 27-12-2015 11:49
Verneplikt? De som vil ha krig, kan dra i krigen selv. Ingen skal kunne tvinges til slikt. Skulle det være plikt til noe, burde det være noe nyttig. Boligbygging eller noe.
#11 Magnus K. Robberstad 28-12-2015 09:42
Fråveret av verneplikt i Spania var ein viktig premiss for at hans vesle hær av yrkesmilitære kunne vinna over eit stort fleirtal i det spanske folket som aldri hadde hatt verneplikt, og ikkje visste korleis dei skulle bruka våpen. Georg Orwell skiv om dette i sin "hyllest to Cataluna". Eit våpenkunnig folkefleirtal er det beste vern mot militærkupp, så som med vår skyttarlagsrørs le, og situasjonen i Venezuela nå - med fåre for USA-inspirert militærkupp.
#12 Trine Eklund 31-12-2015 08:46
Humor og understatements er fin måte å synliggjøre virkeligheten - ved å fokusere den groteske sannheten - som alt for mange nekter å ta innover seg

You have no rights to post comments