Internasjonal politikk

TV-innsamlinger til kampfly?

TV-innsamlinger til kampfly?

Forleden dag la jeg ut denne plansjen på Facebook-profilen min: «Hva med å bruke 254 milliarder til humanitære formål – og så arrangere en TV-innsamling til nye kampfly?»  Dette er Forsvarsdepartementets offisielle tall (261,3 milliarder i 2016-verdier), men de fleste av oss vet at de reelle kostnadene til kampfly blir vesentlig høyere. Budskapet fikk en sterk støtte på Facebook.  Flere tusen likes og deling.

Budskapet må ikke tas helt bokstavelig, men det setter fokus på et viktig perspektiv: Krigsmaskineret skattefinansieres av Staten. Men krigens og bombeflyenes skadevirkninger finansieres ofte gjennom TV-innsamlinger og de frivillige organisasjoner, for eksempel gjennom bøsseinnsamlinger.

Det er mulig å tenke helt alternativt.

Hvorfor er det slik at Israel kan bombe palestinske boligområder og helt grunnleggende infrastruktur sønder og sammen, mens det er andre land - og ikke minst frivillige organisasjoner - som skal skaffe penger til oppbyggingen?

Hvorfor er det slik at Norge og andre NATO-land kunne bombe Libya og i betydelig grad ramme sivilbefolkningen, men så trekke seg ut og – i all hovedsak - overlate dem til seg selv?

Forurenser skal betale, er det et begrep som heter. Hvorfor gjelder ikke dette i krigens etiske verden?

Det fleste land har redusert sin bestilling av F-35. Tenk om Norge for eksempel sa: vi kutter med 10 kampfly. Det får holde med 42. Norge ville da spart minst 50 milliarder kroner. Hva ville ikke en slik enorm sum kunne skape av alternative tiltak av humanitær og fredsbyggende karakter i Norge eller utenfor landets grenser? Eller enda bedre: At vi sa full stopp. Norge skal ikke ha et eneste kampfly til ut over det som allerede er bestilt.

Kommentarer   

0 #1 Trine Eklund 12-02-2016 09:46
Glimrende tegning og idè. Vi trenger sårt denne type kreativitet og motforestilling til regjeringens og stortingets våpenpolitikk og tro på at F35 og våpen skal gi oss "fred" og demokrati. En verdig motstand mot og alternativer til politikeres tro på militarismens fortreffelighet , er viktigere i dag enn noen gang
+1 #2 Kristjan Eyfjörð Hilmarsson 12-02-2016 16:58
Kan ikke la være nå å tenke på noe jeg så på TV relativt kort tid etter at jeg hadde blitt beboer i dette flotte landet som jo Norge er.

Der var et intervju med den profilerte SV kjempen Hanne Kvanmo, tatt utendørs, muligens på familiehytta, men uansett, midt i intervjuet ble alt overdøvet av et kjempebrak fra en F16 som passerte over, når stillheten hadde satt seg igjen utbrøt Hanne: "Der har vi Norges dyreste arbeidsplass"

Klart vi må nok ha et fungerende forsvar om så det koster en del, men det er ikke sikkert pengene alltid blir brukt riktig i så måte...
0 #3 Leif Emil Oma 15-02-2016 12:36
Et bra og viktig initiativ! Helt meningsløs bruk av midler. Vil bare bli brukt mot land i krig som Nato/USA ikke liker. Klart vi skulle mye heller brukt disse midlene til å spre kunnskap, medisiner og mat, i stedet for å spre ødeleggelse og død. Vi må gjerne være stolte over hva vi har fått til i Norge, men menneskerettigh eter, demokrati og velstand vokser ikke frem ved bruk av kampfly! Jeg blir både oppgitt og trist over at våre styrende ikke ser dette er totalt feil bruk av ressurser.

Legg til kommentar