Internasjonal politikk

Aktivist på heltid

Aktivist på heltid

Frode Ersfjord leder en organisasjon som ikke er fornøyd før den er nedlagt.

Alt arbeid som Nei til atomvåpen driver med, mot politikere og opinion, har som sitt endelige mål å gjøre organisasjonen overflødig. Men den dagen verden nedrustes totalt, vil det fortsatt stå enormt mye arbeid igjen, mener Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen.

– Når vi får en lov som forbyr atomvåpen, vil det ta et tiår å deaktivere alt. Det er 35 land i verden som har kjernefysisk teknologi med kapasitet til våpenproduksjon. Så vi vil for all framtid trenge kontroll. Her må det satses mer. Organisasjonen som i dag skal overvåke hele verdens kjernekraft, har nå et budsjett på størrelse med det til Oslo politidistrikt. Det sier mye, mener Ersfjord.

– Er du redd for at det kan komme ut av kontroll?

– Jeg må innrømme at jeg frykter uhell, eller at kjernefysisk materiale skal komme i gale hender. USAs tidligere forsvarsminister William Perry, som de siste årene har jobbet aktivt med nedrustning, sier at det er 50/50 sjanse for at terrorister kan få tak i det. Det er troverdige analyser, men jeg kan ikke gå rundt og være redd for dette hele tiden, sier han.

I stedet kanaliserer han energien over på å gjøre en så god jobb som overhodet mulig, og å utvikle Nei til atomvåpen. I dag er det kun Frode Ersfjord som er ansatt i organisasjonen. Han skulle gjerne hatt kolleger.

Les Handel og Kontors blad HK-nytt sitt portrettintervju med Nei til atomvåpens Frode Ersfjord.

Kommentarer   

#1 Terje Enger 21-02-2016 20:07
Du får aldri Jonas Gahr Støre med på laget. Heller ikke noen stortingsrepres entanter utenfor SV. Vi vet begge at ingen av de partiene vil gjøre noe som helst som ikke er i USAs interesse eller godkjennelse. Jmfr "debatten" mellom de i denne saken identiske partiene Høyre og AP.
#2 Jarl Ove Ramsvik 23-02-2016 14:18
Jeg ønsker de lykke til men en atomvåpenfri verden fordrer trolig en av 3 katalysatorer. Enten ved at vi får et alvorlig mishap med atomvåpen, at noen bruker a- våpen i begrenset grad, eller at konvensjonelle våpen utvikles dit at de kan gis samme strategiske verdi. Det siste vil ta lang tid og vil trolig skje i USA først. Og USA vil for tiden ikke gå under 1000 aktive stridshoder i sitt langsiktige perspektiv. Nye atomvåpen stater som f.eks India ser a-våpen som en garantist for sin nyvunnenede stormaktstillin g. Også i Europa spiller a- våpen en rolle i selvbildet til tidligere stormakter og i Russland fremheves de med glød og stolthet. Spørsmålet om land som Tyskland og Japan bør ha våpen som matcher deres regionale rolle bør man heller ikke kimse av på sikt. Spørsmålet er hvilken plass aktivisme har i dette?

You have no rights to post comments