Internasjonal politikk

Dronene kommer!

Dronene kommer!

Dronene mer enn et spennende og nytt leketøy for voksne menn?

"Dokumentaren «Dronen kommer» vises  igjen på NRK.  I filmen er ti-talls menn intervjuet og de fleste syns dronene er spennende - et nytt leketøy for voksne menn. Andre så mulige potensialer som å redde folk, spore opp forsvunnede dyr og mennesker ol. Mens andre var skeptiske  bla. for privatlivets fred , fare for kollisjoner etc. Ingen av mennene mente at droner er galskap.

Èn kvinnelig forsker ble intervjuet  - eneste kvinne som fikk uttale seg. Hun var 100% imot og mente at droneteknologien er galskap og at teknologien har løpt løpsk, at noen må stanse vanviddet før det er for sent. Vi er mange kvinner i dagens verden som mener som henne, ikke mist når vi ser hvordan droner brukes som våpen og dreper sivile i land langt, langt borte. Men vil politikerene høre på oss ? Er politikere og pengesterke guttaboys villig til å høre hva kvinner har å si til vanviddet ?

I 1980 årene gikk Nordiske kvinner fredsmarsjer i Europa, i USSR og USA mot Atomvåpen i Øst og Vest. Vi fikk masse publisitet for vi hadde mannlige journalister med oss. Men vi var ikke på samme marsj ! Vi omfavnet  de mange tusener russere som gikk med oss, omfavnet oss og gråt av glede fordi vi kom med fred ! Aldri hadde de opplevd at Vesten bragte fred og forsoning  – kun krig. Journalistene så etter det som var negativt – eller sensasjonelt  for  dem. I USA ble vi vist tommelen ned og usynliggjort.  Hjemme ble vi latterliggjort – og så glemt.

Tenk om politikere hadde lyttet til verdens kvinners den gang – og også i 1960 og -70 årene, mens det enda var tid til å stoppe atomvanviddet.  Da hadde mye frykt og ressurser blitt spart – og militærmilliardene kunne ha blitt brukt til mat og utdanning  for å gjøre noe med verdens fattigdom og dermed flyktnigenes situasjon vi  i dag sliter med.

Hvorfor er det så viktig for guttaboys å trumfe gjennom egen makt når de vet at de fremmer et vanvidd som ikke lar seg reversere ? Tenker de ikke på kommende generasjoner  og jordas fremtid ?

Den dagen en drone styres inn mot et atomkraftverk i nærheten av en europeisk eller/og en amerikansk storby, da er det kanskje ikke så gøy med droner lenger ? Det er ingen utopi, men ren virkelighet . Hatet mot Vesten eskalerer og konsekvensene opplever  vi stadig mer . Terror er hevnerens, de utestengte  og de fattiges våpen, og kan neppe stanses av avansert teknologi , bomber eller droner," skriver Trine Eklund.

 Les mer om droner

Al Jazeera sendte forleden et dokumentarprogram om droner. Dere kan se programmet på http://www.fn.no/Aktuelt/Nyheter/Debatt-Droner-i-krig-og-brudd-paa-folkeretten

Tidligere droneoperatører med grusomme samvittighetsproblemer fortalte at de ikke ante hvem av ofrene som egentlig var "fiender" og hvem som var uskyldige.

På steder hvor droner hadde rammet, så vi mange døde barn. Vitner som hadde vært på slike steder, fortalte om mange døde barn, og om barn som ikke forsto at det som lå spredt rundt dem var foreldrenes kroppsdeler. Et vitne sa at han foretrekker dårlig vær, for når himmelen blir blå, kommer dronene tilbake og panikken sprer seg på bakken.

Mye av materialet var fra Waziristan, det nordvestre Pakistan som er dominert av pashtuner, samme folk som dominerer sørlige Afghanistan. En advokat som har prøvet å få erstatning fra USA til uskyldige ofre, sa at i Vesten har man presumation of innocence until guilt is proven, but in Waziristan , everyone is guilty until proven innocent.

En vestlig jurist sa at droneoperatørene kan bli dømt for  krigsforbrytelser. Det er vel riktig etter Folkeretten, men krigsforbryterdomstolen er jo opprettet for å dømme afrikanere og serbere, slett ikke amerikanere. Og ansvarlig for opptrappingen av droneangrep er som kjent en fredsprisvinner.

En av våpenekspertene slo fast at historisk er det ingen eksempler på at nye våpen ikke også blir brukt av fienden.

Er det håp? Vel, det finnes mange organisasjoner og personer som kjemper mot dette våpnet. Men makt har de ikke, og de får ingen plass i vestlige medier. Men Imran Khan, Pakistans nasjonalhelt (fra cricket) som nå er en viktig opposisjonspolitiker, sier at hvis han blir statsminister, vil han kommandere landets flyvåpen til å skyte ned dronene. Vestens viktigste aktivist mot droner er den britiske advokaten Clive Stafford Smith (dere kan google på ham). I FNs hovedforsamling har de fleste landene krevet åpenhet om droneprogrammene.

(formulert av Hans Olav Fekjær)

Kommentarer   

#1 Equiliari Silvolunaris 16-04-2016 06:29
All teknologi kan misbrukes. Å ty til terror og annen hypotetisk skremselspropag anda i et forsøk fra å hindre teknologisk framgang er lite hensiktsmessig.
#2 Tone Wiik 16-04-2016 12:17
Viktig fokus. Det er mange i Norge nå som har dette som leketøy. En venninne av av meg forteller at i huset til hun og hennes palestinske ektemannen i Jerusalem kom det Israelske droner hele tiden, når hun stod på kjøkkenet og lagde mat, når de satt i stuen, ovs. Svært ubehagelig å føle seg konstant overvåket.
#3 Jan Atle Ramsli 16-04-2016 12:19
Vi må for all del unngå at militæret får tilgang til denne teknologien. Ellers er droner virkelig noe av det mest spennende som utvikles for tiden. Redning og transport i ulendt terreng og opprydding i farlige områder er bare begynnelsen.
#4 Venke Elisabeth Mitander 16-04-2016 12:21
skummelt ,tenk når ett menneske med masse hat og ideologi får den mellom hendene og kan styre den mot enkelt personer,som presidenter ol
#5 Eva Isaksen 16-04-2016 12:23
Har for leeenge siden konkludert med at droner er gefunden fressen for overvåkere av alle slag, for "angripere" og ikke minst for folka som sitter og håver inn penger på dem - Greier ikke å se st fordelene ved dem oppveier ulempene!

You have no rights to post comments