Internasjonal politikk

Mens vi venter på oppstandelsen

Mens vi venter på oppstandelsen

Tydelig og riktig appell fra Leger uten grenser:

"Norge ble nylig rangert av FN som «verdens lykkeligste land.» Kåringen faller inn i en rekke av andre hyggelige topplasseringen: verdens rikeste land, verdens mest demokratiske land, og verdens beste land for både pressefrihet og menneskelig utvikling.

I motsatt ende av skalaen har vi et annet land med fem millioner innbyggere: Den sentralafrikanske republikk. Landet skårer lavest på samfunnstillit, menneskerettigheter, livskvalitet og trygghet. I tillegg har mennesker her knapt tilgang til grunnleggende helsehjelp. Av de sykehusene og helsestasjonene som faktisk finnes i Den sentralafrikanske republikk, er mange så ødelagt at de ikke lenger fungerer. Og landet befinner seg i en permanent krise og på bunnen av de fleste rangeringer du kan tenke deg.

Akkurat nå forsøker fire hundre millioner mennesker å overleve uten tilgang til lege eller medisiner. To og en halv milliard mennesker mangler klosett og bad, noe som fører til vannbårne sykdommer som kolera, dysenteri og tyfus. Og hver dag dør over åtte hundre kvinner på grunn av svangerskapskomplikasjoner.

Dette er mennesker som er uskyldige ofre for maktpersoners ondskap, grådighet og kortsiktighet. De er tilfeldigvis født i land som knapt fungerer, og de vakler mellom sult og krig og kollaps.

Hvorfor godtar vi at flere millioner mennesker hver dag dør av enkle infeksjoner, underernæring og mangel på vaksiner? Hvor er sinnet? Hvor er protestene? Hvor er oppstandelsen?" spør Leger uten grenser. Les mer under "les mer."

 

Mens vi venter på oppstandelsen

Skal vi bry oss om andre mennesker?

Norge ble nylig rangert av FN som «verdens lykkeligste land.» Kåringen faller inn i en rekke av andre hyggelige topplasseringen: verdens rikeste land, verdens mest demokratiske land, og verdens beste land for både pressefrihet og menneskelig utvikling.

I motsatt ende av skalaen har vi et annet land med fem millioner innbyggere: Den sentralafrikanske republikk.

Landet skårer lavest på samfunnstillit, menneskerettigheter, livskvalitet og trygghet. I tillegg har mennesker her knapt tilgang til grunnleggende helsehjelp.

Av de sykehusene og helsestasjonene som faktisk finnes i Den sentralafrikanske republikk, er mange så ødelagt at de ikke lenger fungerer. Og landet befinner seg i en permanent krise og på bunnen av de fleste rangeringer du kan tenke deg.

Mens vi her hjemme kan gå inn i det som kalles den stille uken, går sentralafrikanerne inn i nok en uke med konflikt og usikkerhet. Men de er ikke alene.

Akkurat nå forsøker fire hundre millioner mennesker å overleve uten tilgang til lege eller medisiner. To og en halv milliard mennesker mangler klosett og bad, noe som fører til vannbårne sykdommer som kolera, dysenteri og tyfus. Og hver dag dør over åtte hundre kvinner på grunn av svangerskapskomplikasjoner.

Dette er mennesker som er uskyldige ofre for maktpersoners ondskap, grådighet og kortsiktighet. De er tilfeldigvis født i land som knapt fungerer, og de vakler mellom sult og krig og kollaps.

Hvorfor godtar vi at flere millioner mennesker hver dag dør av enkle infeksjoner, underernæring og mangel på vaksiner? Hvor er sinnet? Hvor er protestene? Hvor er oppstandelsen?

Leger uten grenser styres av prinsippet om humanitet – ideen om at hvert enkelt menneske er uvurderlig, og at alle liv er like mye verdt. Derfor skylder vi vår fornuft og samvittighet å hjelpe andre mennesker når de er i nød. Når vi er urokkelige i denne troen er det fordi vi er i oppstandelse mot tanken på at noen mennesker er mindre verdt, og dermed ikke fortjener samme behandling som oss selv.

Leger uten grenser oppsto i 1971 da leger og journalister nektet å godta at taushet er det samme som nøytralitet, og vi bestemte oss for – i tillegg til å behandle mennesker som ikke har tilgang til helsehjelp – å rope ut om folkemord, massakrer, og angrep mot sivile. Dette var en ny ide da, men er fremdeles ryggraden i Leger ute grensers arbeid. Hver eneste dag.

Når du støtter Leger uten grenser, støtter du en uavhengig og nøytral medisinsk organisasjon som har et hovedmål: å hjelpe dem som trenger det aller mest.

Vil du stå opp for oss» Send SMS med kodeord: HELSEHJELP til 2177 og gi 250 kroner.

Tusen takk for støtten.


Kommentarer   

0 #1 Jon R Hagen 15-04-2017 07:39
Følger med, er opprørt, og hadde jeg hatt økonomi til det, skulle jeg reist ut og hjulpet med min fagekspertise. Men etter to runder, en til Haiti og en til Lesvos har pengene rett og slett gått tom. Og med utstyr donert for samlet verdi på 500.000 på de tidligere turene vet jeg ikke hvor jeg skal hente penger fra.
0 #2 Elsa S. Burkeland 15-04-2017 10:41
Jeg har bare 13200 kr måneden og betaler fast til lLeger Uten Grenser hver måned. Men det er ingen vits i å gi dårlig damvittighet til oss nordmenn. Kanskje de tikeste som gir svære summer til idrettsanlegg og hytter i fjellet kunne gitt litt mer? Men det er likevel en dråpe i havet. Hva med å aderssere slike innlegg til de som har råd til hytte, to biler, turer utenlands flere ganger i året o.l. Mange strever her og, til og med med mat. Men det som koster her er det politikere legger på oss som nettleie for å bygge svære Linjer ut av lander. Det er mange som strever her og. At landet er rikt, betyr ikke at alle innbyggerne er rike.
0 #3 Elsa Stiansen Burkeland 15-04-2017 13:00
Men i mellomtiden vokser kontoer i Sveits og milliardbeløp brukes på våpen. Hva kostet rakettene USA skjøt inn i Syria pr.stk, og hva koster våpnene brukt i borgerkriger i Afrika og Midtøsten? Hvor er det blitt av ansvarsfølelsen hos de styrende for egen befolkning? Det er ikke bare vi som skal føle ansvar og hvor er FNs inngripen?
0 #4 Kjell-Raymond Marthinsen 16-04-2017 06:52
Verden går av hengslene.. de store utfordringene får ligge uten at de som har makt bruker den til menneskehetens beste, krigene fortsetter og skaper nye .. Store nasjonenes ledere er opptatt av egene interesser og opprustning - og som det nå kan se ut, forberede seg på nye kriger, ikke unngå de..

Legg til kommentar