Internasjonal politikk

Fredspris til Leopold Lopez?

Fredspris til Leopold Lopez?

Skuespiller og fredsaktivist Ane Hoel advarer:  

"Venstres nestleder Ola Elvestuen mener «Norge må i samarbeid med EU ta en lederrolle i kampen for demokrati i Venezuela». Han har nominert den venezulianske “opposisjonspolitikeren” Leopold Lopez til Nobels fredspris 2019. Elvestuen beskriver Lopez som «en av mange modige opposisjonspolitikere som har kjempet for å gjennomføre demokratiske spilleregler i landet, men gang på gang svarer presidenten med vold og fengsling av kritiske stemmer.Lopez er en sterk person med ukuelig vilje til å oppnå et demokratisk Venezuela (…) Lopez en av mange modige demokrati og menneskerettsforkjempere som jobber for en fredelig, demokratisk overgang i Venezuela».  

I Venezuela ser dette slik ut: Lopez var en av kuppmakerne mot den lovlig valgte regjeringen i Venezuela i 2002. Siden amnestiet i 2007 har kuppmakerne, med Lopez i spissen, forsøkt å undergrave regjeringen med voldelige midler. Dette utviklet seg i 2013 og 2014 til  brennende barrikader i gatene og voldelige angrep på fattigfolk og offentlige bygninger. I 2017 har han skjerpet metodene og oppfordret det militære til mytteri.  

Lopez tilhører en av Venezuelas styrtrike familier, de tidligere eierne av landets rike oljeforekomster. Disse driver ikke en form for opposisjonspolitikk slik vi kjenner den. De er overhode ikke interessert i dialog, bare vold. Folk som Lopez reiser nå rundt i verden som “menneskerettighetsforkjempere”. Det er nærmest uvirkelig å se at dette kjøpes av norske politikere som aldri har satt sine ben i landet det her er snakk om. Den volden Lopez og hans kone, med egne og utenlandske midler, står for, ville, om den var foretatt i Norge, kvalifisert til høyeste fengselstraff.  

Det er så si umulig å komme frem i avisene med dette i Norge, jeg har forsøkt flere ganger. Kapital og vold som politisk våpen er ikke noe nytt. Samme fremgangsmåten  felte Allende i Chile i 1973, og Zelaya i Honduras i 2009," skriver Ane Hoel.

Hva tenker andre om dette? Skriv gjerne i kommentarfeltet.


Kommentarer   

0 #1 Dave Watson 06-11-2017 07:55
Her er en lenke til et intervju jeg tok opp med to familiemedlemme r av ofre for opposisjonens vold i Venezuela for en måned siden. Latin-Amerikagr uppene i Norge har begynt en kampanje mot nominasjonen. Kommer Elvestuen til å fortsette med den skandaløs nominasjon, skal vi trappe opp kampanjen neste år:
www.youtube.com/.../
0 #2 Aslak Orre 07-11-2017 21:50
Hei, Ivar. Jeg deler innleggets syn om at L. Lopez ikke er en god prisvinner, men det er også det eneste. Jeg vil ikke spekulere i Elvestuens motiver for å ville nominere denne venezuelanske politikeren. Men Hoels fremstilling av situasjonen i landet både her og i andre debattinnlegg er ikke preget av å ville fremstille et sant bilde av Leopoldo Lopez eller resten av opposisjonen i Venezuela. Dessverre er det slik at hun, og enkelte høylytte personer på "venstresida" og blant LA-aktivister i Norge, forsøker å avlede kritikken av chavismoen og Maduro-regimets feilslåtte, fattigdomsskape nde og autoritære, menneskerettigh etsbrytende politikk ved å legge skylda på LL og opposisjonen i Venezuela. LL har vært i fengsel og husarrest, og opposisjonen har blitt systematisk fratatt alle maktposisjoner. Chavez og Maduro har i 18 år samlet all makt i en liten gruppe chavistas rundt regjeringen og i de militære styrkene. De har ansvaret for alt som har gått feil.Hvorfor dette har slått så feil er viktig å kunne forklare for venstresida for ikke å gjøre lignende feil igjen. Hoel og Watsons (mislykkede) forsøk på å dreie debatten til å bare handle om opposisjonen er bare egna til å slå blår i øynene på den fanatiske fanklubben av chavistas i Norge - og dessverre en noe større gruppe av folk som ikke egentlig har satt seg inn i forholdene i Venezuela. Jeg velger å tro at Hoels beveggrunner for å presentere så mange alternative fakta om situasjonen i Venezuela skyldes en fanatisk iver etter å forsvare et regime hun tror og ønsker er progressivt, heller enn bevisst og kynisk løgn. Hoels og Watsons tankegods må IKKE vinne igjennom på venstresida - for det fører ikke til menneskelig frigjøring. Venezuela i dag er beviset på det. mkh, Aslak Orre (Bergen)
0 #3 Trine Eklund 10-11-2017 13:30
Nominering til Nobels Fredspris, bør og må ta utgangspunkt i testamentet til Alfred Nobel som sier "nedrustning - forbrødring og dialog/fredskon feranser" som de tre kriterier Alfred Nobel satt som forutsetning.

Legg til kommentar