Internasjonal politikk

Israelske poteter - med blodsmak

Israelske poteter - med blodsmak

Det er grunn til å bruke forbrukermakten til å tenke igjennom hva du handler.

For egen del ser jeg etter opprinnelsesland til varene. For meg er det naturlig å unngå varer fra Israel, og særlig der de er produsert på okkupert palestinsk jord.

I butikkene er det nå mye israelske poteter. I det hele tatt: Frukt og grønnsakavdelingene i matvarebutikkene har et sterkt innslag av israelske varer i disse dager.

Det kan godt være at man ikke helt kan komme unna israelske produkter, f.eks. innenfor datautstyr, men dess større grunn er det å innta en solidarisk holdning der valget er enkelt. Det finnes gode alternativer i matbutikkenes frukt- og grønthyller.

Det kan også godt være at noen palestinere får seg jobb i israelsk-eid næringsliv i de okkuperte områder, på samme måte som nordmenn skaffet seg arbeid ved å jobbe for tysk-kontrollerte bedrifter i det daværende okkuperte Norge. Men det er et meget bredt sivilsamfunn av israelske og palestinske organisasjoner som ber oss om boikott. Og om jeg ikke klarer å gjøre dette fullt ut, er et solidarisk bidrag på veien bedre enn å gi blanke blaffen. For å ta mitt dagligliv: Selv om jeg ikke klarer å leve hundre prosent sunt i matveien, er ikke alternativet å være gjennomført usunn.

Boikott av det daværende Apartheid-regimet i Sør-Afrika var en viktig grunn til at Nelson Mandela og hans folk seiret.

Og israelske myndigheter er livredde for boikott, fordi den virker. Den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lov som forbyr innreise for folk som støtter en boikott av Israel eller bosetningene på okkupert land.

Lik og spre dette budskapet.


Kommentarer   

+3 #11 Roy 26-06-2018 19:44
Jeg spiste israelske fløtegratinerte poteter i kveld, med israelske søtpoteter, israelsk løk og israelsk hvitløk i blandingen.
Nå glemte jeg helt den israelske fløten.

Potetene gikk i ovnen sammen med lammelåret som merkelig nok var norsk på fredagskvelden da vi feiret sabbaten.
I dag spiste jeg de siste restene... Hvilket får meg til å tenke på at jeg har noen vinflasker her fra Judean hills...
De får dere ikke tak i i Norge, takket være det kommunistiske vinmonopolet. Men det smaker veldig godt til lammmm.
+2 #12 Randi Oterhals Dador 26-06-2018 20:30
Israelske varer kjøper jeg gjerne. Bedre frukt og grønsaker finnes ikke! Enig med deg, Ulf Magne.
+3 #13 Alexander De Large 26-06-2018 20:34
Jævla uvitende idioter! Har dere ikke fått med dere hva Israel egentlig holder på med? Daglig slakting av uskyldige mennesker som er utstøtt av sitt eget land.. Helvete ass..
+2 #14 Håkon Olav Harald Engh 29-08-2018 22:03
De siste 40-50 år har jeg aldri kjøpt israelske varer. En okkupasjonsmakt som oppfører seg slik overfor okkuperte folk, fortjener ikke annet enn forakt. Det er imidlertid ytterst viktig (!!!!) å skille mellom Israels politikk og verdens jøder! Det som forbauser meg aller mest er at de styrende i landet, og dermed også flertallet av velgerne, ikke har lært mer av sitt folks historie.
0 #15 Yngve Hoholm 10-06-2020 17:59
Noen her som ikke har fått særlig mye med seg.Israelske produkter er selvsagt mye mer enn Jaffa-appelsin og nypotet. Dere fingrer stadig med mikrochips i mobiltelefoner pg datamaskiner. I-phone hsr en egen utviklingsavdel ing i Isrsel. Medisiner, produkter i biler og veldig mye annet som vi alle bruker. Skal du unngå produkter som ikke er berørt av Israel, må du nok flytte til skogs og leve av naturen uten noen form for moderne hjelpemidler.Bo ikott av potet eller jaffa er og forblir symbolpolitikk

Legg til kommentar