Internasjonal politikk

Krig er forakt for liv. Fred er å skape

Krig er forakt for liv. Fred er å skape

Jeg er tilbake etter 17 dagers tur i Vietnam, landet som franskmennene og amerikanerne hadde under mange års okkupasjon. Under den langvarige krigen sa den amerikanske general Curtis LaMays at nordvietnameserne skulle bombes tilbake til steinalderen. Det var på ingen måte hyggelig ment. Krigen kostet mellom 2 og 3 millioner vietnamesere livet. 59.000 amerikanske soldater ble også drept.

Nordahl Griegs tekst «Til ungdommen» er nettopp det som renner meg i hu etter slike dager. «Krig er forakt for liv. Fred er å skape.»

Vietnameserne hadde et betydelig fortrinn i kampen mot okkupanten: De kjente best sitt eget land, og kunne f.eks. etablere de berømte underjordiske tunnelene. Bare i Cu Chi-området er det over 250 kilometer med slike underjordiske tunneler.

Krigsmuseet i Ho Chi Minh-byen er sterkt. «Verdens verste museum. Men du må gå inn for å skjønne litt mer hvordan vi alle kan leve videre etter et av historiens styggeste overgrep,» skrev Dagbladets Esten O. Sæther.

Norge var en aktiv aktør på amerikanernes side, som vi har vært en rekke ganger senere. Norge er ikke noen fredsnasjon, men en aktiv krigsnasjon. Som vi var det i Afghanistan. Som vi var det i Libya. Som amerikanerne bombet i Vietnam og forgiftet rismarkene, var det norske flypiloter som styrte bombeflyene over Libya. Norge er en stor internasjonal våpenprodusent.

Vietnameserne har reist seg igjen, men det ser ikke ut til at vi lærer. Reflekter litt over bildet fra Vietnamkrigen som jeg illustrerer denne artikkelen med. Ja, «Krig er forakt for liv. Fred er å skape.»