Internasjonal politikk

Sodastream - brusmaskin med blodsmak

Sodastream - brusmaskin med blodsmak

Det er grunn til å bruke forbrukermakten til å tenke igjennom hva du handler. For egen del ser jeg etter opprinnelsesland til varene. For meg er det naturlig å unngå varer fra Israel, og særlig der de er produsert på okkupert palestinsk jord.

For tida er Sodastream godt synlig i alt vi har av varehandel, også dessverre i kooperasjonen. Etter en internasjonal kampanje har selskapet flyttet produksjonen av kullsyremaskinene ut av israelske bosettinger. Dette viser at internasjonalt press og boikott av okkupasjonen fungerer! Selv om SodaStream har trukket seg ut av Vestbredden, har selskapet fortsatt virksomhet og produksjon i Israel. Boikott bør derfor opprettholdes så lenge selskapet fortsetter å bidra økonomisk til okkupasjonen av Palestina. Og i frukt og grønnsakavdelingene i matvarebutikkene har en et sterkt innslag av israelske varer.

Det kan godt være at man ikke helt kan komme unna israelske produkter, f.eks. innenfor datautstyr, men dess større grunn er det å innta en solidarisk holdning der valget er enkelt. Det finnes gode alternativer.

Det kan også godt være at noen palestinere får seg jobb i israelsk-eid næringsliv i de okkuperte områder, på samme måte som nordmenn skaffet seg arbeid ved å jobbe for tysk-kontrollerte bedrifter i det daværende okkuperte Norge. Men det er et meget bredt sivilsamfunn av israelske og palestinske organisasjoner som ber oss om boikott. Og om jeg ikke klarer å gjøre dette fullt ut, er et solidarisk bidrag på veien bedre enn å gi blanke blaffen. For å ta mitt dagligliv: Selv om jeg ikke klarer å leve hundre prosent sunt i matveien, er ikke alternativet å være gjennomført usunn.

Boikott av det daværende Apartheid-regimet i Sør-Afrika var en viktig grunn til at Nelson Mandela og hans folk seiret.

Og israelske myndigheter er livredde for boikott, fordi den virker. Den israelske nasjonalforsamlingen har derfor vedtatt en lov som forbyr innreise for folk som støtter en boikott av Israel eller bosetningene på okkupert land.

Lik og spre dette budskapet.

Kommentarer   

+10 #1 Bjarte Bjellås 19-03-2019 13:18
I forrige uke besøkte jeg fabrikken til SodaStream. Her møtte jeg jøder, arabere, drusere og beduiner. Kvinner og menn fra alle religioner og samfunnslag jobbet side om side. Det var utrolig inspirerende å se det flotte samholdet på fabrikken. Det er ikke uten grunn at fabrikken kalles for fredens øy. Dette var sameksistens i praksis. Hvorfor ønsker du at disse menneskene skal bli arbeidsledige? Hva godt kommer det ut av å ødelegge dette samholdet?
+9 #2 Geir Knutsen 19-03-2019 14:45
Se vennskapet mellom palestinere og israelere, jøder og muslimer og andre religiøse grupper i denne videoen: facebook.com/.../...
+3 #3 David Walther 20-03-2019 14:35
Trist lesning denne artikkelen. Ubegripelig mangel på historisk kunnskap. Grenseløs ignorant bruk av ordet apartheid og fullstendig fravær av anstendighet. Å sammenlikne arabere som jobber hos sodastream med norske overløpere er så nær antisemittisme man kan komme. Dette minner svært om Ernst Röhm og hans SA agenda. Plage jøder hvorhen de er. Fysj.
+1 #4 Henning H Bernstein Herding 23-03-2019 05:12
Blir kvalm av sosialister som bevisst hisser til bråk.
Sodastream er et utmerket selskap. Selv kjøper jeg kun varer fra Israel.

You have no rights to post comments