Internasjonal politikk

Ren hud, men uren samvittighet?

Ren hud, men uren samvittighet?

Forleden dag skrev jeg om israelske Sodastream. I dag hudproduktet Ahava.

Ahava er betegnelsen på ulike hudmidler fra Israel basert på salt og gjørme fra Dødehavet. Kosmetikkprodusenten Ahava Dead Sea Laboratories bruker leire fra et område på den okkuperte Vestbredden i sin produksjon. Selskapet utnytter dermed palestinske naturressurser til produksjonen av kosmetikkproduktene sine. I tillegg ligger selskapets fabrikk og besøkssenter i den israelske bosettingen Mitzpe Shalem ved Dødehavet, på den okkuperte Vestbredden. Rundt 45 prosent av selskapets aksjer er eid av bosettingene Mitzpe Shalem og Kibbutz Kalia. Dette betyr at inntektene fra salg av Ahavaprodukter går direkte til å støtte opp under den fortsatte eksistensen av disse bosettingene.

Nettopp at denne bosettingen er i strid med den internasjonale folkeretten ble vektlagt av VITA da kjeden valgte å avslutte salget av Ahavaprodukter. Det var i mars 2012 at VITA-kjeden i Norge besluttet å stoppe all import av Ahava-produkter. I sin avgjørelse vektla Vita at bosettingen Mitzpe Shalem er i strid med den internasjonale folkeretten. Også Cubus, eid av Varner-kjeden, har meddelt at de ikke vil selge Ahava-produkter.

Selv om VITA tok denne avgjørelsen selger fortsatt en rekke mindre norske parfymerier og helsekostbutikker Ahavas produkter. På emballasjen til Ahava-produktene som selges i Norge står det «Made in Israel». Men et stykke under denne teksten, inne i noen setninger på hebraisk, står postnummeret 86983. Dette er postnummeret til den israelske bosettingen Mitzpe Shalem ved Dødehavet – med andre ord på okkupert palestinsk område. En slik misvisende merking betyr at det i praksis er nesten umulig for forbrukerne å vite at varen de kjøper ikke er produsert i Israel, men på den okkuperte Vestbredden.

Min anbefaling er klar: Ved å velge andre produkter enn Ahava kan du både få ren hud og ren samvittighet.

You have no rights to post comments