Internasjonal politikk

SodaStream, nei takk

SodaStream, nei takk

Kullsyremaskinen SodaStream tar stadig større markedsandeler, og har økt salget med rundt 30 prosent de siste årene. Rundt ti prosent av norske hjem har i dag en kullsyremaskin fra SodaStream. I disse dager breier de seg stort i butikkene.

Denne brusmaskinen er tuftet på et dystert faktum: Selskapet er israelsk og viktig for den israelske krigsøkonomien.

I 2017 bestemt SodaStream seg for å plassere det israelske flagget på sine produkter. – Vi ønsker å vise nasjonal stolthet, spesielt i disse dager hvor mange av oss gjemmer vår israelske identitet, skrev SodaStream i en pressemelding.

I for la Pepsi-konsernet på bordet over 27 milliarder kroner for å kjøpe opp selskapet. - Jeg gleder meg over denne store avtalen som vil berike statskassen og også den viktige beslutningen om å holde selskapet i Israel, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

Etter en periode med press fra BDS-bevegelsen, la SodaStream ned en fabrikk på okkuperte Vestbredden i 2015. SodaStream har 13 produksjonsanlegg over hele verden. Fra 2016 er SodaStreams viktigste produksjonsanlegg i Idan HaNegev Industrial Park nord for Beersheba i Israel.

Jeg kan ikke kjøpe et produkt fra et slikt firma. Kan folk anbefale meg gode alternativer? Mange anbefaler denne fra Aga. Hva er folks erfaringer?

Og til dem som spør om boikott virker: Spør sørafrikanerne hva det betydde for deres kamp.

I hverdagen foretar vi alle valg. Jeg prøver å unngå å bruke firmaer som driver med sosial dumping eller nekter ansatte å organisere seg. Jeg prøver å ha en miljøansvarlig adferd. Unngår å støtte opp under barnearbeid. Og mye mer. Velger noe, velger bort noe annet. Kall det gjerne å boikotte noe annet. Det handler om det som noen kaller å benytte forbrukermakten. Jeg vil benytte forbrukermakten til en mest mulig solidarisk adferd.

Kommentarer   

#1 Paul Bunk 20-11-2019 08:54
Ja, et godt alternativ er en god gammeldags sodavannflaske, du vet en sånn med “avtrekker” med kullsyrepatron på toppen.

Eller så fins det også sodastreamklone r som også har den fordelen at de er mye billigere enn originalen. Aner ikke noe om kvalitet, da. Siste sted jeg så sånne var på Överskottsbolag et i Sverige.
-1 #2 Hans Jørgen Hansen 20-11-2019 09:28
Jula har svenskprodusert Aqvia til rimeligere pris. Helt grei. Kan bestilles på jula.no
#3 Guro 20-11-2019 09:35
Anbefaler aquia. Er mye billigere enn sodastream også!
#4 Dag Øivind Antonsen 20-11-2019 09:52
Tar "sodastream" del i krigshandlinger?

Norge var i krig med Libya en tid tilbake, og statsministeren prøvde å nekte for det. For alt jeg vet er vi kanskje fortsatt formelt i krig med det nordafrikanske landet. Hvilke norske fabrikker skal boikottes av denne grunnen?
+1 #5 hadassahopacic 20-11-2019 12:39
Takk for reklamen. Løp og kjøp sodastream.Som alt anna så er Israel også best på dette produktet.Stakk ars de som boikotter Israel og kommer på sykehus og må sei nei takk til siste Israelsk livreddende teknologi.
+1 #6 Per-Alfred Rosenbergs-Deem 20-11-2019 15:35
Skal du boikotte Israel ved å ikke kjøpe Sodastream?
Hva med mobiltelefon, datamaskiner og andre elektroniske produkter?
De er full av komponenter laget i Israel
Det blir for dumt å ikke gjøre det
#7 Espen eriksen 09-11-2022 03:41
Ingen grunn til å avstå fra hjemmelaget brusevann fordi man ikke vil støtte sodastream. Finnes mange alternative leverandører av både maskiner og gass. Man sparer miljø og penger på hjemmelaget brusevann.

You have no rights to post comments