Internasjonal politikk

Erling Borgen: Afghanistan-skammen

Erling Borgen: Afghanistan-skammen

"Norge har vært med på en brutal angrepskrig i Afghanistan, siden vi sendte de første soldatene dit ved årsskiftet 2001/2002. 9000 norske soldater sendt til landet av våre politikere. Vi har valgt å se bort. Som Harald Pinter formulerte det i sin Nobel-.tale, da han vant Litteraturprisen: ”Nei, dette hendte ikke. Det skjedde ikke. Vi har ikke hørt om det. Det spiller heller ingen rolle....”  

Ledende norske politikere har prøvd å fremstille dette som en lang fredsoperasjon. Da Jonas Gahr Støre var utenriksminister sa han at norske soldater var ”på et krystallklart fredsoppdrag i Afghanistan”.  

Sannheten er helt annerledes. Afghanistan-krigen, ledet av USA og Storbritannia, har vært en komplett katastrofe. Mer enn 70 000 sivile døde. 69000 døde afghanske soldater.3500 døde amerikanske soldater. Ti norske soldater mistet sitt liv i krigen. I dag har Afghanistan minst tre millioner interne flyktninger. To millioner eksterne flyktninger. Afghanistans jord er forurenset og ødelagt av nedgravde miner, som dreper og ødelegger afghanske barn. Bedrøvelige FN-rapporter beskriver sult og fattigdom. I dag har bare 27% av befolkningen har tilgang til rent drikkevann.  

Det er ikke sant at Norge er en uskyldig fredsnasjon. Norske politikere, norske statsråder, norske våpendirektører i Kongsberg og NAMMO, norske generaler har deltatt i en blodig krig i Afghanistan. De er medskyldige, fordi de har godtatt krigens hemmelige operasjoner, hemmelige styrker, hemmelige fengsler – som Guantanamo, hemmelige fangefly, hemmelig bruk av illegale våpen og krigens hemmelige torturmetoder.  

Norge har sendt tilbake hundrevis av afghanske flyktninger til krig og fattigdom. Så skammelig. Da Godal-rapporten, som analyserte den norske deltakelsen i Afghanistan-krigen, kom i 2016, fikk vi høre at det eneste Norge har oppnådd i Afghanistan er å vise solidaritet med krigsherrene i USA," skriver Erling Borgen.

Kommentarer   

+2 #1 Kenneth Bergersen 15-08-2021 10:10
Nå prøver Norge å unndra seg ansvaret for hjelpere. Sjåfører, translatører, guider og ellers andre som er brukt. Ynkelig
+2 #2 Nafisa 15-08-2021 11:08
Taliban har ikke noe våpen produksjon og ikke noe investeringer. Fra hvor har de fått våpnene til å drepe folk i Afghanistan. Det er ikke noe menneskerrttigh eter, men inntereserettig heter. USA og Nato sa at vi var i Afghanistan for å sikre at Taliban ikke truer vårt land og nå som Taliban ikke gjør det, trekkr vi oss, men for denne avtalen mellom USA og Nato måtte Afghanistan løslate først 5000 og så 7000 talibanere fra fengseler. Og nå de dreper vår folk. Pakistan og mange andre land som du nevnte direkte og udirekte er grunnen for den situasjon vi er nå. I tilleg må jeg innrømme at våre ledere er korrupte og hvis de var gode ledere ingen kunne klare seg å spille med vår kjebne. #EndProxyWarInA fghnistan og #SanctionPakist an for deres direkte støtte av terrorister som er Taliban.
#3 Harald Øversveen 15-08-2021 17:00
Hjertens enig med "Nafisa". Først får vesten kjeft fra de røde for å unnlate å støtte menneskerettigh eter og demokrati i Afganistan på slutten av 90-tallet. Så går vesten inn straks etter og bruker enorme ressurser på å bygge menneskerettigh eter, demokrati og et forsvarssystem. 18 til 20 år senere prøver vesten å samle de stridende parter i landet til enighet, men igjen er det mange som kritiserer vesten for å trekke seg ut. Men vesten kan ikke fortsette å støtte en part. Og partene lovet USA / NATO å komme til enighet om videre styre. Så når styrkene er trukket ut av landet, presterer Erling Borgen å snu alt på hodet, samt trekke inn irrelevante argumenter og særdeles subjektive og forvridde påstander for å kunne sette vesten i skammekroken. Snakk om politisk løgn.
#4 Stener Vogt 16-08-2021 08:08
Problemet er vel at vesten aldri var seriøse i forsøket med å bygge et samfunn styrt av demokrati? Fokuset var å bygge sikkerhetsstyrk er. Det førte til intern maktkamp og korrupsjon. Det var det sosiale sikkerhetssyste met som skulle vært bygget. Det ville gitt et fundament for demokratiet. Militæret er ikke et demokratisk system. Militæret skal styres av et demokrati. Militæret har ingen forutsetning til å etablere et demokrati. Det må sivilsamfunnet gjøre.
Der gikk vesten feil. Det ble ikke investert i etableringen av et sosialt sikkerhetsnett. Milliardene ble brukt på militærmakt og ikke makt til fellesskapet. Det sivile FN måtte innordne seg etter det militære FN.
Da vi hadde problemer med kriminalitet og vold i Fjell i Drammen, satte vi ikke inn ekstra politi. Det ble satt inn sosiale tiltak for å bygge det sosiale sikkerhetsnette t. Nå er Fjell et godt sted å bo. Hvorfor handlet vi annerledes i Afghanistan?
#5 Marco Gonzalez 17-08-2021 13:14
Noruega tiene el descaro de dar todos lis años el premio nobel de la paz,que hipocrecia mas grande!!
#6 FN Fahim 26-08-2021 21:55
Det er veldig bra og ærlig talt.
Men aksepter dere at USA, Storbritannia
Og Vesten er årsaken til alt som skjer i Afghanistan! Alt med det dere holde er bare tull. Da Stoltenberg var i makten dere har slakta folk og vi som befolkning har fått store konsekvensen. Nå han er Nato generall sjef, da de har brutalt tappt med hele makten.
USA og hele vesten sliter fært med (IS).
Det må du tenke deg det er ikke vårt krig, men det er USA, vestens krig mot Kina, Russland og Saudi Arabia.
Tri på meg dere alle sammen kommer til slite forferdelig.
Det er dere som bringer den 20 år historien tilbake.
Nå USA og Vesten vil Afghanistan skal bli likt med Syria.
Selv om USA og Vesten har tjent nok fra krigen i Afghanistan men fortsatt de har mye å hente ved bruk av siste tiden på slik måte.
Husk dere poliktere dere og krigere og generaler ikke minst krighærene. Dere skal svar en dag.

Mvh
Fahim FN

You have no rights to post comments