Internasjonal politikk

Stans Israels overgrep mot palestinerne!

Ved å isolere Gazastripen bidrar Israel til å øke konfliktnivået. Dette skrev Ågot Valle og Ivar Johansen i en kronikk i Klassekampen. Stans Israels overgrep mot palestinerne!

Av Ågot Valle og Ivar Johansen

Tidligere i høst besluttet Israel å erklære Gazastripen som fiendtlig territorium. Erklæringen innebærer at Israel gir seg selv rett til å kunne stenge av forsyningen av vann, elektrisitet og drivstoff til området, og føyer seg inn i en lang rekke av kollektive overgrep mot palestinerne.
I over førti år ha Israel utøvet kollektiv vold mot palestinerne, stikk i strid med folkeretten. De har stengt av livsnødvendige forsyninger som reaksjon på opptøyer, angrep på israelske militære eller selvmordsbomber, av og til også helt vilkårlig. De har brutt folkeretten ved å utøve kollektiv straff, og de har hatt mulighet til det. Som okkupasjonsmakt er det Israel som har kontroll. Både vannkraner og strømforsyning styres fra Israel.
Det kan være vanskelig for oss i Norge å forestille oss hva det vil si å få vannet stengt av en hel uke i strekk. Tenk å ikke kunne trekke ned på do eller drive rengjøring, og ikke ha råd til å kjøpe det dyre flaskevannet som importeres via Israel. Stanken og tørsten blir snart uutholdelig både i hjem og på sykehus. Både vann- og strømforsyning kan Israel nå kutte. Den israelske menneskerettsgruppa Gisha sier at avgjørelsen er "farlig, fordi operasjonssaler, nødhjelpstjenester, kloakkpumper og vannbrønner ikke kan fungere uten strøm".
En annen straffemetode som israelerne benytter seg av og som foregår kontinuerlig er grensekontrollene. Det har blitt rapportert om kvinner som må føde i veikanten der de venter på at taxien skal komme seg forbi veisperringene. For to måneder siden døde et ett år gammelt barn etter at han og faren måtte vente i flere timer i stekende sol på en grenseovergang i Gaza. Idet han slapp igjennom, ordnet ikke israelerne med ambulanse, så faren tok taxi til sykehuset. Gutten døde i taxien ved byen Ashkelon.
Israel holder de 1,5 millioner innbyggerne på Gazastripen innesperret som i et fengsel, totalt murt inne med israelsk kontroll over grensepostene og over farvannet i Middelhavet utenfor Gazastripen. Dermed er palestinerne helt avhengige av hvilke forsyninger Israel vil la slippe inn, og hva og hvem Israel finner for godt å slippe ut. Den politikken Israel her fører, er ikke annet enn et uttrykk for kollektiv terror overfor palestinerne. Dette er et folkerettsbrudd. Verst er kanskje at Israel fratar palestinerne muligheten til å brødfø seg sjøl. Israel setter en effektiv stopper for både jordbruks- og industriell eksport fra Gaza ved at de stenger grensene. I flere år på rad har avlingene råtnet i lange køer ved grensepostene fordi Israel nekter å slippe varene ut. Gjennom å stenge tilførselen av strøm og vann tar Israel kvelertak på det som finnes av industriell produksjon. Resultatet er 80% arbeidsløshet i Gaza. I Gaza lever nå, i følge Røde Kors, 70 prosent av befolkningen på under 2 dollar om dagen, etter at Israel har rasert områdets økonomi.
Ved å isolere Gazastripen ytterligere – slik vi ser Israel nå gjør –kan Israel bare bidra til å øke konfliktnivået. Et helt folk som blir utsatt for en slik kollektiv terror vil være nødt til å foreta seg noe. Slik får man ikke folk til forhandlingsbordet, men over mot andre reaksjonsmåter.Avstenging av forsyningene til Gazastripen brukes i dag som ledd i en splitt- og hersk-taktikk mellom Vestbredden og Gaza.

Israels mål synes å være en permanent splittelse mellom Gazastripen og Vestbredden, for å undergrave muligheten for en samlet palestinsk stat.Det er skremmende hvor lite fokus verdens ledere retter mot Israels overgrep. Overgrepene nevnt i denne kronikken er bare toppen av et isfjell, hvor ferdigstillingen av apartheidmuren på Vestbredden og oppstykkingen av hele Palestina i usammenhengende, innemurte bantustans er det groveste. Kun rettferdighet kan bringe varig fred til Midtøsten, og det er sørgelig naivt å tro at dette kan skje om verden stilltiende aksepterer Israels stadig grovere overgrep. SV krever at Israel etterlever folkeretten.

(Klaassekampen 23. okt. 2007)

Legg til kommentar