Miljø og kollektivtrafikk

Vannkraftaksjer må kjøpes av Oslo kommune

- I samband med Byrådets forslag om salg av Hafslundaksjene argumenterte byrådet for at de pengene salget innbragte burde benyttes til å kjøpe Statskrafts eierandel i E-CO Vannkraft. Dette var et klokt standpunkt, sier SVs Ivar Johansen. Jeg forventer at finansbyråden, som generalforsamling i E-CO Energi AS, overfor selskapet opptrer slik at disse kraftaksjene sikres i kommunal eie, i samsvar med det som formodentlig er et flertall i bystyret ønsker, sier Ivar Johansen.



Vannkraftaksjer må kjøpes av Oslo kommune

E-CO Energi har i dag sendt ut følgende pressemelding:

”E-CO Energi er i dag informert av Statkraft om at selskapet har fremforhandlet en avtale med Etalä-Pohjanmaan Voima og Kymppivoima Tuatanto. Avtalen innebærer at Etalä-Pohjanmaan Voima og Kymppivoima Tuatanto kjøper Statkrafts 20 prosents andel i E-CO Vannkraft. E-CO Energi eier de resterende 80 prosent av aksjene i selskapet. I følge en aksjonæravtale som er inngått med Statkraft har E-CO Energi rett til å tre inn i salgsavtalen. I henhold til den samme aksjonæravtalen må E-CO Energi gjøre denne retten gjeldende innen 30 dager. E-CO Energi er innstilt på å bruke den tiden som er til rådighet i følge aksjonæravtalen og vil komme tilbake med et svar til Statkraft angående utøvelse denne retten innen fristens utløp.”

E-CO Energi er Oslo kommunes heleide holdingselskap for energisektoren.

- I samband med Byrådets forslag om salg av Hafslundaksjene argumenterte byrådet for at de pengene salget innbragte burde benyttes til å kjøpe Statskrafts eierandel i E-CO Vannkraft. Dette var et klokt standpunkt, sier Ivar Johansen, SVs medlem av Oslo bystyrets finanskomite.

Det vil formodentlig være flertall i Oslo bystyre for at Oslo kommune, gjennom E-CO Energi, kjøper seg opp til en 100-prosenteier av E-CO Vannkraft. E-CO Energi har selv tilstrekkelig finansiell styrke til å finansiere et slikt kjøp, uten kapitaltilførsel fra Oslo kommune. Et slikt kjøp vil sikre kommunen et godt utgangspunkt - og være en særs god investering – for å videreutvikle den verdiskapning som skjer i kraftproduksjonen , til beste for byens innbyggere.

Viktig er også at dette vil løse den skattemessige rettstvist som går for rettsapparatet, og som har hindret kommunen å hente ut utbytte av E-CO Vannkraft de senere år. Da kan utbytte tas ut gjennom konsernbidrag.

Jeg forventer at finansbyråden, som generalforsamling i E-CO Energi AS, overfor selskapet opptrer slik at disse kraftaksjene sikres i kommunal eie, i samsvar med det som formodentlig er et flertall i bystyret ønsker, sier SVs Ivar Johansen.