Miljø og kollektivtrafikk

Rullestol og ambulanse

Rullestol og ambulanseEn rullestolbruker skriver til meg: "Når en person med en funksjonsnedsettelse har fått tilpasset en manuell rullestol er det svært viktig nettopp å kunne sitte godt i denne stolen. Den blir som ben å regne. Men, når det skjer noe og man skal fraktes i en ambulanse (som en pakke...) nekter ambulansepersonale å ta rullestolen med når du selv fraktes på båre. Grunnen er at det 1.) ikke er satt inn enkel remmer som kunne feste stolen i ambulansen, - og 2.) - det er forskiftene som de følger som sier at dette ikke er lov. Min mann er på sykehuset nå og opplevde dette. Sengekameraten ved siden av, som også var rullestolbruker hadde opplevd det samme. Kan du ta opp dette...? "

Jeg har stilte spørsmålet videre til ledelsen ved Ambulansetjenesten på Ullevål sykehus, som svarer: "Ambulansetjenesten oppgave er regulert i lov om spesialist helsetjenesten, og vårt primær oppgave er å sikre tilbud til pasienter som trenger overvåkning, behandling eller transport på båre.
Vårt ambulansemateriell er dimensjonert til dette formålet. Behov for transport av ulike bistands og hjelpemidler og/eller bagasje inngår ikke i denne dimensjonering. Det må her henvises til andre befordringsmidler som pårørende/taxi kan bistå med."

Den funksjonshemmede kommenterer dette svaret slik: "Jeg ser at de skriver at pårørende/taxi kan ta seg av hjelpemidler/bagasje. hva når jeg som pårørende også er rullestolbruker......?"