Miljø og kollektivtrafikk

Miljøkriminalitet: Forurenser skal betale

Miljøkriminalitet: Forurenser skal betalePartiet Venstre er av de mange partier som står for at det skal reageres strengt mot miljøkriminalitet, og at forurenser skal betale. Venstres nestleder Ola Elvestuen, i egenskap av miljøbyråd i Oslo, prøver imidlertid å vri seg unna at Oslo kommune skal ta ansvar for at store deler av livet i Akerselva ble utradert etter at rundt 6000 liter konsentrert klorvann rant ut fra det kommunale Oset renseanlegg ved Maridalsvannet.

Ellen Hambro, direktør for det statlige Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), minnet oss før helga på at: "Det er ikke uvanlig at liknende utslipp ender med store bøter. I september 2012 vedtok Yara Porsgrunn en bot på 2,5 millioner, etter at Klif hadde anmeldt bedriften for et utslipp av 2080 tonn flytende kalksalpeter til Frierfjorden i juni 2011. Store Norske Spitsbergen Kullkompani og datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani har nylig fått to millioner kroner hver i bot for en lekkasje som førte til at 100 000 liter diesel rant ut i grunnen fra en tank ved Isfjord Radio på Kapp Linné på Svalbard. Dette utslippet skjedde etter at Klif hadde gitt pålegg om bedre sikring og overvåking av anlegget, men anlegget ble tatt i bruk før sikringstiltakene var satt ut i livet."

Men Venstrebyråd Elvestuen er ikke uten videre enig i det. Men: Selvsagt skal det være samme regler for Loke som for Tor. Begår kommunen selv (eller Staten) miljøkriminalitet skal det reageres på samme måte som det ville vært gjort overfor det private næringsliv.