Miljø og kollektivtrafikk

Giftlokket over Oslo: Bilen får stå i garasjen

Giftlokket over Oslo: Bilen får stå i garasjenI dag - torsdag - er advarselen igjen til mange i Oslo: Små barn bør unngå lengere opphold utendørs. Astmatikere og personer med alvorlige hjerte- og luftveislidelser bør ikke oppholde seg utendørs. Dette gjelder dem som bor eller oppholder seg i svært forurensede områder. Og dessverre: det gjelder tusener. Giftlokket ligger over deler av Oslo.

Tilsynelatende, om man leser Aftenposten i går, har bystyret først tatt tak i dette nå i sommer. Sånn er det jo ikke. I bystyret har vi hatt mange politiske initiativ, forslag og vedtak gjennom årene. Men generelt har det borgerlige bystyreflertall vegret seg for offensive tiltak som monner. Dessverre.

Min grunnleggende holdning er: Byen er for folk. Hvis valget - på de mest sårbare dagene - er om byens innbyggere skal måtte holde seg innendørs, eller om bilene må holde seg innendørs, så velger jeg en by der alle mennesker får mulighet til å være ute i det offentlige rom uten å påføre seg alvorlige helseskader. Bilene får bli stående i garasjen (dvs. begrensning på biltrafikken), og folk får reise kollektivt. Jeg synes det er leit at bystyrets flertall - så langt - i praksis har valgt annerledes: prioritert bilistenes ubestritte rett til å kjøre når som helst og hvor som helst, med den konsekvens at mange mennesker i denne byen i deler av året må holde seg innendørs.