Miljø og kollektivtrafikk

Ikke ta fra oss parken

Ikke ta fra oss parken

"På grunn av avføring fra bostedsløse som bor ved siden av parken i Botanisk hage på Tøyen, har parkledelsen besluttet å stenge parken utenfor arbeidstid. Resultatet er at alle som må på jobb på dagtid ikke lenger kan benytte seg av denne perlen før eller etter en slitsom arbeidsdag. Stedet som gir overskudd, rekreasjon og sinnsro i et område som ellers er preget av trafikkstøy og asfalt blir heretter ikke tilgjengelig for mange av oss bortsett fra i helgen.

Ikke lenger kan jeg og andre med meg ta de daglige morgenturene med hunden og høre det unike fuglelivet som nettopp har startet dagens sang. Eller kveldsturen der lyset faller så flott. Men det hadde ikke trengt å være sånn. Parkledelsen sier nemlig at når bydelen i fjor satte opp toaletter utenfor så ble det en betraktelig forbedring i forholdene. Men i år nekter byrådet dette. Dere mener det vil signalisere en aksept for at de bor der.

Men ved å nekte å sette opp et par doer så oppnår du ikke at de bostedsløse forsvinner. Det dere oppnår er å ta parken fra befolkningen. Dere oppnår at vi i nabolaget må finne dritt i bakgårdene våre, og at våre stakkars vaktmestere må plukke det opp. Buskene i parkene rundt blir vel fem ganger så ille, foreldre må løpe etter barna hvis de skulle finne på å ville titte inn i en busk, og hundeeiere må vaske bikkjer som ruller seg i herligheten. Dere oppnår også det som kanskje er aller verst: at hatet og fordommene mot de bostedsløse øker bitte litte granne til, skriver Silje Steinardotter Hasle blant annet i et brev til byrådslederen.


Ikke ta fra oss parken


Av Silje Steinardotter Hasle

 

Jeg kommer nettopp hjem fra en fortryllende kveldstur i botanisk hage. Fuglene kvitrer og de siste solstrålene lyser opp tretoppene og de nyutsprungne kirsebærblomstene. Så vakkert. Det er allikevel med tungt hjerte jeg går gjennom parken. Vel vitende om at dette er siste gang jeg får oppleve den magiske kveldsstemningen her på …. Ja hvor lenge?

På grunn av avføring fra bostedsløse som bor ved siden av parken, har parkledelsen besluttet å stenge parken utenfor arbeidstid. Resultatet er at alle som må på jobb på dagtid ikke lenger kan benytte seg av denne perlen før eller etter en slitsom arbeidsdag. Stedet som gir overskudd, rekreasjon og sinnsro i et område som ellers er preget av trafikkstøy og asfalt blir heretter ikke tilgjengelig for mange av oss bortsett fra i helgen.

Ikke lenger kan jeg og andre med meg ta de daglige morgenturene med hunden og høre det unike fuglelivet som nettopp har startet dagens sang. Eller kveldsturen der lyset faller så flott. Men det hadde ikke trengt å være sånn. Parkledelsen sier nemlig at når bydelen i fjor satte opp toaletter utenfor så ble det en betraktelig forbedring i forholdene. Men i år nekter byrådet dette. Dere mener det vil signalisere en aksept for at de bor der. Men ved å nekte å sette opp et par doer så oppnår du ikke at de bostedsløse forsvinner. Det dere oppnår er å ta parken fra befolkningen. Dere oppnår at vi i nabolaget må finne dritt i bakgårdene våre, og at våre stakkars vaktmestere må plukke det opp. Buskene i parkene rundt blir vel fem ganger så ille, foreldre må løpe etter barna hvis de skulle finne på å ville titte inn i en busk, og hundeeiere må vaske bikkjer som ruller seg i herligheten. Dere oppnår også det som kanskje er aller verst: at hatet og fordommene mot de bostedsløse øker bitte litte granne til.

Men jeg nekter å la min frustrasjon gå utover dem. De er mennesker, og de må som alle andre gå på do. Og når de så er her må vi anerkjenne dem som de menneskene de er.  Men det er ikke denne diskusjonen jeg vil ta her, selv om den er viktig. Dette handler ganske enkelt om at deres politikk fører til at vi mister et viktig tilbud og at nabolaget vårt blir utrivelig. Jeg vil bare så innmari gjerne at dere skal tenke dere om en gang til, og kanskje se at dere ikke vinner noe eller løser et problem, tvert imot skaper dere flere nye. De som det gjelder har bodd ved siden av parken i mange år. Mangel på doer har ikke hindret dem fra å komme. Å sette opp et par doer vil ikke få hundre nye hit. Tror dere virkelig det er derfor de kommer? Finnes det ikke bedre måter å løse problemet på?

Kjære byråd, revurder deres beslutning. Jeg tror intensjonen er god. Dere ønsker ikke å gjøre problemene for de bostedsløse eller innbyggere større. Men jeg tror virkelig ikke dere oppnår det som er hensikten, men heller gjør situasjonen litt verre enn den allerede er. Det er oss som bor her dette går utover. Dette er vårt nabolag og du tar fra oss en del som er viktig for vår livskvalitet.