Miljø og kollektivtrafikk

Privatisering av parkdrift, et trist syn

Privatisering av parkdrift, et trist syn

Tre år etter at byrådet i Oslo la ned Friluftsetaten og satte driften av byens parker ut på anbud, er konklusjonen klar: Parkdriften har blitt dyrere og kvaliteten er dårligere.

Den tidligere ansatte i parkdriften, Anne Sandborg, er tydelig: Hun tar oss med på en rusletur i parken på St. Hanshaugen i nydelig sommervær, og det tar ikke lang tid før hun legger merke til ustelte og neglisjerte områder i det som tidligere var en av byens vakreste parker. – De private firmaene gjør jo kun det som står i kontraktene deres. De tenker ikke helhetlig og langsiktig, slik vi gjorde. De vanner bare der de har fått beskjed om og lar resten være, og bruker pengene i sentrum av parken og overlater randsonen til seg selv, sier Sandborg til Fagbladet.

Like bortenfor står statuen av Peter Christen Asbjørnsen omringet av ugress. – Her har det alltid vært en bed fylt med blomster, men noen har tydeligvis glemt å ta det med i kontrakten, så hvis det skal bli blomster her igjen, kommer det som en tilleggskontrakt. Det er et trist syn, sier Sandborg.

– Myten om at alt blir billigere bare det privatiseres, lever i beste velgående i byrådet. Men våre tall viser at dette definitivt ikke stemmer når det gjelder parkdriften, hvor utgiftene nesten er doblet, sier Sandborg. Av de 98 personene som ble overflødige da Friluftsetaten ble lagt ned, jobber fremdeles en tredel i realiteten fortsatt med parkdrift: Fire personer følger opp kontraktene, fem personer kontrollerer utføringen av kontraktene, ti personer jobber i en gjenopprettet ruskenavdeling, mens vedlikeholdsgruppa består av tolv personer. Til sammen 31 personer. At kommunen må bruke hele 9 personer på å følge opp og kontrollere utføringen av kontraktene sier jo sitt.

– Det som opprører meg aller mest er all kompetansen som rett og slett er kastet på sjøen. Den får vi aldri tilbake. Kommunen har kvittet seg med en enorm kunnskapsbase uten å sikre seg back up, sier Anne Sandborg.

Kommentarer   

+3 #11 Dag Kjelsaas Hotvedt 07-10-2014 16:54
Bra Anne! Faktisk peker så og si alle statistiske og historiske bevis verden over i motsatt retning: Privatisering av offentlige tjenester og virksomheter fører ikke til billigere og bedre men til dyrere og dårligere tilbud.
Troen på privatisering som en "quick fix" for alt man er misfornøyd med i det offentlige er ikke noe annet enn det: En tro.
Og det er med denne religionen som alle andre: Tilhengerne bryr seg overhode ikke om hva virkeligheten viser, kun om sine egne dogmer, og følger sine ritualiserte handlingsmønstr e uansett om utfallet blir slik de har lovet eller ikke.
Gode tjenester - enten de er private eller offentlige - blir ikke bedre enn de som utfører dem. Kompetanse og lokalkunnskap er en type ikke-kodifiserb ar kunnskap som det bare er mulig å bygge opp gjennom lang tids virke. Når de som sitter på denne kompetansen forsvinner er den også borte, og må bygges opp igjen fra grunnen av. Derfor går det som regel feil når man gjør som Oslo kommune har gjort her. Men dette er en type kunnskap som ikke går så bra i hop med dogmene til markedstilbeder ne, så derfor avfeier de det som gammeldags og uvesentlig.
+1 #12 Kenneth Tempel 07-10-2014 17:36
Ja, de sparket også bort en del av de mest kompetente folka i den prosessen. Nemlig de som kjente parkene inn og ut inklusive plantekjennskap . Ett tap for Oslos befolkning. Tusen takk, Høyre.
+2 #13 Anette Wildenvey 07-10-2014 19:13
Frognerparken gror igjen, trærne vokser og vokser himmelen er snart usynlig
+2 #14 Trond Remy Hjeltnes 07-10-2014 19:17
Problemet er at slike saker alldri blir evaluert, men bare forbigått i stillhet. Privatisering av offentlige tjenester handler ikke om økonomi eller kvalitet, men ideologisk overbevisning .
+1 #15 Håvard Pedersen 07-10-2014 20:03
Slik går det når kommunen setter sine egne erfarne anleggsgartnere til å sortere søppel i stedet, mens private med kun profitt for øyet overtar:
-3 #16 Elin Margareth Tetlie 07-10-2014 20:05
Trist. Jeg trodde parkdrift var noe som skulle komme fellesskapet til gode. Være en del av vårt kollektive miljø. Jeg må altså kjøpe meg en park for å få den fin, og slik jeg liker at den skal være..? Kanskje Botanisk Hage kommer for salg, så kan man spleise på den. Selv om den også er ødelagt, dessverre. Men det er det stylister som har gjort.
-1 #17 Eirik Gram Franck 01-05-2015 21:19
Som nesten alle tilfeller av denne type privatisering. Privatiseringsf olka sier også det samme hver gang. Nå skal det bli billigere og bedre. Blir en løgn sannere om den bare serveres mange nok ganger?

Legg til kommentar