Miljø og kollektivtrafikk

Spennende økologisk bo-prosjekt i Mariholtveien i Østmarka

Spennende økologisk bo-prosjekt i Mariholtveien i Østmarka

Ungdommer har tatt i bruk kommunal eiendom som har stått tom i lang tid, men trues nå av utkastelse.

En gruppe miljøbevisste unge mennesker tok sommeren 2010 i bruk den gamle husmannsplassen Enga på Mariholtveien i Østmarka, et hus eid av Oslo kommune. Målet med bo-initiativet var å finne naturnære boløsninger, som gir mulighet for ungdom å kunne bo trygt over tid, og å legge grunnlag for etablering av et varig og stabilt naturmiljø, levende lokalsamfunn i samvær med økosystemet. Det kommunale huset hadde stått tomt i lengere tid. Tilstanden til husmannsplassen før ungdommene flyttet inn tilsier at stedet over lengre tid ikke var blitt tatt vare på. Området var fullstendig gjengrodd, og gammelt søppel, skrot og glass lå spredd over hele området. Huset hadde knuste vinduer, inngangsdøra var ulåst og det var tydelig at huset jevnlig ble brukt som nattely. Inne fant man brukerutstyr (sprøyter), og det var tegn til råte.

Ved å starte opp sitt økologiske boprosjekt på Enga bidrar de på en svært positiv måte i lokalsamfunnet. Ikke bare gjennom å gi et ansiktsløft til nærområdet, og vedlikehold av bygningen, men også formidle økologisk kultur til ungdom, naboer og turgåere. Jeg forstår at Bymiljøetaten nå ønsker å kaste ut ungdommene, og tar saken opp i bystyret. Jeg ber byrådet besvare dette spørsmålet:

1. Hvordan bedømmer/vurderer byrådet verdien av slike byøkologiske prosjekter?

2. Hvilke planer foreligger for denne eiendommen?

3. Kan byrådet bidra til at kommunen gir beboerne tilbud om leieavtale, basert på at husleie anses betalt ved at beboerne har ansvar for - og bekoster - vedlikehold av eiendommen, en eiendom som står på gul liste over vernede bygg?

Ungdommene beskriver sitt prosjekt slik:

"I dagens boligmarked er ungdom en spesielt utsatt gruppe. Det er vanskelig å slippe til uten økonomisk hjelp. Det å forme bo-kollektiver kan være et godt alternativ hvor man tar vare på hverandre, samtidig som det er lettere for en organisert gruppe å starte opp nye boprosjekter og får de nødvendige tiltakene gjennomført. Vi vil også vise ungdom at det er mulig å bo utenfor sentrum, og å bidra til lokalsamfunn uten at det medfører sosial isolasjon og høyblokker.

Ved å leve økologisk tar vi vare på området, miljøet og huset. Dette medfører å rydde opp avfall og rot, luke og beskjære det gjengrodde kulturlandskapet og sette i gang en økologisk grønnsakhage. Gjennom bosettelse av bokollektivet vårt har husmannsplassen fått engasjerte beboere som bryr seg om huset. Husmannsplassen Enga har over lengre tid manglet den oppmerksomheten som trengs for å sikre huset for framtiden. Mange ungdommer føler også at de ikke får den oppmerksomheten de trenger for å utvikle seg gjennom konkrete prosjekter som gir erfaring og mestringsfølelse. Økobo-prosjekter gir mulighet til ungdom å vise seg fram og å utvikle seg gjennom å restaurere og vedlikeholde hus og terreng. Dette setter også stopper for forfall av vernede bygg, og det sikrer kulturarven for fremtiden, på en bærekraftig og langsiktig måte, uten millionutgifter og krav om profitt.

Ved å starte opp vårt økologiske boprosjekt på Enga bidrar ønsket vi å bidra i lokalsamfunnet. Ikke bare gjennom å gi et ansiktsløft til nærområdet, men også formidle økologisk kultur til ungdom, naboer og turgåere. Med dette bidrar prosjektet vårt til et mere spennende og mangfoldig nærmiljø."

Kommentarer   

+1 #1 Terje Frøshaug 10-03-2015 07:16
Jeg har lest både bloggen din og prosjektbeskriv elsen og ser ikke noe negativt som tilsier utkastelse.Dett e er jo så positivt som det kan bli. Hva er begrunnelsen fra kommunen?
+3 #2 Jeanette Rundgren 10-03-2015 08:22
Flott initiativ fra ungdommen! La de få beholde huset:)
+1 #3 Trygve Lillefosse 10-03-2015 09:02
Jeg støtter kommunen om den kaster dem ut, men mener også at kommunen må ha en plikt til å holde ting i hevd.

Kan slike eiendommer leies ut til ildsjeler for en billig penge, mot krav om at eiendommen holdes i hevd og man følger gammel byggeskikk ved reparering osv, burde det være en løsning som er til det beste for alle parter.
+1 #4 Wiggo Frantzen 10-03-2015 09:10
Slike tiltak fra ungdom må støttes og ikke motarbeides. I tillegg vil de jo vedlikeholde en forfallen eiendom og det vil komme nærområdet til glede og gode. Stå på! Bra Ivar.
+1 #5 Bodil Bjørberg 10-03-2015 10:56
Dette er jo typisk fra kommunen. Hvis beboerene på Enga ikke hadde tatt vare på huset, ville det garantert forfalt til rivingsstatus på lik linje med mange andre kommunale eiendomer som bare forfaller av vanskjøtsel. Trist, for mange ville gjerne ha tatt vare på og renovert disse bygningene til boligformål.
+1 #6 Anita 10-03-2015 11:39
Nettopp noe slik jeg er på utkikk etter, når jeg nå er ferfig som student til sommeren.
Anita, 22.
+1 #7 Birgit Skjæret 10-03-2015 12:49
Det er ikke første gangen idealistiske ungdommer går til der kommunen svikter. Det bør ikke erstattes av et kommunalt tilrettelagt "tilbud" etter min mening, da slike prosjekter er noe mer enn bare "et sted å være". Dette her er noe som viser en spesiell nærhet til det de selv har tatt initiativet til og bygget opp. Det er et sted med sjel og egeninteresse for idealistiske ungdommer, og det må tas vare på i et stadig mer sterilt samfunn. Kommunen bør sørge for at regelverk og brannsikring følges, men la ungdommene få beholde stedet og bestemme driften selv. Det har de fortjent, og slike ungdommer er en ressurs for fellesskapet.
+1 #8 Stijn, partsrepresentant Enga 10-03-2015 13:54
Hei, takk for alle gode tilbakemeldinge r på vart initiativ. Eneste begrunnelse for Bymiljøetatens representant for å kreve utkastelse, er prinsipet at de ikke kan akseptere såkallt ¨ulovlig okkupasjon¨ og at de nå har tenkt å fjerne det uønskede elementet fra Oslo Kommunes eiendomsmasse (etter 5 år!), uten at kommune har noe planner som helst for videre bruk eller restaurering av husmannsplassen ! Mange hilser fra Enga-skogfolket .
+1 #9 Finn Halvorsen 10-03-2015 15:06
Kommunen blir tilsynelatende irritert når velmenende idealister bruker egen tid, arbeidskraft og penger, til å forhindre at gamle hus forfaller, sånn at den gyldne anledning kommer til at de endelig kan rives.....
+1 #10 Ingvild Sveen 10-03-2015 18:19
Gi de huset i gave, det virker som de har gjort seg fortjent til det!
#11 Andreas Rossing Angeltveit 10-03-2015 18:21
Eg har aldri skulda offentlige tilsette for å la sunn fornuft stå på dagsorden
+1 #12 Hilde 10-03-2015 20:41
Stå på med denne saken, skulle bare mangle at de fikk bo der og betale med vedlikehold og økologisk dyrking.
+1 #13 Stein Svenneby 10-03-2015 20:56
Flott initiativ fra ungdommen som bør få alles støtte og velvilje.
+1 #14 Tore Martin Helgesen 10-03-2015 20:57
Veldig positivt fra ungdommene. Her bør kommunen trå varsomt og finne en varig løsning for boligen og ungdommene.
#15 Kalle Hesstvedt 17-03-2015 08:22
Her er det bare å kjøre på, Ivar! Med unntak av at de har tatt seg til rette på annen manns eiendom, må man være mer enn vanlig byråkrat i hodet for å ikke se at det disse argumenterer, og kanskje får til, bør få forrang her. Et samfunn som ikke tillater denne type avvikelser fra lover og regler, trenger ikke lenger mennesker til å styre - bare en maskin som kan lese regler.
#16 Ellen Kirkeby 08-01-2016 21:57
Nå står huset tomt. En gruppe speidere trenger et nytt sted å være. De har til nå holdt til på Lysås. Lysåsjordet er nå omregulert til bolig og speiderne er desperate etter et nytt tilholdssted. Disse barna er ofte ikke engagasjert i organisert idrett eller musikkundervisn ing. Speiderarbeidet er et godt alternativ for dem, og det drives på frivillig basis. ER det noen som kan stå opp for denne gruppen?

You have no rights to post comments