Miljø og kollektivtrafikk

Enga Økobokollektiv: Byrådet vil kaste ut ungdommene, og rive huset

Enga Økobokollektiv: Byrådet vil kaste ut ungdommene, og rive huset

Venstrebyråden har liten sans for det byøkologiske prosjektet.

Ungdommer tok i bruk det fredede kommunale huset som sto tomt, ulåst og i forfall. De etablerte et spennende byøkologisk boligprosjekt. Bymljøetaten vil kaste ut ungdommene.

Jeg har stilt spørsmål til byrådet på hvorvidt det kan bidra til at kommunen gir beboerne tilbud om leieavtale, basert på at husleie anses betalt ved at beboerne har ansvar for - og bekoster - vedlikehold av eiendommen, en eiendom som står på gul liste over vernede bygg? Venstres miljøbyråd Guri Melby lhar liten sans for dette spennende miljøprosjektet og sier at det framstår i "liten grad som et byøkologisk prosjekt." Videre sier hun blant annet:

"Jeg anser det som uaktuelt å gi beboerne tilbud om leieavtale med subsidiert leiepris på Enga av følgende grunner

- Enga er i en slik stand at det vil kreve stor kompetanse og mye ressurser for å sette huset i beboelig stand. Bymiljøetaten vurderer at okkupantene hverken har kompetansen eller ressursene til å gjennomføre nødvendige tiltak.

- En utleie av et bygg i så dårlig forfatning til bolig vil kunne gi leietakerne rett til erstatning hvis de pådrar seg helseskader som følge av boligens tilstand."

Det ser dermed ut til at Venstre-byråden vil stå fast på at politiet skal tilkalles for å kaste ut ungdommene, og rive huset. Her trenger Enga all den støtte de kan få. De kan nås på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Mitt forslag vedrørerende Enga Økobokollektiv ligger til behandling i bystyret.

Kommentarer   

+1 #1 Jan-Erik Tørres 29-03-2015 06:12
det er vel ikke så lett å få revet et fredet hus ?
+1 #2 olav bjørnbakken 29-03-2015 06:20
Det her er ikke bra. Slik det blir nå virker det som at man ikke har lov til og tenke nytt her i landet. Alt skal finnes opp av en politiker. La de holde på da.
+1 #3 Siv Ragne Mørk 29-03-2015 06:35
Det kan ikke være mulig å være så tett. Kan de ikke snart la oss være i fred og slutte å drepe all livslyst her i landet
+2 #4 Ivar Seip 29-03-2015 06:54
Makta ter seg... Jeg tror mange av dem som stiller seg bak byrådens holdning selv, i gitte sammenhenger, priser privat initiativ. Og applauderer folk som på andre måter - og med hvitere snipp - tar seg til rette i samfunnet.

Jeg oppfordrer pensjonister med kompetanse på bevaring og restaurering til å samarbeide med disse ungdommene om å skape en perle.
+1 #5 Sabine Reini 29-03-2015 07:07
Styre og stell sier at de vil ha ungdommen til å være engasjert og vise initiativ, men så snart noen finner på noe, så skal de knuses.
#6 Hans-johan Karlsen 29-03-2015 07:16
Burde ikke det vært et prosjekt som V ville ønsket velkommen? I alle fall V for noen år tilbake. Men det er mulig V er på vei tilbake til røttene tidlig på 1900 tallet.
+1 #7 Andreas 29-03-2015 08:34
Byantikvarens gule liste er ifølge Byantikvaren i Oslo, «en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo». Dette er bygninger og miljøer en ønsker å bevare. Gul liste forvaltes av Byantikvaren i Riksantikvarens kulturminnedata base Askeladden.
+2 #8 Anne Susanne Hynne 29-03-2015 08:45
Hva mener byråden med at Enga "i liten grad fremstår som et byøkologisk prosjekt"?
Dyrkes det noe der?
Har bygningsmassen i noen som helst grad blitt bevart/restaurert?
Hvordan foregår kafedriften?
Hvor mange personer bor der, og hvordan er de sanitære forholdene?

Her er det jo så mange ubesvarte spørsmål at det blir umulig å ha noen mening om saken i det hele tatt. Jeg er ellers enig i at det trengs kompetanse for å ivareta verneverdige bygg, og liker kommentatoren på bloggen din som foreslo et samarbeidsprosj ekt mellom de unge og pensjonister. Mange pensjonister sitter som ubenyttede ressurser rundt omkring - det er helt vanvittig å unnlate å benytte dem i sammenhenger som denne.
+2 #9 Janne Krangnes 29-03-2015 08:50
Heia Venstre. Godt at de avslører hvor de hører hjemme. Er lei av alle politikere som seiler under falske flagg samtidig som de tilhører eliten og bygger opp under borgerskapets rett til å berike seg på andres bekostning.
+1 #10 Lillian Sæther 29-03-2015 08:54
kommunen burde fått bøter for å la husene sine forfalle,at ungdom tar initiativ å finner seg til rette,syns jeg er positivt,at de i tillegg skulle drive med økobokollektiv viser jo også at det er oppegående,milj øbevisste mennesker som kunne ha bidratt stort med sitt engasjement,noe kommunen burde vært stolte av.
#11 Anne Eseløre Andersen 29-03-2015 09:42
Om dere blir boligløse kan vi huse nogen her... Håper IKKE det blir sån, men HVIS !!
Jakobsengården kollektiv

www.facebook.com/.../?fref=ts
+3 #12 Henry-Alf Hansen 29-03-2015 15:13
I stedet for rivningstrusler .Send en kyndig snekker og et forslag til leiekontrakt.
#13 Anne-Berit Myhre 29-03-2015 15:15
Ja, de vil ødelegge alt som er bra. Utrolig
#14 Rita Lindholm Lund 29-03-2015 15:16
Håper de tar til vettet. Flott tiltak, og synd de ikke kunne søkt først.
#15 Kristian Vea 29-03-2015 15:22
Det er en interessant problemstilling . Dersom ikke kommunen har umiddelbare planer for bygningen eller tomta skulle det vel være rom for å la dem bli. Samtidig har byråden et poeng når det gjelder byggets forfatning og sikkerhetsnivå, selv om kommunen selv er skyld i forfallet. Jeg synes likevel initiativet ungdommene viser bør belønnes, og mener kommunen her for eksempel kunne stille med fagkompetanse og rådgivning på bygg- og brannsikkerhet (som vel er de to mest sentrale temaene her) mot at ungdommene gjennomfører noe av arbeidet på dugnad – dersom det i det hele tatt er mulig. Det _kan_ hende byråden har rett i at bygget er ubeboelig, og at det vil bli uhensiktsmessig kostbart å få det opp på et tilfredsstillen de nivå.

Når det gjelder det "byøkologiske forsøksprosjekt et" vet jeg ikke hva det går i, men merker meg at byråden er skeptisk. Det er det sikkert god grunn til. Det bør stilles noen kvalitative krav til innholdet i et slikt prosjekt, og bydelen/kommune n kunne kanskje hjulpet dem med den biten også, for eksempel ved å sette dem i kontakt med fagkompetanse på Geitmyra eller lignende. Byøkologiske forsøksprosjekt er bør vi absolutt støtte.
-1 #16 Marit Karlsen 29-03-2015 15:27
Det går ikke an å ta seg tilrette på annen manns eiendom! Men selvfølgelig trist å rive.
+1 #17 Camilla Hartmark Aas 29-03-2015 15:41
Fint initiativ av de unge, dette er preventivt og forebyggende for unge, la det stå!
#18 Inger SA Myhre Kjærstad 29-03-2015 17:45
Sendt de mail. Idioti av Venstre å foreslå riving av et verneverdig hus fordi noen ønsker å ta vare på det, som Bymiljøetaten tydeligvis ikke klarer selv.
Farlig å ta initiativ og gjøre noe bra på egenhånd, da kommer overformynderie t.
#19 Gry Brodshaug 30-03-2015 04:35
Lurer på om Byantikvaren er enig i riving. Neppe siden det står på gul liste. Hvorfor ikke heller inngå et samarbeid med Byantikvaren så de kan få rustet opp huset Bevaring i Norge er en vits. Her er det jo en glimrende mulighet til å få huset til å leve igjen. Og det finnes sikkert flere tilsvarende...
#20 Svend Erik Eriksson 30-03-2015 04:40
Burde ikke være særlig vanskelig dette. Gi ungdommen støtte. Selvfølgelig! Her kunne det passet med noen beskrivelser av den Guri-dama, men lar det være! Hun klarer det visst fint selv!
#21 Sindre Alexander Tokerød 30-03-2015 05:14
Det ville nok ikke kostet enorme summer å få satt huset i beboelig stand, så langt at disse ungdommene bidrar. Synes det er flott at gamle fredede bygninger kan bli brukt, samtidig som det kan gi tak over hodet til noen!
Isteden skal de rive et hus som er fredet, fordi det kommer til å være gratis?
Synes det er tullete, men ser poenget med at de ikke kan bo der så lenge det er fare for at de kan bli skadet.
#22 Cecilie Høiland 31-03-2015 09:17
@Marit Karlsen: huset eies av kommunen, og det bor ingen annen mann der.
+1 #23 innil 01-04-2015 12:53
Det kan ikke være mulig å være så tett. Kan de ikke snart la oss være i fred og slutte å drepe all livslyst her i landet
#24 Gaute Sandvik 03-04-2015 08:11
Dersom rivning er alternativet,
så kan kommunen logisk nokk ikke argumentere med manglende vernekompetanse.

En annen ting er at det sikkert er mange
kompetente håndverkere som kan tenke seg å stille opp gratis for dette tiltaket om de blir spurt.


Det mest problematiske for kommunen er nok at stedet tenkes brukt til boligformål.
Det stilles idag veldig strenge krav til boliger. Så her har nok kommunen et solid argument. (At disse kravene er urimelig strenge, er en annen debatt)

All annen bruk burde kommunen lettere kunne forhandle om. (Tenk camping, hytte, parsellhage, kafe)
+1 #25 Thomas Henden 15-07-2015 17:08
Skuffende av Guri Melby, tror hun at vi er helt teite, når hun kommer med den erstatningsansvar-argumentasjonen?

For det første så bor de der frivillig, og for det andre så er det jo ikke en gang mulig for leietakere i kommunale boliger, å få erstatning for skader fra sopp og råte, bare spør de som bor i Hovseterveien 84 osv.

Noen ganger har Venstre samme holdninger som FrP til de dårligst stilte. Per snute så er prisen for å hjelpe dem litt på vei med et slikt kollektiv, billig i forhold til at de får økt risiko for problemer og ender på trygd permanent osv.

Det må være mye korrupsjon i kommunen, at noen har planer om å stikke fortjenesten rett i lomma ved salget av slike eiendommer til private investorer osv akkurat som med sykehusboligene , når man hele tiden tenker at alle pengene går ut av ens personlige lommebok, enda vi snakker om eiendommer som ligger brakk og som sagt, kan hjelpe flere mennesker i samme dårlige situasjon.
+1 #26 kristian 16-07-2015 09:07
skulle ikke tro det var mulig å engasjere seg MOT bruk av husvære sånn som dette, FOR noen pengegriske gamle snurper og rynkeskinn som drar helsettrikset OG er livredde for at noe skal koste dem noe! Som om det er DE som sitter litt hardt??
LA DEM BLI BOENDE GRATIS SÅ LENGE DE VIL!! Vær et medmenneske, millioner bor utmerket i hus bygd av kumøkk..tenk såpass??!
#27 Rino Roland 17-07-2015 04:47
Jøss, har Oslo kommune begynt å bry seg om at evt leitagere kan bli syke av å bo under dårlige boforhold. jøss, ja det var på tide. Men det er så typisk at hver gang et kommunalt bygg som har stått tomt lenge blir okkupert så blir eiendommen plutselig meget interessabr for kommunen. hva kommer det av? jeg bare lurer?
#28 Per Øhrn 19-07-2015 18:56
Skal Fredingen av huset oppheves da, så det kan rives ? Bare for å sikre at ingen skal kunne ha nytte eller glede av det ?

You have no rights to post comments