Miljø og kollektivtrafikk

Oslo kommune står selv for 21 % av klimautslippene i byen

Oslo kommune står selv for 21 % av klimautslippene i byen

SVs Marianne Borgen utfordrer Venstrebyråd Guri Melby, byråden som politisk er ansvarlig for dette klimautslippet.

På Klemetsrud drifter Oslo kommune, ved Energigjenvinningsetaten, Norges største industrianlegg for energigjenvinning av avfall, med en årlig kapasitet på 310 000 tonn avfall. Anlegget står for om lag en fjerdedel av Oslos årlige CO2-utslipp, og er en av Østlandets største landbaserte industribedrifter.

Anlegget er stabilt og vil fortsatt være i drift om 40 år. Dette gir en god base for teknologiutvikling. CCS på energigjenvinningsanlegg er av stor global interesse, og bruk av CCS vil forsterke energigjenvinningens rolle som en avgjørende del av et kretsløpsbasert avfallssystem.

Varmen fra forbrenningen av restavfall gjenvinnes til fjernvarme og elektrisitet. Anlegget har en årsproduksjon på omtrent 600 GWh fornybar fjernvarme og rundt 160 GWh fornybar elektrisitet. Røykgassen fra forbrenningen går gjennom en omfattende renseprosess i flere trinn for å sikre en trygg separering av alle forurensinger og lavest mulige utslipp. Likevel er det betydelige utslipp av CO2 fra avfallsforbrenningen. På grunn av stadig økende utsortering og gjenvinning av plast kan deler av CO2-fangsten fra forbrenningsanleggene faktisk være CO2-negativ.

Teknologien nå utviklet slik at det er mulig å rense denne type anlegg. SVs Marianne Borgen har derfor utfordret byråd Guri Melby (Venstre) på følgende: «Vil byrådet ta initiativ for sikre at det blir etablert et renseanlegg knyttet til Klemetsrud?»

 

I følge Miljødirektoratet innrapporterte anlegget utslipp på 299700 tonn karbondioksid (CO2) i 2012. Utslipp av CO2 knyttet til biomasse var 178000 tonn. Den tilsynelatende uklarheten skyldes så vidt jeg kan forstå altså om man forholder seg til det totale CO2-utslippet (299700) eller kun den fossile andelen, som altså i 2012 var 121700 tonn CO2.

Rapporteringsregimet for klimagassutslipp er slik at CO2-utslippet knyttet til biomasse ikke telles med på lik linje med fossile CO2-utslipp. Samtidig er det klart at for det globale klimaets del så er kilden til utslippet eller Oslos bokføring av dette uinteressant. Fangst av et CO2-utslipp som er delvis biologisk i opprinnelse, betyr at CO2 tas ut av atmosfæren, såkalt karbonnegativitet.

SV mener at det må være et mål å komme til livs alle typer CO2 utslipp. Derfor ønsker vi at det skal legges til rette for rensning for å kunne ta CO2 ut av kretsløpet.

Statistisk Sentralbyrå oppgir at Oslos samlede klimagassutslipp i 2012 var på 1390000 CO2-ekvivalenter. Det betyr at det totale utslippet fra Klemetsrudanlegget i 2012 tilsvarer 21,4 prosent av kommunens samlede klimagassutslipp.

Kommentarer   

+1 #1 Bjørn Bjøro 06-04-2015 07:25
Dette er etter min oppfatning et nyttig innspill. Anlegget på Klemetsrud er industrielt så stort at det er seg selv vil være en fordel.

Jeg håper at byråden i det minste vil sørge for en god og saklig utredning, som kan danne viktig grunnlag for de senere politiske vedtak, og forhåpentlig da vedtak for gjennomføring av kraftig reduksjon av utslipp av CO2.
#2 Tom Rellsve 06-04-2015 08:34
Kjempebra initiativ!
#3 Per Kristian Hansen 06-04-2015 09:57
Bra initiativ!
#4 Liv Jorunn Eriksen 06-04-2015 11:11
Dette var ikke bra. Vi som bor i Søndre NordsNordstrand burde ha fulgt bedre med.
+1 #5 Thomas Henden 06-04-2015 11:46
Av og til kjennes det lukt fra anlegget på Klemetsrud, her på Bjørndal. Spørsmålet er om rensingen av og til svikter. Håper Kreftregisteret foretar undersøkelser, om befolkningen er mer utsatt for kreft i nærheten av slike forbrenningsanl egg. Rensingen er sikkert god, prosentvis, men i volum, blir det sannsynligvis en god del forurensning likevel.
#6 Tormod Aurlien 06-04-2015 12:02
Hele 40% av CO2'en er mao fossil, fordi de trenger energitilskudd (?) og fyring med gass. Å ta ut CO2 vil KREVE energi...
Det er vel bare fotosyntesen som er god på å bruke fornybar energi til å binde CO2
#7 Per Øhrn 06-04-2015 17:34
Her snakker de kun om CO2, men Værre ennå er Metan utslippene som skydes komprimering av søpla og søpleposer av plast. Metan er en langt farligere klimagass enn CO2 . Men er også en verdifull brenngass som kun gir rent vann som avfall ved forbrenning.
Denne gassen kan fanges ved riktig behandling av søpla og bil til Varmeenergi eller til El-produksjon
#8 per øhrn 06-04-2015 17:39
Thomas Henden. Lukta , stanken skyldes den usunne metanproduksjon en jeg kommenterer om over. Og gassen, lufta, er giftig
#9 Finn Bjørnar Lund 06-04-2015 22:37
Hvis dette er så ille med bl.a. CO2 og metanutslipp, nærmer det seg en miljøskandale i 2015. Naive meg som bare regnet med at her var det full rensing på plass!
#10 Jannicke Gerner Bjerkås 07-04-2015 07:12
Røykgassen fra Klemetsrudanleg get går igjennom en omfattende renseprosess før røyken går ut av pipa, der tungmetaller, NOx og miljøgifter tas ut, og driften er også underlagt strenge utslippstillate lser og kontinuerlige målinger. Det man ser av røyk som kommer ut av pipa er faktisk hovedsakelig vanndamp, men som beskrevet over slippes det også ut en del CO2. CO2 er en klimagass med global innvirkning, og er ikke skadelig lokalt.

Thomas Henden; det er gjort flere undersøkelser av miljøet rundt forbrenningsanl egg, som viser ikke økt forekomst av kreftfremkallen de stoffer i omgivelsene.

Per Øhrn; forbrenning av restavfall er den mest miljøvennlige måten å behandle avfallet på, så lenge det som kan materialgjenvin nes er tatt ut først. Metanutslipp er et problem fra avfallsdeponier /søppelfyllinge r, men i Norge deponerer vi praktisk talt ikke organisk avfall lenger. Metanutslipp fra Grønmo-deponiet samles opp og utnyttes til strømproduksjon . Metanutslipp fra Klemetsrudanleg get er ekstremt små mengder, og har ingenting med evt. lukt og gjøre. Lukt er ikke det samme som gift! I korte perioder (driftsstans, høytider etc) kan det lukte klassisk avfallslukt fra anlegget - lukten kommer fra avfallsbunkeren (lageret), ikke fra røyken. I perioder kan det også lukte fra komposteringsan legget (hageavfall) på Grønmo, men dette er en mer barkaktig,sur lukt.

Ta gjerne kontakt hvis dere har spørsmål om driften eller anleggene, vi har også månedlige, åpne omvisninger!

Mvh Jannicke Gerner Bjerkås, direktør kommunikasjon og samfunnsansvar i Energigjenvinni ngsetaten; .
#11 Jannicke Gerner Bjerkås 07-04-2015 07:19
Og Tormod Aurlien; 40 % av CO2'en regnes som fossil fordi det er en del plastprodukter som ikke er sortert ut og derfor brennes (bl.a. næringsavfall, avfall fra kommuner uten plastsortering etc.). Det stemmer at karbonfangst (CCS) krever energi, men husk at vi produserer over en TWh med energi årlig fra avfallsforbrenn ingen, i form av fjernvarme og strøm! Miljøregnskapet ved karbonfangst er rungende positivt, men det er kostbart og må utredes grundig både teknologisk, økonomisk og politisk.
#12 Ivar J 08-04-2015 07:01
Til diskusjon om tallene: Det er kommunens egen etat, Energigjenvinni ngsetaten, som har gitt disse tallene. De opererer med cirka 300 000 tonn CO2 i 2013. Av dette var 120 000 tonn fossil CO2. Det er riktig at over halvparten av utslippene stammer fra biomasse, men det gjør jo ikke utslippene eller utslippsreduksj onspotensialet til Klemetsrud-anle gget noe mindre.

You have no rights to post comments