Miljø og kollektivtrafikk

Oljenæringen feirer 50 år: På tide å forberede seg til pensjonsalderen

Oljenæringen feirer 50 år: På tide å forberede seg til pensjonsalderen

I går inviterte den norske oljenæringen til 50-årsfest i Oslo rådhus.

Noe av det viktigste å feire med norsk oljehistorie er at vi er blant landene som har lykkes best med skape verdier samtidig som vi har skattelagt og omfordelt dem. På den måten har oljen bidratt til et sterkt velferdssamfunn som har kommet hele befolkningen til gode.

Mange andre land i verden sliter med å omfordele rikdommen og makten oljen representerer. Dette kan vi i Norge være stolte av, men vi bærer også et stort ansvar når norsk oljeindustri nå har beveget seg ut i verden til land uten like sterke demokratier som Norge hadde da vi vi fant oljen.

Når man runder 50 år er det viktig å reflektere over at man nærmer seg pensjonsalder, og man bør begynne å ta grep som lar yngre krefter slippe til. Oljemedaljens bakside er at den bidrar til at klimaet på kloden endrer seg dramatisk.

Heldigvis har alle verdens land blitt enige om en internasjonal avtale som kan hjelpe oss med en plan for å stabilisere klimaendringen. I denne planen inngår ikke en vekst i olje og gass, tvert i mot må vi begynne å snakke om en sluttdato og en verdig avslutning på oljeeventyret – og slippe til fornybar energi.

Vi skal anerkjenne hva norsk olje og gass har bidratt med, men vi må også sette strek mens leken er god.

Kommentarer   

#1 Sverre Munthe 04-11-2016 08:17
Før vi begynner å fase ut olje og gass bør vi kanskje ha noe å erstatte det med. Per dato er det vel kun kjernekraft som er et alternativ, globalt sett. Dersom ønsket er å bli kvitt olje og gass må det forskes på alternativene, hvor mye har vi brukt på slik forskning i Norge de siste årene?
-2 #2 Kristoffer Osnes 04-11-2016 08:19
Vi kommer fremdeles til å være avhengige av olje i 50 år til og vel så det.
+1 #3 elisabeth briseid 04-11-2016 14:12
Kristoffer Osnes, dette er oljebransjens ønsketenkning. Et utsagn blir ikke sant selv om det gjentas til kjedsommelighet .

You have no rights to post comments