Miljø og kollektivtrafikk
TT-transport: Sårbare grupper må skjermes mot koronasmitte
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Miljø og kollektivtrafikk
- Publisert onsdag 19. august 2020 03:44

Jeg har fått henvendelse fra mor til psykisk utviklingshemmet barn, hvor hun ber om at TT-sjåfører (transporttjenesten for funksjonshemmede) i Oslo nå bruker munnbind. Mange TT-brukere er i svært risikoutsatte grupper.
«Koronaen skaper ekstra utfordringer for oss som forsøker å ivareta sikkerheten til familiemedlemmer med funksjonshemminger. Dette er grupper som hele tiden under pandemien har vært på siden av myndighetenes fokus. Samtidig synes jeg det har vært fint å oppleve stor innsatsen av vernepleiere og andre omsorgsarbeidere.
Som kjent anbefaler myndighetene nå munnbind i kollektivtransporten i Oslo når 1-meters-regelen ikke kan overholdes. Det er bra. Jeg tok det for gitt at dette også skulle gjelde for TT-transport. Korona er en sykdom som vil være svært alvorlig for mange TT-brukere. Flere TT-passasjerer har fysiske eller kognitive funksjonshemminger som gjør at de selv ikke kan bruke munnbind. Og det er nødvendig med mye nærkontakt i forbindelse med plassering i bilen, sikring av rullestol og annet.
Konklusjon: Det burde være en selvfølge at alle TT-sjåfører i Oslo nå bruker munnbind, uansett om passasjerene har bedt om det eller ikke. Jeg har nå forsøkt å be TT-opperatøren om at sjåføren skal bruke munnbind ved transport av datteren min. Svaret var at dette kan ikke passasjerer eller deres pårørende pålegge sjåførene. Det er noe som må tas opp med kommunen."
Jeg har utfordret byrådene Robert Steen og Lan Marie Berg på spørsmålet.
Kommentarer
Min sønn reagerer på at jeg tar på meg ørlite maskara, hvordan han da vil reagere på at sjåfør i skoletaxi bruker munnbind.... Jeg tror det er nødvendig å bruke skjønn her, og komme til en enighet om.
Vi har 21 minibusser som daglig kjører kunder som innehar Blått TT kort.
Jeg kan kun svare for hvilken vurdering vårt selskap gjør.
Oslo kommune har inntil videre sagt at det ikke skal samkjøres i denne transporten og det er vi veldig glad for, sett i ly av smittervern.
Vi stropper rullestolen bakerst i bussen og det er dermed god nok avstand mellom
sjåfør og kunde.
Alle kontaktflater desinfiseres mellom hver kunde og sjåfør spriter også hendene før og etter kunden hentes og leveres.
Myndighetene har i første omgang bare anbefalt bruk av maske når det er stor trengsel på offentlig kommunikasjonsm idler og en meters regelen ikke kan overholdes.
Vi er meget opptatt av smittevern og at verken kunder eller sjåfører skal bli smittet.
Hvis myndighetene mener at vi skal bruke munnbind, er vi også klare for det.
Hvis det igjen innføres samkjøring må det foretas en ny risikoanalyse for å se hvilke forhåndsregler som da må tas, for å opprettholde et godt smittevern.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.