Miljø og kollektivtrafikk

Oslo sentrum: Kun for unge, funksjonsfriske, mennesker?

Oslo sentrum: Kun for unge funksjonsfriske mennesker?

Silja Winther reiser det spørsmålet i en henvendelse til meg:

"Jeg har selv leddgikt og har venner som er mye sykere enn meg. De har nå alle problemer med å komme frem i Oslo etter stenging av mange gater i fjor. Den restauranten de vet de klarer å komme seg til toalettet til er nå i et område man ikke kan kjøre til lengre. Øyenlegen ligger i en slik gate.

Taxisjåførene tar sjanser og blir bøtelagt for å kjøre tt-kort brukere til døren dit de skal.   

Det burde være lov for tt-kjøring, uansett type bil, å komme frem i sentrum. Ellers blir det bilfrie sentrum et sted kun for unge, funksjonsfriske mennesker. Og igjen blir de som allerede sliter for å komme seg ut, utestengt."  

Jeg har tatt spørsmålet videre til byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg, som svarer:

"-   Skiltene er det Statens Vegvesen som bestemmer, og det finnes ikke egne skilter for tt-kort. Derfor er det ikke mulig å skilte med spesifikke unntak for taxier med slike brukere.

-    Taxisjåfører kan stoppe for å ledsage passasjerer fram til døren, også der det er skiltet med parkering forbudt. Bybetjentene er tilbakeholdne med å gi bøter dersom de tror at det foregår lovlig ledsaging. 

-    Av og til må slik lovlig stans gjøres i en sidegate, eller i nærheten av endelig destinasjon.  Regelen "kortest mulig stans" på parkeringsforbud er situasjonsbetinget, og en taxi kan dermed stanse så lenge det er nødvendig for å ledsage en person som trenger det fram til døren. 

-   Dersom en taxisjåfør likevel skulle være så uheldig å bli bøtelagt i en slik situasjon, kan hen klage på boten, og vil få medhold dersom det har foregått lovlig ledsaging."

Selv synes jeg dette var klargjørende. Hva er andres erfaringer? Er byrådens svar ryddig og praktikable?