Offentlig styring

Kriteriesystemet: Bydelene får ikke nok midler til å utføre oppdraget

Kriteriesystemet: Bydelene får ikke nok midler til å utføre oppdragetDet er særs viktig at vi diskuterer kriteriesystemet – som system – uavhengig av den situasjon av bydelene påviselig i dag ikke får tilstrekkelige budsjettmidler til å utføre det oppdraget de er tildelt av bystyret.  Bydelene får opplagt ikke tilstrekkelige budsjettrammer til å gi innbyggerne tilstrekkelig helse- og sosialtjenester. Selv lovpålagte krav om å gi den enkelte tilstrekkelig helsehjelp blir brutt, og Statens tilsynsmyndighet – Fylkesmannen – må omgjøre nei-vedtak om sykehjemsplass på løpende bånd, sa jeg bl.a. da bystyret i dag behandlet endring av kriteriesystemet.


Oslo bystyre 18. juni 2008
Ivar Johansen, SV
Sak 260 Evaluering av kriteriesystemet – Helhetlig gjennomgang

Ordfører,

Det er særs viktig at vi diskuterer kriteriesystemet – som system – uavhengig av den situasjon av bydelene påviselig i dag ikke får tilstrekkelige budsjettmidler til å utføre det oppdraget de er tildelt av bystyret.  Bydelene får opplagt ikke tilstrekkelige budsjettrammer til å gi innbyggerne tilstrekkelig helse- og sosialtjenester. Selv lovpålagte krav om å gi den enkelte tilstrekkelig helsehjelp blir brutt, og Statens tilsynsmyndighet – Fylkesmannen – må omgjøre nei-vedtak om sykehjemsplass på løpende bånd.

Det er forståelig at bydelspolitikere, i sin fortvilelse, slår opp på siste side i byrådssaken, og sjekker: Hvem taper og hvem vinner på den foreslåtte endring. OG, taper man melder de seg straks til deputasjon i finanskomiteen.

Vi må være mer prinsipielle enn dette. Vi må ha et treffsikkert system som på en rettferdig måte fordeler de budsjettmidler som legges inn – uavhengig av størrelse. Kriterierer skal kompensere for konsekvenser av levekårsforskjeller, og de kostnader dette skaper. Og det skal være nøytrale kriterier bydelene selv ikke kan påvirke.

Vi har hatt mange runder for å få kriteriesystemet mer treffsikkert. Fra SVs side mener vi de forslag til endringer som nå foreslås er riktige, og vil gå for dem. Korrigeringene retter opp påviselige svakheter.

Så har SV, sammen med Ap, foreslått en noe lenger overgangsordning. Det er overraskende at det borgerlige flertall sier nei til det.

You have no rights to post comments