Offentlig styring

Folkeavstemning om Huken pukkverk

SV går for større bruk av folkeavstemning for å be om velgernes råd på saksområder velgerne ikke kunne tydeliggjøre sitt syn på ved kommunevalget. Ingen av bystyrets partier har nevnt Huken i sitt valgprogram, og SV ønsker en folkeavstemning. SV forplikter seg til å følge resultatet av innbyggernes råd dersom det blir tilstrekkelig deltakelse ved folkeavstemningen, minst 40 %, sa jeg bl.a. da bystyret behandlet saken.


Oslo bystyre 12. nov. 2008
Ivar Johansen, SV

Sak 414 Privat forslag fra Jøran Kallmyr (F) og Trine Skarvang (F). Folkeavstemning om Huken pukkverk

Ordfører

SV gikk til valg i Oslo med programformuleringer om at ”vi vil styrke befolkningens innflytelse over tjenestene kommunen tilbyr ved å styrke bydelsdemokratiet og innføre forsøk med bruk av folkeavstemninger.”

Ikke så ulikt det valgprogram Oslo Venstre gikk til valg på, hvor det het: ”Venstre ønsker å ta i bruk rådgivende folkeavstemninger både i byen og i bydelene i saker hvor folks meninger bør høres.”

Men på tross av dette: SV går for folkeavstemning i denne saken, men Venstre går i mot. Jeg undres da på hva Venstre mener med sitt program når de i finanskomiteen er med på merknader om at ”Norge har et representativt demokrati, og (…) myndighet i en rekke saker, herunder reguleringssaker, er lagt til kommunestyret. Det innebærer også et ansvar for å fatte beslutninger selv om enkeltsaker kan være vanskelige og/eller omstridte.”

Hva slags saker er det da egentlig Venstre ønsker at bystyret skal legge ut til rådgivende folkeavstemninger, hvis det ikke er saker som er omstridte eller hvor det råder usikkerhet på hva byens innbyggere mener? Ut fra de flertallsmerknader Venstre er med på i finanskomiteen må jeg undres på om Venstre bare ser folkeavstemning som aktuelt for helt ukontroversielle og forutsigbare saker.

Og dessuten, når det framheves at beslutningsmyndighet er lagt til bystyret som begrunnelse for ikke å gå for folkeavstemning. Jaha, hva skulle bystyret ellers bedt om rådgivende folkeavstemninger på hvis det ikke var saksområder som ligger innenfor bystyrets beslutningsmyndighet?
Høyre og Arbeiderpartiet argumenterer logisk og konsistent, for dette er partier som aldri har vært i front for bruk av folkeavstemninger. Men jeg hadde ventet at Venstre i alle fall hadde klart å stå oppreist og ikke gå inn med prinsipiell argumentasjon mot sitt eget program.

SV syn er klart:
SV går for større bruk av folkeavstemning for å be om velgernes råd på saksområder velgerne ikke kunne tydeliggjøre sitt syn på ved kommunevalget. Ingen av bystyrets partier har nevnt Huken i sitt valgprogram.

SV forplikter seg til å følge resultatet av innbyggernes råd dersom det blir tilstrekkelig deltakelse ved folkeavstemningen, minst 40 %.

SV har sloss for en markalov, og som regjeringen er i ferd med å fremme for Stortinget. Om denne blir vedtatt vil dette de facto kunne bety at Huken ikke kan utvides. Folkeavstemning gjennomføres naturligvis bare dersom kommunen er i en reell valgsituasjon.

You have no rights to post comments