Offentlig styring

Flexus: Byrådslederen må ta ansvar

Flexus: Byrådslederen må ta ansvarSporveiens nye billettsystem, Flexus, betegnes med rette som en skandale.

I 2003 formulerte Oslo bystyres finanskomite enstemmig forutsetningene for at kommunen skulle stille lånegaranti for Sporveiens nye billettsystem. Ut fra all historie om innføring av IKT-teknologi, også i kommunen, var det grunn til stille selvfølgelige og strenge forutsetninger: En skulle bygge på kjente datatekniske løsninger og som var utprøvd med gode erfaringer andre steder. Hyllevare.

Det er ingen enkeltbyråd som er ansvarlig for å ha skusla bort kanskje nærmere 300 millioner av innbyggernes skattepenger, og saken kan ikke løses ved at denne tusler ut av byrådskontorene og så går B-bylivet videre som før. Bystyret forholder seg til byrådslederen, og så velger han selv – under eget ansvar – sine dyktige eller udyktige medarbeidere. Det har en konsekvens for topplederen når hans kollegium neglisjerer krystallklare bystyrevedtak og skusler bort 280 millioner i billettsystemsaken. Det har en konsekvens når hans kollegium skusler bort 350 millioner i en annen skandale, IKT-skandalen.

Bystyret skal i dag behandle et mistillitsforslag mot byrådslederen. Venstre vil redde ham. At Venstre i praksis er så opptatt av å sikre Fr.P makt at de mener sånt ikke bør få noen konsekvenser styrker naturligvis ikke politikernes anseelse ute i byen.

Legg til kommentar