Offentlig styring

Høyrebyråkratiet....

Høyrebyråkratiet...."Utgiftene i offentlig sektor løper løpsk under det rødgrønne vanstyret i Norge. Utfordringen er den rødgrønne regjering som ikke tør manne seg opp for å ta et oppgjør med byråkratiet; det er jo blandt byråkratene de finner sine kjernevelgere. Taperne er befolkningen eller skattebetalerene som betaler dyrt for en stadig dårliger service. Det er også et tankekors at de som arbeider i førstelinjen - sykepleiere, hjelpepleiere lærere og annet helsepersonell også er taperne, mens et svulmende byråkrati er vinnerne," skrev Ulf Granli, Høyres gruppeleder i bydelsutvalget på Grünerløkka her på nettsidene 4. januar.

Jeg utfordret ham på følgende: "Men da kan vi vel ta det nære først, vår egen by? Byen som ditt parti har hatt ansvaret for styringen av i alle fall sammenhengende de siste 13 år. Om vi gjør opp regnskapet for denne perioden: Har kommunens utgifter i Oslo, relativt sett, gått ned, slik at Oslo ikke faller inn under beskrivelsen "utgiftene i offentlig sektor løper løpsk"? Har vi hatt en reduksjon i byråkratiet i denne byen, slik at "et svulmende byråkrati" her ikke er vinneren?

Jeg vil gjerne at du er konkret i ditt svar, og ikke bare kommer med generelt preik. For jeg går ut fra at du mener det skal gjøre en forskjell om byen blir styrt av Høyre/Fr.P. eller Ap/SV, og at du derfor kan gi svar som viser at det utgjør en forskjell som monner?"

Er det tilfeldig at Høyre-politikeren ikke har svart tro?

Kommentarer   

#1 Haakon 25-01-2010 11:50
Jeg tror man må se en helhet, jeg. Om man kan kutte nasjonalt betyr ikke det at man kan kutte i alle kommuner og alle steder.
Og - det er IKKE noen unnskyldning for at det ikke går an å kutte noen steder.

Se på regionsreformen Bondevik satt igang. Landets fylker skulle byttes ut med regioner for å få ned administrasjon og enklere kommunikasjonslinjer.

Noe av det første de rødgrønne gjorde var å stoppe dette. Jens sin unnskyldning var : "Fylkene ville ikke....".

Haha
#2 Ivar J 25-01-2010 21:51
Haakon: Det må da være mulig å snakke helt konkret om Oslo kommune og tilstanden her uten å la det flyte ut i Bondevik, statlige forvaltningsref ormer og alskens sånt?

Høyrepolitikeren Ulf Granli er politiker i Oslo, jeg er bystyremedlem i Oslo. Og da spør jeg: har Høyre/Fr.P.-sty re i Oslo ført til mer eller mindre byråkrati? Har det ført til mindre med administrative stillinger og flere til f.eks. aktiv pleie?
#3 Haakon 25-01-2010 22:03
Det må du spørre om - men når du sier at Høyre er et parti som ønsker mindre byråkrati så bør du kanskje ta med det faktum at det er partiet på landsbasis som ønsker dette og at det ikke er mulig å gjennomføre kutt over alt.
#4 Ivar J 25-01-2010 22:18
Haakon: Du sier altså at det er Høyre på landsplan som argumenterer for mindre byråkrati, og altså ikke Høyre/Fr.P-byrå det i Oslo.

Dette er jo med respekt å melde tøv.

Her, allerede i 2003, se pkt. 9
kurl.no/o08W
snakker Byrådet om avbyråkratiseri ng og "reduksjon av antallet administrative stillinger"

Her
kurl.no/LmOV
sier de det skal bli mindre byråkrati i Oslo eldreomsorg.

Dette bare som 2 eksempler.
Jeg spør om hva som er resultatet av de svulstige ordene. Har det blitt mer eller mindre byråkrati.
#5 ..i folkets tjeneste? 19-02-2010 13:37
Først og fremst Ivar så er det du som i disse dager fremstår som uredelig i dine angrep på Byråd Listhaug; din kritikk av henne ble tilbakevist - du ble satt i forlegenhet og burde selvsagt innrømmet at du tok feil.
Men til saken, og nå skal vi holde oss til Oslo: byen har, i løpet av de 13 årene som Høyre har hatt en hånd på rattet, fått mange nye innbyggere og da trengs det flere hender til for å yte best mulig service for gammel og ung. For oss som har fulgt med en stund var det ikke en skinnende by det blå byrådet overtok fra AP/SV Byrådet; det var lange køer for sykehjemsplass, det var forfall i offentlig bygningsmasse - ikke minst skolebarna måtte finne seg i nedslitte skolebygninger med mugg og dårlig ventilasjon, folk kunne ikke bruke kollektivtransp ort med mindre de hadde god tid og i hjemmetjenesten e måtte de eldre forholde seg til nye fjes hver uke. Slik kan jeg holde på!
Byrådet i Oslo har gjennomført en gedigen snuoperasjon og det har befolkningen merket seg. Hør bare: rekordoppussing av skolebygninger og våre barn får de beste karakterer på landsbasis, vår eldre får velge fritt blant mange ulike sykehjem og de kan selv bestemme hvem som skal stelle hjemme hos dem. Trikker og busser kommer til tiden og brukes av stadig flere og flere og ikke minste sentrums gater og fortau er rustet opp til en standard en hovedstad verdig. Videre så blir stadig mer av biltrafikken sluset utenom sentrum og boligområder og snart står er Bjørvika med sine bioliger, museer og friarealer ferdig og sørger for at Østkanten blir byens mest attraktive område.
Selvsagt smertelig for sosialistene at et borgerlig byråd leverer langt bedre tjenester enn det Gerhardsenbyråd et leverte, de fleste husker to ting fra den perioden og det var da daværende SV Byråd mente at folk måtte fjerne sneen selv og skytebanen i Spikersuppa. Det siste var svært positivt, men jeg er usikker på om de i Oslo som trenger offentlig tjenester mest er de som her størst glede av dette.

Ulf Granli Høyre
#6 ..i folkets tjeneste? 19-02-2010 13:39
...jeg mente selvsagt skøytebane!

Ulf Granli Høyre
#7 Ivar J 19-02-2010 16:17
Til Ulf Granli:

Jeg hadde faktisk ventet at du svarte på min utfordring over, men må altså konstatere at det gjør du ikke. Kanskje var det ikke dekning for utsagnene dine likevel?

Du må gjerne sammenligne Oslobudsjettet år for år fra 1997 til 2010. Det du da vil se er at det har vært en betydelig inntekstvekst (i hovedsak skatt). Med økt skatteinntekt på deette nivå ville ethvert politisk flertall fått til betydelig økning i såvel tjenesteproduks jon som opprustning av byen. Så jeg skjønner ikke hvor unikt dette er.

Men det er grunn til å merke seg at i disse 13 årene har vi også hatt en formidabl økning av kommunenens gjeld. Aldri har låneopptakene vært større enn nå, og selvsagt: intet problem med å ruste opp skoler, t-bane og lignende da. Med et låneopptak på dette nivå ville ethvert politisk flertall fått til betydelig opprustning av skoler, veier, t-bane osv. Så jeg skjønner heller ikke hvor unikt dette er.

Og jeg undres også: alle de tingene du nevner er da vedtatt av et enstemmig bystyre. Prøver du å antyde at disse sakene har vært omstridte?
#8 Kjetil 19-02-2010 16:24
Men Ulf Granli, da. Du henviser til en tidligere SV-byråd som har mente at folk måtte fjerne snøen selv. Har du overhode vært i Oslo sentrum nå i januar? Sett eldre som har sklidd på holka, brukket lårhalsen eller kavet seg over brøytekantene? Ser sannelig ikke ut til at Byrådet føler noe påtrengende ansvar for å fjerne snøen fra offentlig grunn.
#9 ....mye prat og lite handling! 31-03-2010 13:06
Det er Ivar som påberoper seg å være "i folkets tjeneste" tiltross for at Oslos velgere ikke stormer til urnene for å stemme frem hans parti og det er Ivar som hakker på Byrådet på dette "nettstedet". Mitt anliggende har vært og er at det er så lett å sitte utenfor maktens korridorer og klage, men når man omsider kommer i posisjon (les Ivars parti SV) så faller løftene på stengrunn. SVs sympatiske partileder lovet gull og grønne skoger når de kom til makten; i dag etter snart 6 år med rent flertall kan en ikke si at Norge har blitt et bedre land å leve i, heller tvert imot: rekordlange helsekøer og et jernbanenett som raser sammen. Det må da være rekordpinelig for "miljøpartiet" SV. Nå begynner det å bli lovlig sent å skylde på "skiftende regjeringer".De t er å håpe at SV og andre som går høyt ut på banen i opposisjon ha fått en dyrkjøpt lærepenge til neste gang. Kankje skulle vi alle samle oss om de gode løsninger istedenfor å ri ideologiske kjepphester, det er det velgerne ønsker.
Ulf Granli, Høyre Grünerløkka
#10 Ivar på glattisen 01-04-2010 19:22
Ivar fra SV, som påberoper seg å være i hele folkets tjeneste (dvs de som enda har tro på SV), slår nå til alle kanter. Men jeg får ikke tak i det du skriver: har Byrådet fått til en betydelig økning i tjenesteproduks jon såvel som opprustning av byen? hvis ja må jo det være av det gode, og kanskje en viktig grunn til at storparten av befolkningen er fornøyd med det borgerlige styret i Oslo. Hvis Ivar Johansen er så bekymret for at Byrådet må ut på lånemarkedet så burde han kaskje ta det opp med sine venner i den rødgrønne regjeringen som inndrar over 300 mill. fra Oslos skattebetalere og deler ut til hele landet. Betyr denne bekymringen for Byrådets lånefinansierin g at en AP/SV styrt hovedstad ville bety økte skatter og innførsel av eiendomsskatt til bekymring for de med lave inntekter og høye boomkostninger?

Kanskje skulle Ivar Johansen ta en tur til Trondheim for å se hvordan det går når sosialistene skal styre økonomiene i en storby. Nå ligger regningen på bordet etter mange år uten kontroll på utgiftene, med smertefulle nedskjæringer i tjenestetilbude t til de som trenger det mest.

Ulf Granli, Høyre Grünerløkka
#11 Ivar J 01-04-2010 21:11
Til Ulf: En parallell: så hvis du lever på MasterCard-kred itt og pantsetter huset ditt langt over evne, så skal jeg ta det opp med naboen?
Jeg tror det er vel så viktig å snakke om dette innenfor husets fire vegger,- for meg betyr det Oslo kommune og Oslo bystyre.

H/Fr.P-byrådet er mer bekymret for dette enn det partikollegaen på Grünerløkka:

"I løpet av kommende økonomiplanperi ode forutsettes det at gjeldsgraden vil stige med 39 % - poeng, til en gjeldsgrad på 93 % ved utgangen av 2013. Veksten er på nesten 10 % - poeng årlig, noe som innebærer at kommunens gjeld forventes å øke med nesten 3 mrd. årlig i kommende økonomiplanperi ode."

"Økningen i gjeldsgrad medfører stadig økende finanskostnader for kommunen, men også at kommunen vil bli betydelig mer risikoutsatt i forhold til endringer i rentenivå. På dette området er det en tilleggsrisiko ved at den langsiktige renten på 4,75 %, som er forutsatt i budsjettet, historisk sett er
5 på et lavt nivå. Med en samlet gjeld på ca. 33 mrd., som er det som forventes ved utgangen av kommende økonomiplanperi ode,vil 1 % i endret rentebelastning utgjøre 330 mill. årlig."

Til Trondheim: lærdommen fra Trondheim er akkurat den samme som Oslo; Det daværende borgerlige bystyreflertall et i Trondheim solgte det særs lønnsomme lokale e-verket. Det har de som kom etterpå smertelig måttet erfare var særs uklokt, for avkastningen av pengeplassering en har vært svært lav. Og det nye rødgrønne flertallet har disponert betydelig mindre penger til viktige velferdsoppgave r.

Heldigvis klarte bystyreflertall et i Oslo tilsvarende å hindre at H/Fr.P fikk flertall for å selge kommunens Hafslund-aksjer . Konsekvensen har blitt at H/F-byrådet har kunnet disponere en milliard kroner mer til viktige velferdsoppgave r. Høyre kan prise seg lykkelig på at bystyret satte foten ned for uklok politikk.
#12 Ivar på glattisen II 03-04-2010 15:08
Ivar turer videre i kjent stil; spørsmålet var: hva ville SV gjort anderledes for å gi Oslos borgere den samme velferden som Høyre byrådet leverer? Hvor høyt skattetrykk måtte til, og hvor stor ville eiendomsskatten bli?

Høyre har tatt over en by med mange nedlitte bygninger og for å få våre skoler og andre offentlige bygninger tilbake i helsemessig forsvarlig stand har det vært, og er nødvendig og selge unna eiendommer med aktiviteter som kommunen ikke nødvendigvis bør drive. Ved privat drift av Hafslund ville selvsagt operatørene måtte betale skatt til Oslo kommune og i tillegg utøve profesjonelt eierskap. Det er et momoent som ikke preger statelig og kommunal drift av kommersielle selskaper. Bare se på NSB Ivar; det kommer daglig inn meldinger om forsømmelse av vedllikehold og drift. Men dere fortsetter å bable om nye investeringer av nye supertog osv.
Hvorfor ikke slippe private til slik at vi får NSB på skinnene, bokstavlig talt.

Ulf Granli, Høyre Grünerløkka
#13 Ivar J 03-04-2010 15:32
Ulf skriver: "Høyre har tatt over en by med mange nedlitte bygninger og for å få våre skoler og andre offentlige bygninger tilbake i helsemessig forsvarlig stand har det vært, og er nødvendig og selge unna eiendommer med aktiviteter som kommunen ikke nødvendigvis bør drive."

Hva slags historieskrivni ng er dette? Tatt over fra hvem? Høyre har styrt denne byen i 30 av de 35 siste årene, siden 1975.

Hafslund: Hafslund betaler selvsagt skatt til stat og kommune i dag også, uavhengig av eierskap. Milliardutbytte t Oslos skattebetalere har nytt godt av har kommet i tillegg.

Og så ble UG taus om Trondheim, etter at han ikke likte fakta.
#14 Ivar på glattisen III 06-04-2010 18:31
Jeg tar gjerne den om Trondheim; der har man i dag har måtte foreta dramatiske nedskjæringer etter at utgiftene gjennom mange år har vært ut av kontroll. Sosialistene i Trondheim har brukt penger de ikke har og i dag må befolkningen svi for dette ved dårligere tjenester da gjerne de som trenger det mest.

Når det gjelder Oslo så vet Ivar Johansen godt at vi snakker om et tidsperspektiv som er noe lenger ennn 35 år, Ivar Johansen later også som om at Byrådet har flertall i Bystyret. Det har de ikke og har i noen tilfeller måtte bøye seg for Bystyreflertall et. Hva er den rødgrønne regjeringens unnskyldning?

Ivar Johansen svarer ikke gjerne på mine utfordringer omkring NSB som gjennom denne vinteren har mistet all tillit i befolkningen. Dette affiserer ikke SV, neida de vil bygge mer jernbane som angivelig skal gå raskere (!). Raskere enn timesvis med venting i kulden som de mange har oppleved gjennom denne vinteren.

Ivar Johansen liker heller ikke å snakke om sykehuskøene som har blitt betydelig lenger under den rødgrønne regjering og heller ikke nedleggelsen av Aker sykehus. Dette kan da ikke være hyggelig lesning for SV på Oslo benken. Det er dine venner i regjeringen som fratar Oslo folk dette tilbudet og det er slikt befolkningen er opptatt av.

Jeg kan også kommentere Hafslund. Vi i Høyre har generelt ikke tro på statelig eierskap i alle sammenhenger, vi mener at folk for gjøre det de kan; politikerne får stelle med politikk og næringslivsfolk bør gjøre det de kan, nemlig best mulig forretningsmess ig forvaltning.

Ulf Granli, Høyre
#15 Ivar J 06-04-2010 22:40
Ulf: Jeg merker meg at du fortsatt ikke engang har forsøkt å svare meg på det som var min utfordring til deg på toppen av denne siden. Men intet svar, er også et svar.

I stedet kommer du stadig med noe sidespor.

Trondheim: Når jeg sier at hovedårsaken til at Trondheim er ute å kjøre økonomisk er at de daværende borgerlige bystyreflertall et solgte e-verket, og plasserte pengene på Børsen. Og finanskrisen ga naturlig nok ingen god avkastning. Da er ditt svar: sosialistene har måttet foreta nedskjæring i tjenestetilbude t. Selvsagt: når dine partifeller spilte bort verdiene på Børsen blir andre sittende med regninga.

Til NSB: tror jeg velger å svare deg med utdrag fra en Bergens Tidende-artikke l, som viser til at NSB rent nok er eid av Staten, men ellers drives etter NPM-prinsipper: "For lenge siden var NSB et statlig jernbaneselskap drevet av folk som kunne litt om tog. Så ble NSB et konsern, og splittet opp i en lang rekke underselskaper som konkurrere og selge tjenester til hverandre i et sammensurium av fiktiv verdiskapning. Å få tog til å gå presist fra A til B, eller å selge billetter, ble underordnet.

NSB sine eiendommer ble utspaltet i selskapet Rom. Det driver ut fra rene markedsprinsipp er. Dermed har ikke NSB råd til å leie sine egne lokaler - av seg selv. Videre utbygging av jernbanedrift ved Oslo Sentralstasjon er heller ikke aktuelt, siden arealene er solgt til private interesser. Men hei! hvor Rom Eiendom fremstår som en lønnsom bedrift."

Når Ulf slenger fra seg påstander som "Høyre har tatt over en by med mange nedlitte bygninger og for å få våre skoler og andre offentlige bygninger tilbake i helsemessig forsvarlig stand har det vært, og er nødvendig og selge unna eiendommer med aktiviteter som kommunen ikke nødvendigvis bør drive."

så spør jeg HVEM de har overtatt en kommune i forfall fra? Og svaret gir jeg: de har overtatt kommunen fra Høyre selv. Det er en Høyre-styrt kommune i 30 år som er stått for det forfallet, i så fall.
#16 Ivar på glattisen IV 20-04-2010 17:11
Hvis Trondheim Kommunes investeringer har dunstet bort på børsen, hvordan kan SVs tidlgere finansminister Halvorsens børsspekulasjon er ha båret frukter?
Jeg tror også folk har merket seg den stadig økende antall ansatte i kretsen omkring den rødgrønne regjeringen. Byråkratiet har eksplodert under den nåværende regjering uten at befolkningen opplever dette som økt kvalitet på offentlige tjenester.

Hvis NSB ikke fungerer etter intensjonene burde det være en smal sak for den sittende regjering som sitter med flertall i Stortinget å endre dette til noe som svarer til Ivars løsninger.

Til dette med forfall; Høyre har ikke rent flertall i Oslos bystyre og må forholde seg til dette flertallet - og igjen - hva er den rødgrønne regjerings unnskyldning. De har jo flertall på Stortinget. Sannheten er at landets rødgrønne regjering har gått tom for enenrgi og visjoner.

De er i konflikt med befolkningen i mange viktig anliggende som: nedleggelse av sykehus, nedslitt jernbane, nedslitte veier, Europas dårligste skole og uten visjoner i miljøpolitikken . Det er nesten så man synes synd på dem, men det er mer synd på landet.

Ulf Granli, Høyre
#17 Ivar J 20-04-2010 23:09
Ulf:"Hvis Trondheim Kommunes investeringer har dunstet bort på børsen, hvordan kan SVs tidlgere finansminister Halvorsens børsspekulasjon er ha båret frukter?"

Kan det være at det daværende borgerlige bystyreflertall i Trondheim er dårligere til å plassere penger enn daværende finansminister Kristin Halvorsen?

Ellers slenger du friskt om deg med påstander, som "byråkratiet har eksplodert under den nåværende regjering". Interessant. Jeg har ikke sett noen tall på dette. Kan du legge fram konkrete tall, og gjerne sammenligne med tall for H/Fr.P-styrte Oslo for samme periode?
#18 Ivar på glattisen V 22-04-2010 21:22
Men Ivar da, hvis trøndernes investeringer på børs medførte tap som følge av finanskrisen så er jo det sammenfallende med den skjebne som oljefondet led under SV statsråd Kristin Halvorsen. Men finanskrisen er over - både for oljefondet og for trønderne. Pengene yngler igjen og da kan men ikke i det ene øyeblikk si at trønderne har skuslet bort inntektene fra salget av e-verket men rose den rødgrønne regjering i neste øyeblikk for å forvalte vår fellesformue godt ved spekulasjoner på den samme børsen.

Det er du som kom drassende med at det var de borgerlige som solgte e-verket og tapte pengene på børs. Jeg er fornøyd med at SV statsråder fører god gammeldags Høyrepolitikk, men for folk flest fremstår SV som et parti som protesterer for all verden, men ja takk, vi blie med på ferden.SV har i mange år proklamert sin misnøye med kapitalismen, det må da være forsmedelig å levere det samme produktet som Høyre faktisk vedkjenner seg, nemlig at kapitalismen har sine mangler, men det er ingen som har kommet opp med noe bedre.

Festelig at du vil sammenlilng Oslo Byrådet med regjeringen, men det økende antall byråkrater i regjeringskvart alet har da media kommentert regelmessig.

Du forlanger svar fra meg, men unnlater behendig å svare på hvor det ble at vannet i bassengene, maten i skolene, utbygging av jernbanen, investeringene i miljø og den eldrepolitikk som skulle skinne. Vi ser nedleggelser av sykehus, vi ser en jernbane som er fallferdig, vi ser at våre barn har de dårligste resultater på skolen i hele Europa.

SV raser på meningsmålingen e etter at de startet den selvutslettende ferden i regjering sammen med Arbeiderpartiet , kanskje ikke så rart siden det stadig blir vanskeligere å få øye på hvorfor det i det hele tatt er noe som heter SV.

Ulf Granli, Høyre
#19 Ivar J 22-04-2010 22:18
da konstaterer jeg igjen at du etter 3 måneder har produsert masser av ord, men ikke lagt på bordet så mye som en millimeter av dokumentasjon eller underbygging av det jeg utfordret deg på i begynnelsen av denne tråden.

jeg forventer faktisk at du kan underbygge de påstander du kom med her på nettsidene 4. januar, men skjønner at dokumentasjon ikke finnes, og at du i stedet vil snakke om alt annet.
#20 Ivar på glattisen VI 01-05-2010 20:04
takk det samme; hvor er bassengvannet, hvor er skolematen og hvor er satsningen på kollektivtrafikk?

det er ikke bare jeg som har mistet troen på SV, de er i ferd med å lide samme skjebne som Venstre - og takk for det!

kom igjen Ivar; gi oss en forklaring på hvorfor SV har sviktet sine velgere og alle andre, du må gjerne være kritisk til meg, men jeg har ikke tilnærmet den samme muligheten som dere som sitter i regjering. Hva jeg mener er ikke like viktig som hva SV faktisk ikke evner tiltross for plass ved kongens bord.

Ulf Granli, Høyre

You have no rights to post comments