Offentlig styring

Norge overadministrert. Men hva med Oslo?

Norge overadministrert. Men hva med Oslo?"De fleste politikere er enige i at Norge er overadministrert", skriver Erling Lae i en kommentarartikkel i Morgenbladet.

Ja, jeg er helt sikker på at Oslo kommune også er overadministrert i den for stand at vi kunne skapt en bedre kommune ved å avbyråkatisere. Derfor fremmet jeg et forslag til Oslo bystyre om nettopp det: "I løpet av 2009 startes et prosjekt hvor 5 utvalgte virksomheter foretar en totalgjennomgang av sin virksomhet med sikte på mulig avbyråkratisering, forenkling og avklaring på hvorvidt virksomheten kan jobbe smartere.  De ansatte skal involveres som idebærere og gjennom partssamarbeidet bli medspillere i forhold til planlegging, gjennomføring og vurdering av endringene."

Sikkert med bl.a. byrådsleder Erling Laes velsignelse var dette avbyråkratiserings-forslaget for vanskelig for bystyrets borgerlige bystyreflertall å si ja til. Men så kan den tidligere byrådslederen i media skrive at "de fleste politikere er enige i at Norge er overadministrert." Det er handling som teller, sier nå jeg.

Les mitt forslag
Les bystyrebehandlingen
Les Erling Lae

Kommentarer   

#1 Knut Oderud 05-04-2010 14:22
Det ble altså opprettet et nytt byråkrati sammensatt av byråkrater som skulle kartlegge egne virksomheter for mulig å avbyråkratisere seg selv? -Snakk om å sette bukken til havresekken:-)
#2 Ivar J 05-04-2010 14:24
Knut: jeg tror ikke du har lest det jeg skriver.

forslaget var basert på den enkle teori om at den som har skoen på vet best hvor den trykker.

mao: ansatte på et sykehjem, barnehage, sosialkontor osv setter seg ned sammen og spør: er det byråkratiske rutiner vi har her som er unødvendige? kan beslutninger flyttes nedover i systemet, og fattes nærmere beboerne? er det rapporter som skrives som er helt unødvendige? kan møter o.l. gjøres mer effektive? kan turnusordninger endres?i det hele tatt: kan vi jobbe smartere?

jeg tror faktisk sykepleieren oig hjelpepleieren på egen arbeidsplass har bedre forutsetninger for å skape bedre og mindre byråkratiske tjenester enn rådyre eksterne konsulenter fra firma Lurifax AS.
#3 Hermann Hanssen 05-04-2010 14:25
Asbjørn Wahl er en av de som har jobbet mest med denne problemstilling en:
www.velferdsstaten.no/

Skal prøve meg på en kort beskrivelse av New Public Management, NPM, som er oppskrifta offentlig sektor i Norge organiseres etter nå, og som NAV og den såkalte NAVreformen er en del av, samt noen av konsekvensene. Dette for de som ikke har fått tid og anledning til å sette seg inn i hva dette innebærer.

Innafor en slik modell skal kommunikasjonen gå en vei. Politikerne skal per definisjon gjennom vedtak ut fra veiing og måling gi "incitement" som effektivt skal "implementeres" i tjenestene. Dette skal presumtivt gi en mer effektiv og bedre offentlig sektor. Dette innførte Gudmund Hærnes og AP med høyrepartiene som støttespillere, og med SV på slep. Gudmund Hernes sa sågar at profesjon er et hinder for omstilling, og ga dermed klare signaler om at faglige diskusjoner ikke var ønskelig. Forvaltinga avdemokratisere s per definisjon.
Skulle ønske demokratiske spilleregler igjen ble innført i forvaltninga, men vi befinner oss desverre i en situasjon der ingen opposisjon mot markedstilpasni ng, fragmentering av offentilig sektor, og NMP-tenking.
Innafor et slikt regime skal per definisjon de som har skoene styres ovenfra etter mål, gjerne definert av Lurifax.
En må tilbake til foraltningsmode llen om en håper demokrati i forvaltninga.

Først innfører en "diktatur" i forvaltninga; les New Public Management. Så undres en over resultatene når de blir som forventet :sad:( Jeg kjenner mange dyktige fagfolk som kun går og venter på å bli 62 :sad:(
#4 Eric Wilting 05-04-2010 14:42
Overadministrer t, men også en unødvendig mengde av regler/ lover, og rettningslinjer mm. I tillegg bør det tillegges større personlig enkeltansvar hos den enkelte "saksbehandler" , og avdelings"ansva rlig" i alle 3 ulike forvaltningsniv å! Personbeskattni ngen kan med fordel erstattes av en renere forbrukserstatn ing, i samarbeid med våre viktigste handelspartnere . Borgerlønn, vil erstatte en tungrodd sosialtjeneste. Norges lover bør revideres, og "vaskes". Flere konflikter inner rettsvesen bør løses med forenklede forelegg. En rekke "lovovertredels er" kan antagelig med fordel avkriminalisere s.
#5 Øyvind Michelsen 05-04-2010 18:52
Det viser seg at når kommunen driver egenproduksjon med egne ansatte så er det en del administrasjon som er overflødig, men som relaterer seg til politiske vedtak i Storting eller Bystyre. Derimot når produksjonen settes bort og deles opp blir det vel så mye administrasjon i kjøps- og salgsprossessen og mange oppgaver faller utenom fordi kjøpsavtalene er for firkantet og for detaljerte. Dessuten ønsker ikke de som har en god avtale med kommunen om å levere ett eller annet å levere et gramm eller en milimeter mer enn det som er avtalt og hvis avtalen er for god for fimaet fordi kommunen var for dårlig til å kjøpe så holder firmaet kjeft og får godt betalt for lite.
Problemet med privatiseringen er at kommunen som avtalepartner er for dårlig til å spesisifere mengde og pris.
Feks ved drift av pc-er så viser det seg at å få 500 kr. pr. år for drift av en pc som man stort sett ikke gjør annet med enn å tanke opp på nytt med samme innhold som gikk i stykker er en super-deal for ethvert IT-firma. Av tusen pc-er så er det i praksis knapt et titalls som får maskinvarefeil og er dette i garantitiden er det jo ikke drifters ansvar, men leverandør. Jeg påtar meg herved å drifte alle kommunens pc-er for 500 kr. pr stk og jeg garanterer at jeg kommer til å tjene flere titalls millioner første året og kommunen kommer til å tape samme beløp.
Jeg starter opp i morgen den dag!
#6 brumlebass 05-04-2010 22:23
LEAN-filosofien som i alle fall private foretak kaster seg over i disse dager postulerer at produktivitetsf orbedringer skal skje nedenfra - de som utfører oppgaven vet best hvordan oppgaven kan gjøres både raskere og bedre. Små bekker og så videre. Dette som et alternativ til store, tunge, dyre toppstyrte - gjerne konsulentforesl åtte - silver-bullet omorganiseringsprosjekter.

Det som ligger fast er de lover og regler som danner basisen for virksomheten - effektivisering og bedre organisering av arbeidet innenfor disse rammene kan, naturligvis, like gjerne forekomme uansett om foretaket er offentlig eller privat.

Naturligvis er det ingen grunn til at det skal være enklere å gjennomføre effektivserings tiltak i et privat foretak enn et offentlig. Dette handler som Johansen skriver om ansvar, prioritering, ledelse og gjennomføringskraft.

Ord teller mindre enn handling.
#7 Haakon 06-04-2010 00:37
Betyr det at du innrømmer overadministras jon i det offentlige ?
#8 Bjørn Hansen 06-04-2010 07:15
Overadministrer ingen er det største tullet og myten som har maktet å feste seg og som libralistene stadig maser på for å svekke demokratiet. Tyskland bruker 30% mer mannetimer på de samme administrative oppgavene som vi gjør. Kunnskapløshete n råder. Selv multinasjonales elskaper bruker mellom 20 og 30% mer mannetimer på de samme oppgavene i hjemlandet som det de bruker i Norge. Nå må Lae og andre slutte å forrette om saker de ikke har greie på.

Helsevesenet er en god indikator. Her bruker USA 19% av bruttonasjonalp roduktet på helsetiltak og får mindre ut av det enn vi som bruker 9% og resten av Europa et snitt på 8%. Det er ca 7000 ansatte i skattevesenet vårt og man kan si det slik aldri har så få tatt inn så mye fra så mange. Hva er er egentlig benchmark på den effektiviteten Lae snakker om? For å si det på godt bergensk "drit og dra". Lae har jo nå fått embede som fylkesmann, forstand har han ikke fått.
#9 Haakon 06-04-2010 16:47
Kunnskapsløshet en råder, ja.
Ta helsevesenet som du sier. For det første bidrar USA til forskning medisinsk. Ingen andre land har forsket frem så mange medisiner og behandlingsmeto der som USA. Og dette sammenligner du med Norge ?

Se på fler land enn ditt kjære USA. Finnland for eksempel. Undersøkelser viser der at sykepleiere er mer enn 20% mer effektive enn de norske. De finske legene også. Hvorfor ? Jo - fordi de jobber som sykepleiere og leger. De blir ikke pålagt alt mulig arbeid.
Vet du hvor mye tid som går med bare til å lete frem hjertestartere, papirer, pasienter ? Det er løsninger der ute, men slikt bruker vi selvfølgelig ikke i dette landet. Det kunne jo ha ført til behov for mindre penger!

Se på hvordan man bygger jernbane. Det har nylig kommet frem at man kan bygge raskere og billigere om man finansierer på en annen måte. Dette er ikke ønskelig av de rødgrønne.

Se på det Lundteigen tok opp med å endre bokføringsmetod en i staten fra kontantprinsipp et til avskrivningssys temet. Vet du noe om hva han snakker om ? Jeg ville satt meg litt inn i det. Det er veldig interessant og det er her de store pengene å spare ligger!
#10 Anna Oddveig Hamre 07-04-2010 09:42
hei Knut, størsteparten av tiden i helsevesenet går med til å gardere seg mot eventuelle søksmål eller rapportere til departementene. Iplos osv. Faktum er at det bør gå ut en offentlig advarsel til dagens ungdom. Ikke ta utdanning i helsevesenretni ng for da blir du ikke en lykkelig arbeidstaker, du blir overstyrt og understyrt, jobber turnus påske, jul, 17 mai osv og lønnslippen vil alltid minne deg på at du ikke gjør en verdsatt jobb. Sånn har vi det i helsevesenet. Og vet du hva, det blir verre og verre for hvert år som går
#11 Hermann Hanssen 07-04-2010 11:40
Anna Hamre beskriver situasjonen veldig bra, og det hele henger sammen med innføringa av NMP i det meste av offentlig sektor. Direkte eller indirekte har det at man forlot forvaltningsmod ellen til fordel for forretningsmode llen med ratifiseringa av GATS-avtalen (handel med tjenester) å gjøre.
Det verste synes jeg er at det ikke har vært noen synlig opposisjon mot dette. SV har for eksempel vært med på dette, som når for eksempel Bård Vegard Solhjell ønsket å implementere PALS (pizzapedagogik ken) i skolen. Kirstin følger opp i samme spor, uten antydning til kritikk av selve systemet. Jeg har tatt dette oppå med SV-ere, men det virker som de er styrt fra regjeringsgruppa.
Jeg brukte tid på å snakke med toneangivende folk innafor Rødt, blant annet Dahle om å gjøre kampen mot NMP til en hovedsak under forrige valgkamp, men det var som å prate for døve ører. De virket å være mest opptatt av muffere, palestinere og mot OL, og så seg vel ikke i stand til å prioritere slike bagateller selv om de som Dahle sa, var enige i mye av kritikken. Hva de var uenige av denne kritikken sa han ingeting om, men det virket som standardsvar på meg da :sad:( Personlig mener og tror jeg vi er vitne til at de Rødgrønne er i ferd med å fragmentere- og bryte ned, pulverisere og ødelegge offentlig sektor mens opposisjonen på venstresida gisper etter luft :sad:(

You have no rights to post comments