Offentlig styring

Internett-valg: Fortsatt hemmelige valg?

Internett-valg: Fortsatt hemmelige valg?"Regjeringen vil la oss stemme fra pc-en. Det undergraver prinsippet om hemmelig valg," skrev avgåtte Høyre-byrådsleder Erling Lae i Morgenbladet forleden. Og på Facebook-gruppa "for oss som mener at hemmelige valg er grunnleggende i et velfungerende demokrati" ser jeg at også Høyres byråd Bård Folke Fredriksen støtter dette.

Dette er veldig bra. "-Jeg er for å ha elektronisk stemmegivning i valglokalet og ved forhåndsstemmegivning på institusjoner, skoler og lignende der det fysisk er valgfunksjonærer tilstede, men ikke på det som i saken omtales som ”ukontrollerte omgivelser", sa jeg bl.a. da bystyret 11. november drøftet hvorvidt Oslo skulle søke om deltakelse i forsøk med elektronisk stemmegivning ved valget i 2011."

Det blir jo litt rart når Erling Lae skriver at "uten særlig offentlig debatt har regjeringen besluttet at elektronisk stemmegivning fra hjemme-pc-en skal skje i ti kommuner og én bydel i Oslo ved valget i 2011." Dette er ikke noen Regjeringen har dyttet på Oslo. Et flertall i Oslo bystyre har aktivt søkt om å få være med på dette. Kun 9 representanter stemte i mot: Jeg inntok et annet standpunkt en SVs gruppe, og stemte sammen med Venstre og Rødt imot et slikt forsøk.

Dersom Erling Lae og Bård Folke Fredriksen hadde fremført sitt syn i den offentlige debatt før bystyret vedtok å søke om å delta i et forsøk som "undergraver prinsippet om hemmelig valg" kunne kanskje resultatet blitt et annet.

Les Erling Lae
Les mitt innlegg i bystyret

Kommentarer   

#1 Per-Trygve Hoff 08-04-2010 18:45
Bystyrets flertall stemte for at Oslo skulle delta i regjeringens prøveordning, for med større tyngde å kunne delta i den senere debatten om prøveordningen bør bli permanent.

Hadde vi sagt nei til å delta i prøveordningen, hadde den blitt gjennomført uten Oslo.

Flertallet håper med dette på at regjeringen vil lytte til Oslo når prøveordningen evalueres.

Det er ingen hemmelighet at mange i H har mange prinsipielle betenkligheter med ordningen. Prøveordningen vil vise om vi har rett.
#2 Ivar J 08-04-2010 18:54
Per-Trygve: Jaha. Er ikke dette en noe søkt argumentasjon?

La meg da overføre denne argumentasjonen til en annen sak: Regjeringen har tatt initiativ til at det ved kommende kommunevalg skal være forsøk i enkelte kommuner med stemmerett til 16-åringer. SV foreslo at Oslo skulle delta i noen bydeler. Noen bydeler hadde endog søkt om å få delta i forsøket.

Bystyreflertallet (inklusive Høyre, Fremskrittspart iet og Arbeiderpartiet ) sa nei. Kan du overføre argumentasjonen din til den saken og den motsatte stemmegivningen . Den blir vel da omtrent sånn:

Bystyrets flertall stemte nei til at Oslo skulle delta i regjeringens prøveordning med stemmerett for 16-åringer, da Oslo ikke ønsker/har behov for med tyngde å kunne delta i den senere debatten om prøveordningen bør bli permanent.

Flertallet ser ikke behov for at regjeringen skal lytte til Oslo når prøveordningen evalueres.
#3 Øyvind Michelsen 08-04-2010 18:56
Husker med gru stemmegivningen ca. 1993. Jeg hadde da som nå lang erfaring med datasystemer og hadde i 1990 lagt opp elektronisk arkiv i den første etaten i kommunen med slikt. Da valget skulle avholdes spurte jeg lederen for dette i kommunen om hva man skulle gjøre dersom valgsystemet kollapset. Da svarte topplederen i kommunen meg bryskt: Systemene kollapser ikke. Så på valgdagen kollapset systemene og man hadde ikke papriversjonen av mantallet i valglokalene og kommunen måtte kalle inn 100 taxier og få disse ut fort som svint. Det året holdt hele valget i Oslo på å bli underkjent, men det ble godkjent under tvil. Så jeg håper at kommunen nå har alternative systemer klare dersom eletronikken kollapser.
#4 Øyvind Michelsen 08-04-2010 18:57
Noe av usikkerheten er tilstanden på pc-ene hjemme. Jeg synes kommunen skulle delta, men man må altså forsikre seg om at det ikke er mulig å jukse og man må forsikre seg om at systemene holder stand på valgdagen eller når det skal brukes. PC-er hjemme har jo ingen utenforstående kontroll på så viktige sikkerhetsmekan ismer må være på plass i systemene.

Problemet når offentlig sektor skal kjøpe og bruke teknologi er at innkjøperne eller de som anskaffer systemene har ikke god nok greie på hva de skal kjøpe og hvordan uhildet kontroll av det man anskaffer kan utføres. En ting er sikkert at uavhengige fagkyndige (altså ikke selger av systemet) må gå igjennom valgsystemet FØR anskaffelse og FØR kjøp og vurdere om det holder mål. Her svikter det gang på gang på gang i offentlig sektor.
#5 Helene Holand 08-04-2010 19:26
Har noen av de som uttaler seg så setrkt i mot dette forsøket satt seg inn i kravspesifikasj oner på tekniske løsninger, muligheter for å stemme flere ganger dergfom man endrer mening eller føler seg utsatt for press? Jeg anbefaler at dere leser mer om forsøket på www.valg.no e-valg kommer spørsmålet er bare når og i hvilken form. Det er fortsatt mulig å være med å påvirke prosessen. På meg virker det mer konstruktivt enn å løpe etter og kritisere.
#6 Ivar J 08-04-2010 19:32
Helene: Det er slett ikke datatekniske ting som gjør at jeg sier nei. Men hjemme i heimen er det ingen som sikre at hver person avgir sin individuelle stemme, og at det ikke er "sjefen" i husstanden som stemmer på vegne av alle. Som stemmestyrelede r i Oslo gjennom mange valg har jeg erfaring for at vi svært mange ganger i løpet av dagen måtte avvise nettopp disse "sjefene" fra å gå helt inn i stemmeavlukket sammen med det andre husstandsmedlem met. Han (som oftest en han) skulle ha full kontroll på øvrige husstandsmedlem mers stemmegivning.
#7 Helene Holand 08-04-2010 19:52
Jeg er klar over at den bekymringen som er tatt opp her er direkte påvirkning av den som skal stemme, den muligheten har man i dag også. De som vil stemme via internett hjemme (dersom det åpnes for dette) vil på en helt annen måte enn i dag ha mulighet til å stemme på nytt når de er alene,eller gå til stemme lokalet på valgdagen, da vil tidligere stemme(r) bli underkjent. Jeg er sikker på at de som jobber med og de som ønsker å prøve ut ordningen er positiv til alle innspill som kan forbedre sikkerheten. Mitt håp er at flere unge blir interessert i politikk og ønsker å bruke stemmeretten når de får muligheten til å stemme via nettet.
#8 Øyvind Randers-Pehrson 08-04-2010 21:18
Jeg er ikke i tvil om at jeg er imot elektronisk stemmegiving på alt som angår viktige samfunnsområder . En slik praksis vil uvegerlig åpne for så mange nye elektroniske systemer og nivåer med tilgang til de gjeldene data at vi aldri igjen vil kunne være sikre på hva som egentlig har foregått. For ikke å snakke om hvor mye ressurser det vil suge ut av kommune sektoren å sikre, vedlikeholde, kontrollere, og administrere et slikt system om det skal kunne anses som trygt.

Som valgene i USA har vist for de som ikke er kjent med det, så vil elektroniske valg _aldri_ kunne bli sikre. Dette ble slått fast av flere eksperter på datasikkerhet i amerikanske rettssaler.

Jeg mener det skal være minst tre dokumentarer fritt tilgjengelig online som omhandler det elektroniske stemme fusket i USA bare i 2004, samt opptil et dusin eller fler intervjuer og opptak fra selve rettshøringene i USA på YouTube og andre steder om dette skulle være uklart på noe vis.
#9 Øyvind Michelsen 08-04-2010 22:21
Stem gjerne elektronisk, men sørg for at det MÅ skje i valglokalene på kommunens datamaskin da vel!! Så går vi alle inn i stemmeavlukke og trykker på en knapp og så er det hele over.
#10 Kirsten Hasvoll 08-04-2010 22:22
Merkelig, Ivar, at du ikke ser det positive i dette relativt begrensede forsøket. Tenk på alle som nå får bedre muligheter (og lyst) til å stemme, som pr. i dag enten ikke gidder eller ikke kan. Er ikke det viktig å prøve ut modelller for dette? Hvis ikke vi har forsøk får vi jo heller aldri vite om dette er lurt. Det er kun 13 kommuner som skal prøve ut muligheten for elektronisk stemmegiving - paralellt med at de skal gjennomføre et tradisjonelt valg. Det blir altså ingen plikt for folk til å stemme elektronisk, de kan fortsatt forhåndsstemme som før, eller møte opp i valglokalet. Slik det nå legges opp til, vil de som stemmer hjemmefra kunne stemme om igjen hvis de ombestemmer seg, eller mener de har gjort noe dumt. Hva er dere så redde for? At ungdommen skal få lyst til å avgi stemme? At funksjonshemmed e og folk i utlandet skal få det litt enklere?
#11 Lasse G. Dahl 09-04-2010 06:53
Det eneste man trenger for å være mot Internett-stemm egiving, er sunn fornuft: lassedahl.com/.../...

... og innlegget er fra 2005!
#12 Øyvind Randers-Pehrson 09-04-2010 10:42
Takk! Og du har selvsagt helt og fullstendig rett. Det der er virkelig det eneste argumentet som trengs. punktum finale.

Men for de som fortsatt tror det er kjekt og helt greit med en masse flotte blanke dataskjermer og elektroniske maskiner i stemmelokalene er det kanskje verdt å nevne resten likevel..
#13 Øyvind Michelsen 09-04-2010 10:43
Vel de får ikke oppfylt valglovens bestemmelser ved å stemme hjemme. Valgloven krever at valg er hemmelige og det er kommunens funksjonærer i valglokalet som påser det. En masse innvandrerfamil ier prøvde å praktisere at eldste mannlige medlem i familien skulle bestemme hva resten av familien skulle stemme på. Dette ble nektet i alle valglokalene og innvandrerkvinn ene måtte gå inn i avlukket alene uten følge av mann eller bror. Det oppsto den del klabb og babb med dette fordi en del innvandrerkvinn er hevdet de ikke kunne lese og måtte ha med mannen sin for å finne frem til riktig stemmeseddel, mens i praksis var det mannens øsnke om å styre konas eller søsterens valg av parti som ofte var mannens brunn for å presse seg inn i avlukket sammen med kvinnen. Arbeiderpartiet som er det største innvandrerparti et kommer til å tjene på dette når kvinnene tvinges til å stemme på det mannen ønsker i hjemmets lune ro og uten det offentliges kontroll

You have no rights to post comments