Offentlig styring

Papirflytterne

PapirflytterneMitt inntrykk er at vi gjennom atskillige år har fått en mer byråkratisk og mindre smidig kommune, og hvor en relativt større del av stillinger og ressurser går til administrasjon og skrivebordsarbeid framfor tjeneste ute hos den enkelte hjelpetrengende. På at kommunens ansatte skal kommunisere og rapportere seg i mellom.

Jeg har vel knapt nok noen gang de siste årene sett at toppledelsen i Rådhuset har sagt til kommunens fagfolk: vi stoler på dere, og vi trenger ikke detaljerte rapporter. Eller: Vi dropper de nitidige søknadsbunkene for å fordele småpenger. Her har dere midlene, og de politiske føringene. Bruk de fornuftig, til innbyggernes beste. Fra nå av bruker vi noe mindre tid på papir-flytting.

Det er trist at Høyre og Fr.P-byrådet ikke ser behovet for å røske litt opp, ved avbyråkratisering- og forenkling, skriver jeg bl.a. i en artikkel i Dagsavisen i dag.

Papirflytterne…

Av Ivar Johansen, bystyremedlem (SV)

I fjor fremmet jeg dette forslaget i Oslo bystyre:"I løpet av 2009 startes et prosjekt hvor 5 utvalgte virksomheter foretar en totalgjennomgang av sin virksomhet med sikte på mulig avbyråkratisering, forenkling og avklaring på hvorvidt virksomheten kan jobbe smartere. De ansatte skal involveres som idebærere og gjennom partssamarbeidet bli medspillere i forhold til planlegging, gjennomføring og vurdering av endringene."

Men dette var for vanskelig for bystyrets borgerlige flertall. Forslaget ble oversendt Byrådet uten realitetsbehandling. Og når Byrådet nå rapporterer tilbake til bystyret er det bla, bla, bla. Ord uten innhold. Byrådet har "kontinuerlig fokus på effektivisering og modernisering", og ønsker intet avbyråkratiserings- og forenklingsprosjekt.

Jeg kjenner språkbruken; ”kontinuerlig fokus”, er i Fr.P-byrådenes språk: vi gjør som vi alltid har gjort.Og bakenforliggende er det naturligvis ideologi: sånt løser "markedet" gjennom anbud og konkurranseutsetting. Eller som Fr.P-byråd Sylvi Listhaug vil si: kommunalt ansatte skjerper seg ved konkurranseutsetting.

Mitt inntrykk er at vi gjennom atskillige år har fått en mer byråkratisk og mindre smidig kommune, og hvor en relativt større del av stillinger og ressurser går til administrasjon og skrivebordsarbeid framfor tjeneste ute hos den enkelte hjelpetrengende. På at kommunens ansatte skal kommunisere og rapportere seg i mellom. Jeg har vel knapt nok noen gang de siste årene sett at toppledelsen i Rådhuset har sagt til kommunens fagfolk: vi stoler på dere, og vi trenger ikke detaljerte rapporter. Eller: Vi dropper de nitidige søknadsbunkene for å fordele småpenger. Her har dere midlene, og de politiske føringene. Bruk de fornuftig, til innbyggernes beste. Fra nå av bruker vi noe mindre tid på papir-flytting.

Det er trist at Høyre og Fr.P-byrådet ikke ser behovet for å røske litt opp, ved avbyråkratisering- og forenkling.

(Dagsavisen 20. mai 2010)

Kommentarer   

#1 Einar Lundemo 20-05-2010 08:23
Oslo rammes nok av Parkinsons lover. En ide kan være å starte med å flytte hver 10 tilsatt ut av kontorene i mest alle avdelinger og sette dem inn i første linje der det er naturlig å forvente de har kompetanse. Etter 2 år flytter man enda 10 % ut av kontorene.
#2 Einar Lundemo. 20-05-2010 08:36
Jeg hørte en gang på 90-tallet tidligere Rosenborgtrener Bjørn Hansen bruke uttrykket bindersflyttere . Oslo er som de fleste andre kommuner og organisasjoner rammet av Parkinsons lover.
Ivar Johansen: Jeg oppfordrer deg til å justere forslaget ditt. IKKE en komite. Start med å flytte hver tiende ut av alle kontorene og over til første linje i ALLE kommunens avdelinger. Helse og omsorg, skole, transport, anlegg etc. Mest sannsynlig må det skarpere lut til. Da flytter man 10 % også ett det andre året.
Fattern gjentok stadig: Da Vår Herre ønsket at intet skulle skje - satte han ned den første komite.
#3 Haakon 20-05-2010 11:30
Flertallet i Oslo er ikke H/FRP, så dette bør du kunne få gjennom om du mener AP H/FRP er for byråkrati, Ivar.

Sannheten er nok heller den at det kommer nye regler og direktiver sentralt fra som gjør at man må øke antall ansatte for å ta unna.

Ellers kommer slike som deg å kritiserer for ikke å følge reglene, vet du.
#4 Tore G. Bareksten 20-05-2010 13:11
Leste en artikkel i Dagsavisen før jul om et større forskningsarbei d som viste at jo større en helseinstitusjo n ble, jo større prosent av de ansatte/virksom heten drev med papirarbeid og møter framfor klienter. Dette stemmer godt med tidligere FAFO undersøkelser som viser at middelstore og mindre sykehus ofte er mer effektive enn de store.
Dette er selvsagt forskningen som ledelsen av helseforetakene gir blaffen i når de vil satse på størst mulig enheter.
På Blindern har man sett om det samme gjelder skoleverket. På noen institutter var det for 15 år siden 3 sekretærer og 15 forskere. Da hadde sekretærene tid til å renskrive saker for forskerne. I dag er det flere i administrasjone n enn det er forskere og forskerne må skrive selv.
#5 Haakon 20-05-2010 13:37
Det er ikke noen automatikk i at man må få mer papirarbeid på ansatte dersom størrelsen på enheten øker.
Men - det som ofte skjer er at man rasjonaliserer og ikke ser hele konsekvensen ut av det.

Se f.eks. på RødGrønn1 løfte om 10.000 flere hender som sykepleiere. De kom de - løftet ble holdt. Men, for å finansiere det måtte sekretærer få fyken. Og dermed ble det selvfølgelig mer papirarbeid på sykepleierne.
Men - hvilken rolle spiller det når politikerne kan smile og være stolte over å holde løftet sitt.....

Om du ser ut av landet ser du sykehus, skoler og andre institusjoner som er LANGT større enn de norske. Likevel er det ingen naturlov i at de da har enda mer papirarbeid pr ansatt der enn vi har i Norge.

Dette er drift og også fagforeningsret tigheter som styrer i Norge. Men, ikke noen naturlov.
#6 Ivar J 20-05-2010 14:00
Haakon skriver: "Se f.eks. på RødGrønn1 løfte om 10.000 flere hender som sykepleiere. De kom de - løftet ble holdt. Men, for å finansiere det måtte sekretærer få fyken. Og dermed ble det selvfølgelig mer papirarbeid på sykepleierne.
Men - hvilken rolle spiller det når politikerne kan smile og være stolte over å holde løftet sitt.....".

Interessant. Du har kanskje nærmere fakta? En sekretærstillin g? Eller mange hundre sekretærstillin ger? Hvor?
#7 Haakon 20-05-2010 14:08
Dette kommer fra samtaler med leger og sykepleiere.
Men - om det ikke holder for deg : Har papirbyrden på sykepleiere og leger økt eller minket de siste årene ?

Der ligger svaret ditt.
#8 Liv 20-05-2010 22:20
Ja, hurra for New Public Management! :-(

Med institusjonalis ert mistillit til både yrkesutøvere og brukerne av tjenestene, "indirekte styring" ved hjelp av økonomiske "incentiver" samt vanntette skott mellom administrasjon og politisk ledelse, er det egentlig et mirakel at det norske byråkratiet er så smidig ennå som det er! I f eks USA har de holdt på med dette lenger, og resultatene kan man se i all sin herlighet i bl a The Wire - Eller ved å snakke med amerikanere. Vi nordmen vet ikke hva byrakrati er, nesten, sammenliknet med hvordan det er de fleste andre steder i det (liberalistiske ) Vesten! En økonom(?) har nå skrevet bok om NPM, der han spår at hele samfunnet går i stå om noen år, fordi ingen produserer lenger, de bare skriver rapporter om det!
#9 Haakon 21-05-2010 12:17
Liv - i diskusjonsprogr ammet på NRK fra Litteraturhuset diskuterte de sykehus. Og det var folk fra det offentlige og private. De private sa at de ikke kunne drive som de offentlige. I de private sykehusene må en lege ta imot pasienter. Kun det. Ellers tjener de ikke nok til å klare seg. Da får de heller ha andre til papirarbeidet.

Underlig nok høres dette rimelig ut i mine ører. En lege skal lege. En pleier skal pleie. Og så får de som skal skrive skrive. Hvor tar jeg feil ?

I Italia har folk 3 dager de kan ta fri bare for å ta seg av saker mot det offentlige. Fordi det krever så mye tid.
At folk er verre enn oss betyr ikke at vi skal slutte å streve etter å bli bedre. Hva slags tanker er det ?

You have no rights to post comments