Offentlig styring

Byrådet:Ja til karanteregler, men ikke for oss

Byrådet:Ja til karanteregler, men ikke for ossByrådet har prisverdig lagt forslag for bystyret til "karanteneregler for politikere". Det er bra.

Men det er grunn til å undres når Byrådet vedrørende ikrafttredelse skriver: "Reglementet vil gjelde for politikere som tiltrådte sine stillinger etter bystyrets vedtak i denne saken med mindre politikeren selv velger å la seg omfatte av regelverket." Sagt, med rene ord: de sittende byråder kan selve velge om de skal omfattes av et karanteneregelverket.

Byrådet velges ikke av byens velgere eller av bystyret. Det blir sittende til de selv velger å gå av, eller får mistillitsforslag mot seg. Vi får tro det sittende byråd tvinges til å gå av som følge av kommunevalgresultatet neste høst. Men om det mot formodning blir sittende, mener altså Byrådet, under Stian Berger Røslands ledelse, at hans byråder kan vegre seg mot/forhindre at de blir omfattet av karentereglene i årevis framover.

Om Bjarne Håkon Hanssen hadde vært byråd i Oslo kunne han - om byrådsleder Røsland får det som han vil - altså gått rett fra byrådsjobb i Oslo til First House for å selge sin kunnskap til aktører som har kommersielle interesser i forhold til Oslo kommune. Sånn kan vi ikke ha det.

Les byrådets forslag

Kommentarer   

#1 Haakon 17-08-2010 12:25
Grunnloven sier at man ikke kan lage lover med tilbakevirkende kraft, skjønner du.
Ville du etterlevet Grunnloven om du satt ved makten, Ivar ?

Og - hvor lang karantene vil du gi deg selv når du kommer til makten ?
#2 Eirik Lae Solberg 17-08-2010 18:06
Dette er misvisende fremstilling av byrådets forslag. Det er riktignok et sentralt poeng at slike bestemmelser i prinsippet ikke kan gis tilbakevirkende kraft. Nåværende byråder og byrådssekretære r kan likevel bestemme seg for å bli underlagt de samme reglene så snart de er vedtatt. Og da er det ingen vei tilbake. Og det er akkurat byrådet sier de vil gjøre.

Du burde ta deg bryet med å sitere litt mer fra byrådssaken der det står: "De politikere som ikke omfattes av de nye bestemmelsene kanakseptere tilsvarende karantenevilkår som de fastsatte, og på den måten bli underlagt samme klausul om karantene og saksforbud. Byrådet vil legge til rette for at dette skjer."

Med andre ord, reglene vil bli gjort gjeldende også for sittende byråder og byrådssekretære r. Fremgangsmåten er helt i tråd med det som skjedde da Bondevik II-regjeringen innførte tilsvarende regler for regjeringsappar atet i 2004-05.

Det er forresten grunn til å merke seg at det er en borgerlig regjering og et borgerlig byråd som har foreslått slike regler og ingen utgått fra venstresiden.
#3 Ivar J 17-08-2010 23:01
Dette dreier seg ikke om "tilbakevirkend e kraft", men hva som skal/kan skje for bestemte byråder fram i tid, om et år, om 5 år eller 10 år.
Byrådet i Bergen så - logisk sett - ingen grunn til at de selv skulle bestemme om at regelve5rk skulle gjelde for dem.

Bra at byrådene uavhengig av dette skjønner at karanteneregler også må gjelde for de sittende byråd.
#4 Haakon 18-08-2010 11:59
Selvfølgelig er det tilbakevirkende!
Min arbeidsgiver kan ikke komme til meg å kreve nye arbeidsbetingel ser etter at jeg har signert avtalen! Dere som er på LOs politiske side må jo vite dette!

Det som kan skje er at min arbeidsgiver kommer til meg med forslag til ny kontrakt, som innebærer karantene, og så er det opp til meg om jeg vil signere den eller fortsette som før.

Om jeg ønsker karantene så velger jeg det altså selv. Om jeg slutter og det kommer en ny er det logisk at arbeidsgiver da tar med karantene i utgangspunktet.

Slik som her.

Nå viser det seg at byrådet aksepterer disse nye vilkårene og innfører karantene.

Noe som igjen viser at Ivar tar opp saker og suttrer ensidig mot byrådet - denne gang uten å snev av en sak.

You have no rights to post comments