Offentlig styring

Mistillitsforslag mot byråd Listhaug onsdag

Mistillitsforslag mot byråd Listhaug onsdag"Byråd Sylvi Listhaug har ikke bystyrets tillit." Onsdag skal Oslo bystyre stemme over dette forslaget, framsatt av Ap, SV og Rødt, Mistillitsforslaget er framsatt på bakgrunn av Fr.p-byråd Sylvi Listhaugs helt uakseptable håndtering av skandalen rundt Altea-prosjektet, hvor byråden skuslet bort rundt 35 millioner kroner.

Og onsdag får vi vite om partiet Venstre fortsatt vil ta Fr.P-byrådene under sine beskyttende vinger, også der byråden helt krystallklart opptrer i strid med det som aksepteres i et parlamentarisk system: en byråd som feilinformerer og unnlater å informere bystyret.

Les begrunnelsen for mistillitsforslaget under.


Til Bystyret v/ Ordfører Fabian Stang

22. oktober 2010

Fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt

Ang. Sak 343 – bystyrets møte onsdag 27. oktober 2010.

Begrunnelse for mistillitsforslag:

Alteaprosjektet har vært preget av uklare ansvarsforhold og mangelfull oppfølging. Likevel, det er ingen tvil om at ansvaret for Altea-prosjektet i praksis har ligget i byrådsavdeling for Velferd og sosiale tjenester, hvor Sylvi Listhaug har sittet som ansvarlig byråd siden 17. januar 2006.

7. april 2005 inngikk daværende byrådsavdeling for Velferd og sosiale tjenester ((VST) – nå Eldre og sosiale tjenester - EST) en intensjonsavtale med Omsorgsbygg (OBY) om å etablere et sykehjem i Spania. Den avtalen har vært styrende for samarbeid mellom EST og OBY helt frem til prosjektet ble avviklet 7. desember 2009. Det har fremkommet at EST helt siden dette har samarbeidet svært tett med OBY og vært løpende oppdatert om prosjektets utvikling. Byutviklingsbyrådens (BYU) avdeling ble til sammenlikning i hovedsak orientert gjennom OBYs ordinære rapportering i styreprotokoller, tertialrapporter, årsberetninger og foretaksmøter.

Prosjektleder har vært ansatt både i EST og OBY, byråd for velferd og sosiale tjenester har deltatt på studiebesøk til Spania, og ved nedleggelse av grunnstein. Samme byråd har hatt kontakt med spanske politikere, blitt løpende orientert om prosjektet gjennom sin administrasjon og har fram til juni 2009 vært den som svarte på spørsmål om saken, både i bystyret og i media. Eldrebyråden var også den som i april 2009 ba om møte med kommunalministeren, etter at Husbanken i mars hadde anmodet om tilbakebetaling av oppstarttilskudd på 18,750 millioner. Før dette hadde Husbanken hatt et møte med fungerende eldrebyråd Jøran Kallmyr i februar samme år fordi Oslo heller ikke hadde overholdt Husbankens forlengede frist for ferdigstilling.

Både nåværende eldrebyråd Listhaug, og hennes forgjenger Eckbo, har vært pådriverne for å få Altea-prosjektet igjennom. Da Listhaug overtok som byråd ble prosjektleder bedt om å levere status på prosjektarbeidet. I rapporten som ble sendt til byrådsavdeling EST, fremkom bl.a. det ansvar EST og OBY i samarbeid hadde når det gjaldt oppfølging av de politiske og administrative kontakter i Altea. Herunder fremkom at det var etablert kontakt, både politisk og administrativt, og gjennomført befaringer og møter mellom EST og Altea kommune og Valenciaregionens myndigheter. Det fremkommer også at EST har invitert de begge på studiebesøk til Oslo.

Det er åpenbart at EST, når en bestiller/utfører-modell legges til grunn, har hatt en langt mer aktiv rolle enn det som ligger i bestillerrollen slik den siden 2001 har vært organisert i Oslo kommune. Kommunerevisjonen påpeker i rapport 17/2010 at i en slik modell vil bygningsmessige fasiliteter som trengs, være underordnet bestillingen av tjenestetilbud (her; rehabiliteringsplasser). Fasiliteter rundt det bygningsmessige bør i henhold til en slik modell tas av OBY. Byggeprosjektet i Altea ble avsluttet før det ble behov for den oppfølging som tilligger bestiller, nemlig byggets egnethet og kvalitet på tjenestetilbudet.

All dokumentasjon viser at EST og eldrebyråden har deltatt i alle deler og i alle faser av Altea-prosjektet, langt utover det bestillerrollen tilsier. Byråd Listhaug har selv understreket sitt ansvar når hun i høring og i møter i bystyrets organer, har uttalt at hennes håndtering av prosjektet var basert på informasjon hun fikk fra OBY, og at hun ikke på noe tidspunkt fikk en formell henvendelse om at prosjektet burde skrinlegges.

Det har i ettertid fremkommet at det i løpet av prosjektperioden har vært gjentatte situasjoner med både feilinformasjon, og mangel på informasjon fra byrådet, og byråd Listhaug særskilt, til bystyret. Det har bl.a. hatt den konsekvens at bystyret ikke har hatt tilstrekkelig og korrekt informasjon til å vurdere og ev. korrigere Altea-prosjektet.

I mars 2008 brukte byråden bystyremeldingen om fremtidens eldreomsorg til å fortelle bystyret at ”Oslo kommune har under oppføring et rehabiliteringssenter i Altea”, selv om hun på det tidspunkt hadde fått skriftlige meldinger om at Oslo ikke hadde fått byggetillatelse.

I april 2008 fikk EST en ny skriftlig oppdatering fra prosjektleder om at Oslo fortsatt ikke hadde byggetillatelse. Likevel, i byrådssak om OBYs årsregnskap 2007, som ble sendt bystyret 15. mai 2008 ble det opplyst at ”bygging av rehabiliteringssenter i Spania er igangsatt.” Byråd Listhaug har i dette tilfelle vedtatt en usannhet mot bedre vitende.

Bystyret fikk ingen varsling fra byråd Listhaug om at det ville bli umulig å bygge sykehjemmet innafor den forlengede fristen for tilskuddet fra Husbanken. Husbankens finansielle bidrag til realisering av rehabiliteringssenteret var betydelig, og et premiss som lå til grunn da bystyret behandlet saken.

I byrådssak 162/06 hvorpå bystyret vedtok prosjektet i Altea, skrev byrådet at OBY kunne heve eiendomskjøpet dersom spanske myndigheter mot formodning ikke skulle godkjenne prosjektet. Faktum er at det ikke fantes angrefrist uten tidsbegrensing i kjøpekontrakten. I samme byrådssak opplyses det at ”de lokalt vedtatte begrensninger med hensyn til utnyttelsesgrad, totalt bebygget areal og lignende” oppfylte den intensjonsavtalen som Omsorgsbygg og byrådet avtalte våren 2005. Faktum er at det ikke fantes vedtak om saken i Altea kommunestyre. Byrådet baserte sine planer på muntlige løfter fra en varaordfører i Altea. Det fikk bystyret ingen opplysninger om.

Kommunerevisjonen påpeker i rapport 17/2010 at verken meldinger og rapporter fra OBY, eller beretninger og tertialrapporter fra byrådet ikke har pekt på de store utfordringene som Alteaprosjektet gradvis fikk. Notater om de reelle problemene i Alteaprosjektet har i hovedsak fremkommet etter at bystyrets medlemmer etter hvert selv etterspurte slik informasjon

I tillegg har det i ettertid fremkommet at byråd Listhaug har prøvd å hindre at bystyret skulle få innsyn i en rekke dokumenter. Ved å unnlate å journalføre mer enn 150 av dokumentene i Altea-saken fram til begynnelsen av 2010 har byråden således brutt arkivloven.

Rune Gerhardsen /s/
Arbeiderpartiet

Knut Even Lindsjørn /s/
Sosialistisk Venstreparti

Bjørnar Moxnes /s/
Rødt