Offentlig styring

Fr.P.-kommunen: Mer eller mindre byråkrati?

Fr.P.-kommunen: Mer eller mindre byråkrati?Fr.P-leder Siv Jensen sa i Klassekampen forleden at "vi har et offentlig byråkrati som tilsvarer en befolkning på 20 millioner mennesker." "Vi må få filt bort noe av fettet", sier hun.

Som en del av forberedelsen til kommunevalgkampen 2003 utfordret Fr.P. det da sittende byråd på "hvor mange ansatte har Oslo kommune pr. dd ansatt i administrative stillinger", eller det offentlige byråkrati ,som Siv Jensen snakker om å få filt bort. Og partiet fikk svaret, detaljert i hele, halve og kvarte stillinger på den enkelte virksomhet. Valgresultatet ble slik at Høyre og Fr.P. sammen dannet byråd. Fremskrittspartiet har dermed hatt 7 år på seg til å få "filt bort noe av fettet" og det "offentlige byråkrati".

Det er derfor på tide å gjøre opp status. Blir det mer, eller mindre, offentlig byråkrati med Fr.P. og Høyre i ansvarlige byrådsposisjoner? Svaret på det gis ikke alene i en definisjon av hvor mange "ansatte som i hovedsak arbeider med å administrere andre ansattes arbeidsoppgaver", men vel så mye: i hvor stor grad kommunens mange fagfolk i stadig større grad er pålagt "byråkratisk arbeid", de såkalte tidstyvene.

Jeg har sendt fram spørsmål til Byrådet og bedt om at finanskomiteen får oppdaterte tall.

Les Byrådets notat fra henholdsvis 2002 og 2003


Byrådet 
her 

Oslo, 3. januar 2011

Antall ansatte i administrative stillinger

Fremskrittspartiets bystyregruppe stilte spørsmål om antall ansatte i administrative stillinger i brev av 7. oktober 2002, besvart ved notat fra byrådet 14. oktober 2002 og 11. februar 2003.

Jeg vil gjerne at byrådet besvarer det samme spørsmål i dag, ut fra samme premisser og detaljeringsgrad, slik at det er mulig å vurdere om antall administrative stillinger er økt eller redusert i de år som er gått.

Jeg ser gjerne at det for hver virksomhet føyes til den samlede årsverksressurs for den enkelte virksomhet.

Uavhengig av svaret kan det være en problemstilling at ikke-administrative stillinger over tid i større grad er tillagt administrative oppgaver. Både fra lærere og sosialarbeidere hevdes det ofte i den offentlige debatt at så er tilfelle. Det bes om at byrådet synliggjør hvorvidt dette er korrekt. Over er del år har det vært uttalt politikk å satse på stillinger nærmest mulig brukeren/ den hjelpetrengende gjennom utsagn som å prioritere såkalte "varme hender" og en politikk for avbyråkratisering. Jeg regner med at det foreligger evalueringer/beregninger på hvor langt en har oppnådd dette.

Med hilsen  

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

Kommentarer   

#1 Sissel Veltedokka Sypriansen 05-01-2011 10:21
Her sparker vel Siv seg sjøl i leggen i det hun får døra midt i trynet...jmfr. Oslo kommune som under Høyre og Fr.P's styring la ned en byrådsavdeling for så å opprette en ny.... filinga av fettet her, er ihvertfall gjort med ei forferdelig... sløv fil... men det er sånn det er med FrP.... de gjør seg veldig store og dyktige i opposisjon....m en i posisjon er de utrolig svake, men maktarrogante.. ..når det er sagt skal FrP ha ros for å kunne brukes i enkeltsaker i nærmiljøpolitik ken.. bare sånn for å trøste dem som ikke klarer å holde seg unna partiet... :-)
#2 Tore Bareksten 05-01-2011 10:58
Nei til privatiseringsb yråkratiet burde være blant SV fremste slagord. Vi ser hvordan kommunen må ansette saksbehandlere med jurisk og økonomisk kompetanse for å lage evaluere og følge opp anbud. Vi grøsser over forslag som å dele opp sporveien i ulike selskaper med hver sin direktør, administrasjon og saksområde som vedlikehold av skinner, drift av vogner, eiendomsforvalt ning etc. Selskaper som skal bruke store beløp av offentlige midler på å sende fakturaer til hverandre framfor å bedre kollektivtilbud et.
Vi ser hvordan delprivatiserin ger som undervisningsby fgg, forsvarsbygg fører til økt korrupsjon, administrasjon og profitt for næringslivet framfor bedre tilbud til befolkningen.
DEt virker med anndre ord som en klar selvmotsigelse å være for privatisering og mot byråkratisering .
#3 Haakon 05-01-2011 13:20
Mon tro om kommuner står fritt til å velge sin egen administrasjon eller om det kommer pålegg sentralt fra....
#4 Berit Berntsen 06-01-2011 00:11
Og igjen denne historieløsheten.
Byråkrati i seg selv er ikke et onde.
Et dårlig byråkrati er det.
Et godt sikrer rettigheter og likhetsprinsippet.
Men det jeg kan være enig i er at jeg ser en tendens til ubalanse mellom "snakkere" og "gjørere". Praktikerne forsvinner.
#5 Thor Egil Braadland 11-01-2011 23:17
Veldig bra, Ivar! herlig frekt.

You have no rights to post comments