Offentlig styring

Fr.P.-kommunen: Mer eller mindre byråkrati?

Fr.P.-kommunen: Mer eller mindre byråkrati?Fr.P-leder Siv Jensen sa i Klassekampen forleden at "vi har et offentlig byråkrati som tilsvarer en befolkning på 20 millioner mennesker." "Vi må få filt bort noe av fettet", sier hun.

Som en del av forberedelsen til kommunevalgkampen 2003 utfordret Fr.P. det da sittende byråd på "hvor mange ansatte har Oslo kommune pr. dd ansatt i administrative stillinger", eller det offentlige byråkrati ,som Siv Jensen snakker om å få filt bort. Og partiet fikk svaret, detaljert i hele, halve og kvarte stillinger på den enkelte virksomhet. Valgresultatet ble slik at Høyre og Fr.P. sammen dannet byråd. Fremskrittspartiet har dermed hatt 7 år på seg til å få "filt bort noe av fettet" og det "offentlige byråkrati".

Det er derfor på tide å gjøre opp status. Blir det mer, eller mindre, offentlig byråkrati med Fr.P. og Høyre i ansvarlige byrådsposisjoner? Svaret på det gis ikke alene i en definisjon av hvor mange "ansatte som i hovedsak arbeider med å administrere andre ansattes arbeidsoppgaver", men vel så mye: i hvor stor grad kommunens mange fagfolk i stadig større grad er pålagt "byråkratisk arbeid", de såkalte tidstyvene.

Jeg har sendt fram spørsmål til Byrådet og bedt om at finanskomiteen får oppdaterte tall.

Les Byrådets notat fra henholdsvis 2002 og 2003


Byrådet 
her 

Oslo, 3. januar 2011

Antall ansatte i administrative stillinger

Fremskrittspartiets bystyregruppe stilte spørsmål om antall ansatte i administrative stillinger i brev av 7. oktober 2002, besvart ved notat fra byrådet 14. oktober 2002 og 11. februar 2003.

Jeg vil gjerne at byrådet besvarer det samme spørsmål i dag, ut fra samme premisser og detaljeringsgrad, slik at det er mulig å vurdere om antall administrative stillinger er økt eller redusert i de år som er gått.

Jeg ser gjerne at det for hver virksomhet føyes til den samlede årsverksressurs for den enkelte virksomhet.

Uavhengig av svaret kan det være en problemstilling at ikke-administrative stillinger over tid i større grad er tillagt administrative oppgaver. Både fra lærere og sosialarbeidere hevdes det ofte i den offentlige debatt at så er tilfelle. Det bes om at byrådet synliggjør hvorvidt dette er korrekt. Over er del år har det vært uttalt politikk å satse på stillinger nærmest mulig brukeren/ den hjelpetrengende gjennom utsagn som å prioritere såkalte "varme hender" og en politikk for avbyråkratisering. Jeg regner med at det foreligger evalueringer/beregninger på hvor langt en har oppnådd dette.

Med hilsen  

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen