Offentlig styring

Kommunalt ansatt: Ikke inhabilitet ved partipolitiske verv

Ikke inhabilitet ved partipolitiske vervEn ansatt i Plan- og bygningsetaten ville få begrenset stt arbeidsområde vesentlig dersom hun påtok seg et verv i det lokale SV-laget. Etaten skrev bl.a:

”Hvis du påtar deg dette vervet kan du på grunn av reglene om habilitet ikke være saksbehandler eller treffe beslutninger i saker hvor denne bydelen (din valgkrets) er berørt. Hovedgrunnen til dette er å sikre tillit til forvaltningen, slik at det ikke skal oppstå situasjoner som er egnet til å trekke i tvil saksbehandlerens/beslutningstakerens upartiskhet."

Jeg tok saken opp med Byrådet, som i notat til bystyrets finanskomite konkluderer med: "Jeg anser ikke at Grorud SV er part i noen av sakene saksbehandleren er engasjert i gjennom sitt arbeid i Samferdselsetaten", men det vil naturligvis kunne være enkeltsaker hvor hun - ut fra en konkret vurdering - allikevel vil kunne være inhabil. En nyttig avklaring.


Til: Finanskomiteen
Fra: Byråden for miljø og samferdsel
21.02.2011

Notat nr.: VEDRØRENDE POLITISKE VERV FOR ANSATTE I OSLO KOMMUNE, SPØRSMÅLFRA IVAR JOHANSEN, SOSIALISTISK VENSTREPARTI

Det vises til spørsmål fra Ivar Johansen (SV) av 20.1.2011 om en ansatt i Samferdselsetaten somarbeider med Groruddalsprosjektet. I anledning en forespørsel om å stille som leder i lokallaget iGrorud SV, ba vedkommende om arbeidsgivers syn på dette.

Johansen viser til arbeidsgivers tilbakemelding til den ansatte:

”Hvis du påtar deg dette vervet kan du på grunn av reglene om habilitet ikke være saksbehandler eller treffe beslutninger i saker hvor denne bydelen (din valgkrets) er berørt. Hovedgrunnen til dette er å sikre tillit til forvaltningen, slik at det ikke skal oppstå situasjoner som er egnet til å trekke i tvil saksbehandlerens/beslutningstakerens upartiskhet. Som ansatt har du også en selvstendig plikt til å varsle hvis du kommer oppi en situasjon hvor du er inhabil, og er du i tvil skal spørsmålet legges frem for nærmeste leder.

Det forventes i tillegg at du er meget nøye med at rollene ikke blandes, bla ved at du er nøye med hvem du uttaler deg som."

Johansen ber om en tilbakemelding på hvordan byråden vurderer en slik fortolkning av regelverk rundt habilitet.

Svar:

Saken gjelder en ansatt saksbehandler med hovedarbeidsoppgaver innenfor Groruddalsprosjektetsom ønsker politisk lederverv i en bydel i Groruddalen. Groruddalsprosjektet har en rekke satsningsområder som omhandler blant annet areal- og transportplanlegging. Saksbehandleren har ikke vedtaksfullmakt, men vil stå for utredninger. Jeg viser til at habilitetsreglene i forvaltningsloven omfatter både vedtak og tilrettelegging av vedtak.

Det vises til forvaltningslovens § 6, 2. ledd:

“ Likeså er han ugild når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet; blant annet skal legges vekt på om avgjørelsen i saken kan innebære særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til. Det skal også legges vekt på om ugildhetsinnsigelse er reist av en part.”

Jeg anser ikke at Grorud SV er part i noen av sakene saksbehandleren er engasjert i gjennom sitt arbeid i Samferdselsetaten, men som tilrettelegger for vedtak vil det etter mitt syn kunne oppstå situasjoner der saksbehandlerens politiske verv kan føre til at etatens vedtak kan trekkes i tvil.

Saksbehandleren bør være bevisst denne muligheten og at eventuelle “gråsoner” må avklares opp mot konkrete saker vedkommende har ansvar for i sin stilling i Samferdselsetaten.

Videre må det presiseres at det ikke er slik å forstå at vedkommende saksbehandler ansees inhabili en hver sak som vedkommende har i Groruddalsprosjektet.

Med hilsen

Jøran Kallmyr

byråd

Godkjent og ekspedert elektronisk

Kopi til: Samferdsels- og miljøkomiteen