Offentlig styring

Kommunal sykehjemsdrift: Ikke kostnadsbevisst?

Anders Aasland jobber med kommersiell sykehjemsdrift. Og han utfordrer i en mail til meg, ved bl.a. å si:

Kommunal sykehjemsdrift: Ikke kostnadsbevisst?"Jeg blir fullstendig oppgitt over det fokus som dere politikerne har på sykehjemsdrift og diskusjonen privat versus offentlig. Jeg har jobbet i det offentlige i over 25 år, både stat og kommune og nå  i privat sykehjemsdrift. Min erfaring er at i ofentlig forvaltning har man lite fokus på kosteffektivitet. Da snakker jeg ikke om kvalitetssenking av tilbudet, men rett og slett at man ikke finner de løsningene som sparer penger eller at man belønner ansatte som er kostbevisste."

Les hans utfordring under. Hva mener du om de spørsmål han reiser?

For egen del har jeg fremmet flere konkrete forslag i bystyret til fornyings- og forbedringsprosjekter, men som har blitt nedstemt av det borgerlige bystyreflertallet, senest i 2009


31. mars 2011

Dette er et personlig tilsvar på din e-post fra deg angående privat/offentlig driftsmåte av Oslos sykehjem og ikke et forsvar av ulovlig drift. DEN debatten skal vi ta når Oslo kommune foretar tilsyn i ALLE sykehjem i Oslo og politikerne tør å ta tak i resultatene.
 
Jeg blir fullstendig oppgitt over det fokus som dere politikerne har på sykehjemsdrift og diskusjonen privat versus offentlig. Jeg har jobbet i det offentlige i over 25 år, både stat og kommune og nå  i privat sykehjemsdrift. Min erfaring er at i ofentlig forvaltning har man lite fokus på kosteffektivitet. Da snakker jeg ikke om kvalitetssenking av tilbudet, men rett og slett at man ikke finner de løsningene som sparer penger eller at man belønner ansatte som er kostbevisste.

Eksempler er innkjøpsordninger og oppfølging av fakturaer, kontroll av timelister, slank administrasjon, effektive rutiner. Offentlig administrasjon er etter min mening fremdeles preget av ineffektivitet. Jeg har opplevd gang på gang at de som er satt til å drive service-elementet i kommunen/staten, som f.eks lønnskontor, fakturaavdelingen er mer opptatt av hva de selv driver med og egen arbeidssituasjon enn hvem de er ansatt for å støtte. Og dette går an fordi det ikke er nok press på organisasjonen for å gjøre jobben bedre! I private selskaper er trusselen i verste fall at vi kan miste oppdraget og at man må avvikle. Det er klart at det legger et alvor i bunnen. I offentlig forvaltning er ikke dette noe å være redd for. Man kan si hva man vil, men kommunen eller staten går ikke konkurs. Jeg har også blitt lei av utsagn fra ansatte at de fortjener å ta seg litt friheter "for nå har de jobbet i kommunen i 20 år". Og da blir det kanskje noen unødvendige egenmeldinger, litt mindre effektivitet osv.

Når det er sagt så skal ikke motivasjonen for å gjøre en god jobb være at man får beholde jobben. Jeg setter min ære i at de som jobber hos oss skal oppleve at de blir behandlet individuellt og med respekt. Det betyr at jeg også følger de lover og regler som gjelder. Jeg kunne sikkert tjent mer i en kommunal stilling, men min motivasjon er at jeg jobber med å bygge opp noe, og at jeg ikke trenger å forholde meg til en administrasjon som ikke jobber for meg og at jeg ikke jobber i en sektor der det er opplest og vedtatt at det er stusslig å jobbe. Her er jeg etter min mening ved kjernen til hvorfor vi kan drive sykehjem billigere enn kommunen UTEN å bryte norsk lov:

- Mindre administrasjon
- Lederne har større fullmakter
- Tillit til ledere og ansatte
- Systematisk jobbing med arbeidsmiljøet
- Konkurranselyst: Jeg vil bli bedre og oppfordres til det. Og mine ledere ser når jeg gjør en bedre jobb.
- Tydelig lederskap
- Fokus på faglighet

Det samme burde være mulig i det offentlige også. Så hvorfor skjer ikke det? Dette spørsmålet bør du stille deg.

Et annet spørsmål du bør stille deg er hvorfor offentlig forvaltning blir dyr. Jeg kan nevne ett eksempel: For et par år siden drev jeg et llite og hyggelig vikarbyrå (nå oppkjøpt av JobZone) som blandt annet forsynte Follokommunene med helsevikarer. En grei inntekt for oss og et veldig godt samarbeid. Alle var fornøyde. Men jeg vet at dersom Follokommunene gikk sammen om å lage en felles vikarpool i stedet for å leie fra private selskaper, kunne de spart en halv milion i året. Men vikarpool i hver kommune ville bli for dyrt å administerere og det var derfor de kjøpte tjenesten. Sammen kunne de gjort noe. Men et slikt samarbeid ligger alt for langt frem i tid og intil det skjer, kjøper de tjenesten. Vikarbyråene dekker altså et reellt behov som kommunen ikke klarer pga gitte begrensninger. Jeg oppfatter det som hykleri at dere kritiserer en ordning som kommunene trenger og etterspør fordi kommunen selv ikke klarer oppgaven.

Jeg hadde respektert dine utspill om du hadde svingt pisken like mye over egen rygg som å denge løs på alle andre. Vær løsningsorientert. Du kan ikke vedta deg ut av et problem.
 
Med hilsen

Anders Aasland

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook